Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η οικονομία βυθίζεται… αλλά αναβαθμίζονται τα «σκουπίδια μας»!

inprecor


της Ζέζας Ζήκου



Σφαγή σε μισθούς και συντάξεις, φόροι, χαράτσια, απολύσεις, χιλιάδες λουκέτα, ανεργία στο 30% και το 67% στους νέους. Σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήτοι στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης. Χιλιάδες πολίτες δεν έχουν βασικά αγαθά, δεν έχουν σπίτι, ζουν σε οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανείς ή εργάζεται με μερική απασχόληση. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ακόμη χειρότερα… αυτοί πανηγυρίζουν για την «αναβάθμιση» της Ελλάδας στην κατηγορία «junk» («σκουπίδια»)!
Κι ενώ η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας βαθιά στην κόλαση της ύφεσης συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο του 2013 με περαιτέρω συρρίκνωση κατά 5,3% το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για έκτο συνεχή χρόνο, αυτοί πανηγυρίζουν για την «αναβάθμιση» των «σκουπιδιών» μας… Επισήμως η Ελλάδα εισήλθε στον έκτο χρόνο ύφεσης, που επιμένει στα μνημονιακά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές μας. Το δ΄ τρίμηνο του 2012, η πτώση του ΑΕΠ ήταν 5,7%, το γ΄ τρίμηνο του 2012 6,7% και το β΄ τρίμηνο του 2012 6,4%.
Η εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας και εσωτερική υποτίμησης αποτελεί τεράστιο λάθος. Ολοι πλέον το έχουν καταλάβει, αλλά κανείς δεν το ομολογεί. Αντί να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματά τους τη στιγμή αυτή, τα πλούσια οικονομικώς κράτη χρειάζεται να δηλώσουν με πειθώ και ειλικρίνεια ότι θα το πράξουν όταν οι οικονομίες τους συνέλθουν από τις συνέπειες της κρίσης. Με ποιον τρόπο, όμως;

Το συναίσθημα της κατάρρευσης της Ευρώπης

Σοφοκλέους 10



Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ανακοίνωσαν, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Μαΐου, τη διάσωση της εμπόλεμης ευρωζώνης, αξίας €750 δις,  αρκετοί ήταν αυτοί που αστειεύτηκαν, λέγοντας ότι έχουν ήδη δοκιμάσει τα πάντα για να λύσουν το πρόβλημα. Από ότι φαίνεται, δεν τα έχουν δοκιμάσει όλα ακόμα. 
Η Γερμανία ανακοίνωσε, αυτή την εβδομάδα, την απαγόρευση της λεγόμενης πρακτικής των ‘ανοικτών πωλήσεων’ (short-selling) των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και των μετοχών ορισμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών, καθώς και της αγοράς των κρατικών συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, από επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν αγοράσει τα υποκείμενα ομόλογα. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την απαγόρευση, προειδοποίησε ότι το ευρώ κινδυνεύει. Εάν η Γερμανία ήλπιζε να ηρεμήσει τις αγορές, τότε απέτυχε. Οι μετοχές ολίσθησαν, και το ίδιο έκανε και το ευρώ. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε επίσης η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη: Η Κριστίν Λαγκάρντ, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση. 
Οι «σωλήνες» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι, για άλλη μία φορά, μπλοκαρισμένοι. Μία ακόμη ανησυχία είναι ότι τα αμερικανικά κεφάλαια χρηματαγοράς, τα οποία η Barclays Capital υπολογίζει ότι έχουν δανείσει $300 με $500 δις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μειώνουν την έκθεσή τους στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να δανειστούν. Το LIBOR, το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη προκειμένου να δανειστούν, έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα που παρόμοια δεν έχουμε δει από τον Αύγουστο. Αυξάνεται και η πίεση για κράτη της ΕΕ, να θεμελιώσουν ένα ταμείο σταθεροποίησης €500 δις, που θα αντιστοιχεί και στο μεγαλύτερο κομμάτι της διάσωσης.

Πανελλαδικές 2013: Χρήσιμες συμβουλές…

Το Ποντίκι

του Γιώργου Πιπερόπουλου



Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δημοσιεύω απλές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς, καθώς αρχίζει η περίοδος των εξετάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που φέτος ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου, χωρίς απεργία ή με επιστράτευση!...

Δοκιμάζονται κάθε χρόνο ψυχοσυναισθηματικά δεκάδες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια και μαζί γονείς και συγγενείς, αλλά, δυστυχώς και φέτος, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τελικά θα φορτωθούν με ψυχικό τραύμα κάποια παιδιά που, με συγχωνεύσεις και άνοδο βάσεων, δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν μια θέση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ…
Τελικά, υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας, ένας συνδυασμός ψυχολογικής στρατηγικής και τεχνικών που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ώστε να τα βοηθήσουμε να επιτύχουν;

Η εμπειρία μου με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι «ΜΑΓΙΚΗ» συνταγή επιτυχίας ΔΕΝ… υπάρχει, αλλά, όπως κάνω κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καταθέτω ανεπιφύλακτα ότι η προσοχή των παιδιών και των οικογενειών τους χρειάζεται να εστιασθεί σε τρία συγκεκριμένα σημεία:

Δημοσιογραφία και "δημοσιογράφοι"

Outside the Wall

Της Ματίνας Παπαχριστούδη - Hot Doc

Μόλις πριν από δέκα ημέρες, με αφορμή την επέτειο της 3ης του Μάη, ημέρα της ελευθερίας του Τύπου, πάμπολλα δημοσιευμένα κείμενα σε παραδοσιακά και νέα Μέσα επισήμαναν τη σχέση ανάμεσα στην ανελευθερία των δημοσιογράφων, τις σχέσεις διαπλοκής με επιχειρηματικά-πολιτικά συμφέροντα και τη θύελλα των περικοπών-απολύσεων στα Μέσα.

Στην Ελλάδα η επέτειος της ελευθερίας του Τύπου αντιμετωπίστηκε βαριεστημένα, σαν μια υποχρέωση που πρέπει να τηρηθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν οι δημοσιογράφοι ως κλάδος εκτός συνόρων. Οι σχέσεις πολιτικών, εργολάβων-κατασκευαστών, διαφημιστών συγκαταλέγονται στις νούμερο ένα πηγές άσκησης πιέσεων. Αν προσθέταμε και τις τράπεζες ή τα golden αμειβόμενα στελέχη των ΜΜΕ ακόμη και στις εποχές της απόλυτης ερημοποίησης της οικονομίας, θα είχαμε συμπληρώσει την εικόνα ανελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίσσεται μέσα από όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ κάθε μορφής και διανομής δημοσιογραφικού λόγου, η εκτεταμένη επιχείρηση συκοφάντησης των εκπαιδευτικών και κατατρομοκράτησης της κοινωνίας, με ειδική στόχευση στην εξαθλιωμένη ελληνική οικογένεια. Το βαρύ δημοσιογραφικό πυροβολικό των ΜΜΕ σε θέσεις μάχης παπαγαλίζει τα επιχειρήματα πολιτικών non paper, τα οποία γίνονται πρωτοσέλιδα σοβαροφανών ναυαρχίδων του Τύπου. Τα παραγγέλνουν, τα γράφουν, τα υιοθετούν και τα επιβάλλουν όλοι εκείνοι που στήνουν χρόνια τώρα τα κατά παραγγελία ρεπορτάζ ενάντια στην κοινωνία, αυτοί που επέλεξαν τη χυδαία προπαγάνδα από την πληροφόρηση και την ενημέρωση, βαφτίζοντας την ως «δημοσιογραφική αυτοσυγκράτηση».

Η έρημος που ονόμασαν ειρήνη” (τελικά πέτυχε το μνημόνιο;)

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Του Κώστα Λαπαβίτσα
 
Περάσαμε τα δύσκολα διακηρύσσει η κυβέρνηση Σαμαρά, μας έδωσαν τα εύσημα από το ΔΝΤ και την Κομισιόν και η Ελλάδα είναι έτοιμη για ανάκαμψη. Πλήθος οι γραφίδες στον Τύπο και οι φωνές στην τηλεόραση που επαναλαμβάνουν το μήνυμα προς ενημέρωση των ιθαγενών. Δικαιώθηκαν όσοι στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική, αποδείχθηκε ότι είχαν ψυχραιμία και σοβαρότητα, ενώ η κριτική εξ αριστερών ήταν επιπόλαιη και λανθασμένη. Η Ελλάδα έδειξε υπομονή και εγκράτεια και τώρα θα ανταμειφθεί.

Γιατί αυτή η επιθετική αισιοδοξία;

Ο κύριος λόγος είναι η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών – η χώρα κινείται προς πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013. Παράλληλα, το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, που είχε φτάσει το γιγαντιαίο μέγεθος του 15% του ΑΕΠ το 2008, έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Επομένως, οσον αφορά το ΔΝΤ και τους δανειστές ‘εταίρους’ μας που κοιτούν κυρίως αυτά τα στοιχεία, η ελληνική οικονομία κοντεύει να βγει από την εντατική. Αυτά έλαβε υπόψη του και ο οίκος Fitch που αναβάθμισε την Ελλάδα κι έτσι έπαψε πια να θεωρείται από τα ελληνικά ΜΜΕ ενεργούμενο των κερδοσκόπων των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως όταν μας υποβάθμιζε.
Υπάρχει βέβαια η παράπλευρη απώλεια της ανεργίας του 27% για τους ενήλικες και 64% για τους νέους, αλλά φρόντισε η εταιρεία Hay Group να μας ενημερώσει, αξιοποιώντας στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ότι οι ροές προσλήψεων-απολύσεων είχαν θετικό πρόσημο τον Απρίλιο. Μετά από τριετή συντριβή των μισθών, φαίνεται ότι η οικονομία δημιουργεί επιτέλους σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Αισιοδοξία, λοιπόν και κυρίως όχι λαϊκισμοί που μπορεί να καταστρέψουν το έργο της τριετίας.

ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ

Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Επίκαιρα, 9.5.2013


Σκηνικό έντασης στήνουν οι δυτικές δυνάμεις που επεμβαίνουν στη Συρία, προετοιμάζοντας είτε άμεση στρατιωτική επέμβαση, είτε παροξυσμό του «ισλαμιστικού χάους» στη χώρα.
 
‘Ηδη, ο Ομπάμα βρίσκεται στα χνάρια του Μπους, διασπείροντας τις (κατά πάσα πιθανότητα) γνωστές ψευδολογίες περί όπλων μαζικής καταστροφής που ακούσαμε πριν από την αμερικανο-αγγλική εισβολή στο Ιράκ. Το σενάριο είναι τώρα ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού τρελλάθηκε κάνοντας χρήση χημικών. Αν και όταν αποφασίσουν ότι έχουν  «αποδείξεις» θα βομβαρδίσουν ή θα εισβάλουν.
 
Η Συρία δεν έχει βέβαια ανάγκη χημικά για να καταστραφεί. Την καταστρέφει καθημερινά μια καθαρά τρομοκρατική εκστρατεία των πιο εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δυνάμεων που ενισχύουν ανοιχτά Τουρκία, Κατάρ, Γαλλία, Βρετανία,  ΗΠΑ (έστω και κάπως πιο απρόθυμα). Η θεωρία ότι το Ισραήλ διαφωνεί με όλα αυτά, που ακούμε από ‘Ελληνες «αναλυτές», δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο παρά ότι η ανθρώπινη βλακεία συνιστά το καλύτερο μέτρο του απείρου (Σταντάλ).

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι δεν παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση, περιλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα, που τάσσεται υπέρ της Αλ Κάιντα, αλλά επιτρέπει στους μεσανατολίτες συμμάχους της να το κάνουν.  

Χρηματοπιστωτική κρίση : Οικονομική Κρίση και πλασματικό κεφάλαιο – Οικονομική και Δημοσιονομική Κρίση – Μέρος 2

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση



Συνέντευξη με τον Ernst Lohoff και  τον Norbert Trenkle για την χρηματοπιστωτική κρίση  (2ο μέρος)

από τον Reinhard Jellen, Μετάφραση από τα γερμανικά από τον Joe Keady, αρχική δημοσίευση στο Telepolis, την 1 Αυγούστου του 2012.
Ενώ οι νεοφιλελεύθεροι αλλά  και οι κεϋνσιανιστές  θεωρητικοί επιλέγουν να ερμηνεύουν την κρίση ως πρόβλημα αξιοποίησης της προσφοράς ή της ζήτησης, ο  Ernst Lohoff και ο Norbert Trenkle υποστηρίζουν ότι η αστική οικονομία έπαθε έμφραγμα στα χρόνια της Τεχνολογίας της Πληροφορίας ( IT), όταν με την ολο και μεγαλύτερη αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από την τεχνολογία πετάχτηκε έξω από το χώρο της μισθωτής εργασίας ένας  μεγαλύτερος όγκος ανθρώπων απ’ όσους προσλαμβάνονταν και που είχαν την εργασία σαν βασική πηγή εισοδήματος. Αυτή είναι μια αλλαγή που υποστηρίζεται ότι μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με κερδοσκοπικό κεφάλαιο, γνωστό ως “πλασματικό κεφάλαιο.” Η ποσότητα των τίτλων που  αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές η αξία των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μελλοντικά, αλλά που τους  διαπραγματεύονται  ως προκαταβληθέντα κεφάλαια, όπως είναι τα παράγωγα (derivatives), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα δικαιώματα προαίρεσης (options) , κλπ., έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και υπερβαίνει κατά πολύ την αξία που δημιουργείται στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εγκαίνια Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου




Μια αγκαλιά αλληλεγγύης ανοίγει!

Εγκαίνια την Παρασκευή 17 Μαϊου 2013 στις 20:30.

Δώσε πνοή στο Κοινωνικό Ιατρείο.

Στάσου αλληλέγυος σε όσους το έχουν ανάγκη. Γίνε εθελοντής σε μια από τις υποστηρικτικές μάδες. Ενίσχυσέ το με προσφορά φαρμάκων, υγειονομικού λικού και αναλώσιμων (βαμβάκι, γάντια μιας χρήσης, γάζες, χαρτί εκτύπωσης Α4, είδη καθαριότητας κά)

Οι ώρες λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου για κλείσιμο ραντεβού, είναι:

πρωϊ Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00

απόγευμα Δευτέρα – Πέμπτη 18:00 – 20:00

Κατόπιν ραντεβού,μπορούν να πραγματοποιηθούν μικροβιολογικές εξετάσεις, TEST PAP σε οργανωμένες δημόσιες υποδομές και εμβολιασμοί παιδιών έως 14 ετών
Όλοι όσοι επιθυμούν κ’ έχουν ανάγκη πρόσβασης μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στα τηλέφωνα:

210-5781618

 6932045029 

email: iatreioallperisteriou@gmail.com                                                 http://www.iatreioallperisteriou.wordpress.com

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση



Το συνδικαλιστικό κίνημα  των καθηγητών αναγκαστικά φέρνει τη σφραγίδα των εξελίξεων που το γέννησαν, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένο να σηκώσει το βάρος της ιστορικής εξέλιξης του. Την τελευταία τριακονταετία  το σημάδεψαν οι τρεις μεγάλες απεργίες (’88, ’90,’97) που ακόμα και με  αισιόδοξη ανάγνωση δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε άμεσα νικηφόρες, ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες, αλλά  που εκφράζανε τη διάθεση και θέληση για αγώνα των εργαζομένων εκπαιδευτικών (ιδιαίτερα στην απεργία του ’88).
Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία απεργία δεν είναι το  φάντασμά της που ξαναγυρνά, αλλά μια εικονική κατασκευή της που προσφέρει την ψευδαίσθηση της δήθεν απεικόνισης του πραγματικού, ενώ έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευασμένη απεικόνισή του. Έχει επιλεγεί το πλαίσιο και το σημείο λήψης της εικόνας,  που  μάλλον δεν έχει άλλο σκοπό από το να μας κατευθύνει  προς μια συγκεκριμένη ερμηνεία της πραγματικότητας, ώστε  μπερδεμένοι και απροετοίμαστοι να υφιστάμεθα το κατασκευασμένο μήνυμα που προετοιμάζει η κατασκευασμένη εικόνα. Κι έτσι απαλείφεται η πραγματικότητα, μετακινούνται τα πρόσωπα από τη θέση τους, δημιουργούνται συναισθήματα, δικαιολογούνται σιωπηλές πλειοψηφίες, οργανώνεται η πολιτική ζωή.

Χρηματοπιστωτική κρίση : Η μετεξέλιξη των κεντρικών τραπεζών σε “bad banks” – 1o μέρος

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση



Συνέντευξη με τον Ernst Lohoff και  τον Norbert Trenkle για την χρηματοπιστωτική κρίση  (1 μέρος)

από τον Reinhard Jellen, Μετάφραση από τα γερμανικά από τον Joe Keady, αρχική δημοσίευση στο Telepolis, την 1 Αυγούστου του 2012.

Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα: ενώ στην Ευρώπη οι οικονομίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν όπως τα πούλια του ντόμινο και το τέλος του ευρώ είναι κοντά, τα πολιτικά μέτρα  αντιμετώπισης της κρίσης [1] μοιάζουν όλο και πιο αναποτελεσματικά, παρά τις παράλογες διαστάσεις της (η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει σημερα [2] ένα συνολικό χρέος της τάξης των € 644 000 000 000).
Η όποια λύση στο πρόβλημα φαίνεται να μετατρέπεται πρακτικά σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και να επιδεινώνει και να βαθαίνει  ακόμα περισσότερο την χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους. Η κρίση αυτή [3], υπό την προοπτική κατάρρευσης της τελευταίας χρηματοοικονομικής φούσκας, δηλαδή του δημόσιου χρέους, με την απειλή του πληθωρισμού, θα μπορούσε να κάνει τη Μαύρη Παρασκευή του 1929 να μοιάζει  με ευχάριστη βόλτα μια ηλιόλουστη Κυριακή του Πάσχα. Το παρακάτω είναι μια συζήτηση με την Ernst Lohoff και Norbert Trenkle, της ομάδας Krisis που χαρακτηρίζουν, στο βιβλίο τους Die Grosse Entwertung (Η Μεγάλη απαξίωση [4],) την εποχή μας σαν την ιστορική στιγμή όπου η αστική οικονομία συναντά τα όρια της.

Ελλάδα: Η μόνη χώρα που το εργατικό κόστος μειώθηκε

Οδός Δραχμής



Μείωση κατά 11,2% σημείωσε το κόστος εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα, το διάστημα 2008-2012, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία σημειώθηκε μείωση του κόστους εργατοώρας το διάστημα 2008-2012. Βάσει αυτών των στοιχείων η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με το χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά ώρα το 2012.
Ειδικότερα, το 2008 το κόστος εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα ήταν 16,7 ευρώ, το 2010 αυξήθηκε στα 17,1 ευρώ, και το 2012 μειώθηκε στα 14,9 ευρώ ανά ώρα. 
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη το 2012, καταγράφεται στη Σλοβακία (8,3 ευρώ/ώρα), στην Εσθονία (8,4 ευρώ/ώρα), στην Πορτογαλία (12,2 ευρώ/ώρα), στη Μάλτα (12,3 ευρώ/ώρα), στη Σλοβενία και στην Ελλάδα (14,9 ευρώ/ώρα).
Αντιθέτως, στο Βέλγιο σημειώνεται το υψηλότερο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη (37,2 ευρώ) και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (34,6 ευρώ), η Γαλλία (34,2 ευρώ), η Ολλανδία (32 ευρώ), η Φινλανδία (30,8 ευρώ), η Αυστρία (30,5 ευρώ), η Γερμανία (30,4 ευρώ), η Ιρλανδία (29,1 ευρώ), η Ιταλία (26,7 ευρώ), η Ισπανία (21 ευρώ) και η Κύπρος (18,2 ευρώ).

GOLD PRICE: Another caning for the shiny metal, only 1,394 theories as to why.

The Slog

by John Ward


In case you haven’t been following it, gold fell off a cliff when the FTSE opened this morning, from $1427 to $1409. It then flatlined at that price, until the NYSE opened….at which point it dropped another $17. Not that I’m suggesting any conspiracy here – but then the time zones are implicated. And The Slog did say last week that Friday falls in the past had been followed by further attacks the following week.

Who knows what this means, presages or secretes. However, earlier today I did post a Smoke Signals on the subject of oil-price manipulation. And I did end that piece as follows: ‘So then, that’s the stock markets, the gold price, the Libor rate, and the price of oil being fixed against us….as The Slog suggested quite some time ago.

Οψεις της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης

inprecor



του Χρήστου Ιωάννου 



Η κατάρρευση, την 24η Απριλίου 2013, του οκταώροφου κτιρίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, όπου στεγαζόταν πλήθος βιομηχανιών και βιοτεχνιών ένδυσης με 6.000 εργαζόμενους έρχεται να μας υπενθυμίσει τις όψεις και τις τάσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας. Οι 381 (μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές) νεκροί και οι πλέον των 1.000 τραυματίες τράβηξαν την προσοχή περισσότερο από τους 117 νεκρούς και πλέον 200 τραυματίες της 24ης Νοεμβρίου 2012 λόγω πυρκαγιάς επίσης σε βιομηχανία ένδυσης.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα είναι μεν το εργοστάσιο του κόσμου, αλλά καθώς στην Κίνα οι μισθοί ανεβαίνουν και η παραγωγή στρέφεται σε περισσότερο σύνθετα προϊόντα, το ραφείο του κόσμου έχει μεταφερθεί προς το Μπαγκλαντές και την Ινδοκίνα. Στο Μπαγκλαντές αναπτύχθηκε μια βιομηχανία ενδυμάτων με εξαγωγές αξίας 18 δισ. δολαρίων, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας.
Στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και στη διεθνή ιεραρχία με κριτήριο τη συνθετότητα των παραγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων το Μπαγκλαντές είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου -στις τελευταίες δέκα θέσεις δίπλα σε χώρες της Ινδοκίνας (Καμπότζη, Λάος) μέρος και αυτές του ραφείου του κόσμου, που απομακρύνεται από την Κίνα, καθώς η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες στρέφονται στην παραγωγή περισσότερο σύνθετων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων, και δίπλα σε φτωχές αφρικανικές χώρες.

Οι εκλογές της Ισλανδίας μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη

Σοφοκλέους 10



Ο τρόπος που χειρίστηκε η Ισλανδία την οικονομική κρίση, έχει ληφθεί ως μοντέλο για το πώς μία χώρα πρέπει να αντιδρά σε ένα δραματικό οικονομικό σοκ. Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές θα πρέπει να λάβουν επίσης υπόψη το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι καθοδήγησαν τη χώρα μέσα από μία δύσκολη, αλλά εντυπωσιακή, ανάκαμψη, τα κυβερνώντα κόμματα εκδιώχθηκαν.
Τα κόμματα τα οποία είχαν κατηγορηθεί για την οικονομική κρίση, κέρδισαν μία μικρή πλειοψηφία. Αυτό θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: στην εποχή που διανύουμε, της λιτότητας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μπορούν οι πολιτικοί να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους χωρίς τα έσοδα μίας οικονομίας-φούσκας; Ή, με άλλα λόγια: μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός να ανταποκριθεί στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων;
Μετά την κατάρρευση της Ισλανδίας το 2008, σχεδόν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρεοκόπησε, ο πληθωρισμός έφτασε το 18 τοις εκατό, και το νόμισμα βυθίστηκε. Η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 1 στο 9 τοις εκατό. Το χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη και οι σχολιαστές ρωτούσαν πότε θα πτωχεύσουμε.

Δυστυχώς, Μνημόνιο τέλος!

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Λάκη Μπέλλου
Είναι μοναδικός ο τρόπος που ο Σαμαράς δήλωσε χθες «σε δυο-τρία χρόνια το Μνημόνιο δεν θα υπάρχει!» Μπακαλίστικα. «Σε δυο-τρία χρόνια». Πώς λέμε «κατεβαίνω σε δυο-τρία λεπτά!» Ετσι ακριβώς.
Τώρα με τι καρδιά πάει να μας το κάνει αυτό; Υπάρχει ζωή μετά το Μνημόνιο; Πάνω που συνηθίσαμε πετσοκόμματα μισθών-συντάξεων, συσσίτια, δακρυγόνα, επιστρατεύσεις και χίλια δυο άλλα, όχι Αντώνη , μην το κάνεις αυτό!
Ο Τσίπρας, τα γνωστά μισόλογα και τετριμμένα. «Το Μνημόνιο θα το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο κ.λπ. Μα αφού δεν θα υπάρχει το Μνημόνιο! Μνημόνιο, τέλος ! Το ‘πε ο Σαμαράς!
Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, πριν καν κηρυχθεί απεργία, προκαλεί και άλλα ανάλογα φαινόμενα:
- Πρώτα θα φτάσει ο Σαμαράς στην Κίνα και μετά θα φτάσει το αεροπλάνο.
- Πρώτα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα ο Σαμαράς στον Ολυμπιακό και μετά από 35´ τέλειωσε ο τελικός.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η Επιτροπή της Βασιλείας και η Παγκόσμια Τραπεζική Μαφία

Σοφοκλέους 10


Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (εφεξής - η Επιτροπή) είναι συνδεδεμένη με υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία (BIS), η οποία συχνά αποκαλείται το «κλαμπ», η «έδρα» των κεντρικών τραπεζών, ή αλλιώς «Κεντρική Τράπεζα των κεντρικών τραπεζών». Τα γραφεία της Επιτροπής βρίσκονται στο κτίριο BIS.
Στο τέλος του 1974, μετά την ανισορροπία των διεθνών νομισμάτων και των τραπεζικών αγορών, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας Herstatt στη Δυτική Γερμανία, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G10 θεμελίωσαν την Επιτροπή υπό την αιγίδα της BIS, για την ανάπτυξη διεθνών κανόνων όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία. Η Επιτροπή διατυπώνει κοινά πρότυπα για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς και συστάσεις για την εφαρμογή τους, με την προϋπόθεση ότι τα εθνικά αρμόδια όργανα (πρώτα απ’ όλα οι κεντρικές τράπεζες) θα τα προωθήσουν στις χώρες τους. Όσον αφορά τη G10, πρόκειται για την ομάδα κρατών που υπέγραψαν τη γενική συμφωνία για δανεισμό με το ΔΝΤ το 1962 (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Η Ελβετία, η οποία δεν ήταν μέλος του ΔΝΤ, εντάχθηκε το 1964, αλλά το όνομα της ομάδας παράμεινε όπως και πριν. Εκπρόσωποι από το Λουξεμβούργο συμπεριλήφθησαν επίσης στην Επιτροπή της Βασιλείας από την αρχή και, από το 2001, στην Επιτροπή συμμετέχουν και εκπρόσωποι από την Ισπανία. Επί του παρόντος, η Επιτροπή περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις κεντρικές τράπεζες και τις εθνικές αρχές για την εποπτεία των τραπεζών, από 26 χώρες (τις 13 χώρες που αναφέρθηκαν ήδη, μαζί με την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία, οι οποίες προσχώρησαν όλες στην Επιτροπή το 2009). Για πάνω από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δραστηριοτήτων, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει δεκάδες έγγραφα σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των γενικών θεμάτων σχετικά με την οργάνωση της εποπτείας, την κεφαλαιακή επάρκεια, όλα τα είδη του κινδύνου, την εταιρική διακυβέρνηση του δανεισμού και των οργανώσεων δανεισμού και ούτω καθεξής.

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ

Outside the Wall

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ*

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει ως εξής: Λιγνίτης 52%, υδροηλεκτρική ενέργεια 12%, φυσικό αέριο 20%, ΑΠΕ 4,3%, πετρέλαιο 0,3%, εισαγωγές και εξαγωγές 12%.

Η ημερήσια ζήτηση είναι 6000MW, η ΔΕΗ παράγει και παίρνουμε το 3.5ΟΟ με 4000 ΜW. Από τις ΑΠΕ, τις 1000 GW εως 1200GW τις εισάγουμε.

Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ φτάνει στις 16200KW, θα μπορούσαμε δηλαδή όχι να εισάγουμε, αλλά να πουλάμε.

Συγχρόνως θα ήταν αυτό ένας μεγάλος μοχλός πραγματικής ανάπτυξης, προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Παρ΄όλα αυτά, κερδοφορία παρουσίασε η ΔΕΗ το 2012 με 30 εκ. ευρώ επιπλέον, δηλ. περίπου 180 εκ.- έναντι ζημιών 148,9 εκ. το 2011, όταν, η με απόφαση της κυβέρνησης, η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δεν θα επιφέρει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 400 εκ. ευρώ..

Όχι το νερό!

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Oι δύο εταιρείες ύδρευσης / αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στον πάγκο της (πλήρους) ιδιωτικοποίησής τους. Μέσα στο γενικό χαμό ενδέχεται το ζήτημα να υποτιμηθεί· ή να συγκεντρώσει μικρότερη προσοχή απ’ την μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού μονοπωλίου τζόγου. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος οι όποιες αντιδράσεις (προερχόμενες απ’ τους μισθωτούς της ευδαπ και της ευαθ) να θεωρηθούν μια ακόμα περίπτωση συντεχνιακού καπρίτσιου “βολεμένων δημόσιων υπαλλήλων”. Ή, τα ίδια τα συνδικάτα να κινηθούν με τέτοιο μετωπικό τρόπο.
Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τραίνα, στον τζόγο και στο νερό. [1] Το νερό είναι “φυσικό μονοπώλιο”: δεν μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς νερό, κι ούτε υπάρχει εναλλακτική “λύση” εάν η τιμή του (σαν εμπόρευμα) είναι υψηλή. Συνεπώς όποια επιχείρηση βάζει στο χέρι το νερό, είτε σαν υλικό είτε σαν δίκτυα ύδρευσης, έχει την απόλυτη και απεριόριστη δυνατότητα (τουλάχιστον σε ότι αφορά τους “κανόνες της αγοράς”) να κάνει ό,τι γουστάρει – εκτός εάν βρει μπροστά της τους “πελάτες” της. Ωστόσο η διεθνής εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις αστικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης δείχνει με μεγάλη κατηγορηματικότητα ότι επιδεινώνεται η καθημερινή ζωή των πληβείων, και μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης· και ότι πριν ξεσπάσουν μαζικές αντιδράσεις (αν και όταν ξεσπάσουν) οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης έχουν φροντίσει να βγάλουν τα κέρατά τους. Σ’ ότι αφορά το ελλαδιστάν σκεφτείτε μόνο τις διακοπές παροχής για ανεξόφλητους λογαριασμούς – σαν ενδεχόμενο…

GLOBAL LOOTING: Irish banking system ‘about to go bang’

The Slog 

by John Ward

Behind the scenes at the Dublin FinMin bail-in bunfight

dissposter“Together – with our debt and your money – we can work this thing out”
Renowned infamist Reggie Middleton has been banging on about the basket case that is the Irish banking system for some time now. I have to confess that I had my eye taken off this ball by a continuing fascination with Plod’s blind spot about systemic child buggery; but in its own cataclysmic way, bank depositor buggery is an equally serious issue. A valued eye in Dublin sent me some data on this yesterday (big hat tip for that, Christopher) and afterwards I contacted two further people there – one a hack, the other a banker of sorts. Their feedback was intriguing.

In case you didn’t catch onto it yet, the Truthspeak for stealing from depositors has moved on from ‘Open bank reconciliation’ to the preferred mendacity of ‘Positive Depositor Preference’. So if you think your Sovereign State is about to rip you off for a hundred grand, watch out for somebody putting on the orange glove, because then you know when you’ve been Cyprused. (With apologies to the old Tango campaign)
The EU FinMins were fortuitously meeting in Dublin over the last two days, which appears to have served two purposes: making the ship look unsinkable, and facilitating frantic negotiation away from the Big Table. In recent weeks, Troika visits have been downplayed, and Ireland has been referred to as ‘nearing the end of its bailout’. ‘But the simple truth,’ wrote the Irish Times three days ago, ‘is that Irish banks need more capital’. Politely, the IT reiterated a Slog chestnut of long-standing: without capital, there can be no growth. The problem, if I understand my sources correctly, isn’t that the Irish banks need more capital to help economic growth: they need it, right now, to avoid collapse.

H ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ διαχειριστής

iskra


ΟΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΔΩ
Η Iskra παραθέτει, χωρίς προς το παρόν κρίσεις και σχόλια, ολόκληρο το πέμπτο κεφάλαιο της μελέτης του ΑΚΕΛ, το οποίο κεφαλαιο επικεντρώνει αποκλειστικά στις παραμέτρους της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.
Ασφαλώς το κεφάλαιο αυτό, ίσως, να είναι το πιο σημαντικό για τους αναγνώστες μας διότι η ειλικρινής και ρεαλιστική ανάλυσή του μπορεί να αφορά ειδικά την Κύπρο με το ειδικό ενδιαφέρον που η τελευταία παρουσιάζει για τους Ελλαδίτες αλλά είναι προφανές ότι οι προεκτάσεις του περιέχουν στοιχεία , εκτιμήσεις και κατευθύνσεις αξιοποιήσιμα, ίσως, για μια ιδιαίτερη μελέτη των συνεπειών μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Έτσι κι αλλιώς πάντως η μελέτη του ΑΚΕΛ καταδεικνύει και στους πλέον κακόπιστους ότι μπορεί να υπάρξει ζωή και μετά την έξοδο από την ευρωζώνη και ότι αυτή ίσως αξίζει να την δοκιμάσουμε διότι μπορεί, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, να δόσει ελπίδα και προοπτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΜΑΙΟΣ
Ολόκληρο το 5ο Κεφάλαιο της μελέτης του ΑΚΕΛ για τις παραμέτρους της εξόδου από το ευρώ έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ποιες αποδείξεις ζητά η Εφορία για να μας μειώσει το φόρο [εγκύκλιος]

iefimerida



Διευκρινίσεις σχετικά τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις Εφορίες ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι:
ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Συρία, Κύπρος και Ευρώ


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει την τεχνική προετοιμασία στρατιωτικήςεπέμβασης στη Συρία, ενώ, αν πιστέψουμε την ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, που φημολογείται ότι συνδέεται με μυστικές υπηρεσίες, ο Πούτιν προειδοποίησε με έντονο τρόπο ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον τέτοιας προοπτικής, διατάσσοντας επιτάχυνση παραδόσεων ρωσικών όπλων στη Δαμασκό. Οι Αμερικανοί πιέζουν ταυτόχρονα τον Ερντογάν να δεχθεί στάθμευση ισραηλινών αεροσκαφών στη χώρα του. Η συριακή πολιτική της Τουρκίας δημιουργεί όμως έντονα πολιτικά προβλήματα στους Ισλαμιστές, ιδίως μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.

Θυμίζουμε ότι κλιμάκωση της συριακής σύρραξης ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής του συριακού χριστιανισμού. Η κοινότητα των Σύρων Χριστιανών, όπως και η αποδεκατισθείσα/μεταναστεύσασα κοινότητα των Χριστιανών του Ιράκ ήταν οι δύο αρχαιότερες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η παρουσία τους παράγων «ειρήνης των πολιτισμών». Απορεί κανείς και με την ελληνική στάση, ιδίως στο θέμα της απαγωγής. Έλληνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία και κουρδικές πηγές διερωτώνται γιατί το ΥΠΕΞ δεν συνεργάζεται μαζί τους.

Η προετοιμασία της επέμβασης περιλαμβάνει την Ελλάδα, από την οποία ζητείται η συνδρομή σε υποδοχή πολύ μεγάλου αριθμούπροσφύγων, η χρησιμοποίηση Ελλήνων πιλότων της ΠολεμικήςΑεροπορίας, χωρίς ελληνικά σήματα στους βομβαρδισμούς και η αναβάθμιση της Σούδας μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βγει επίσης στην «πιάτσα» προς άγραν συνταξιούχων πιλότων, που εξαθλιώνονται εξαιτίας των συντάξεων πείνας. Οι ‘Ελληνες πιλότοι θεωρούνται οι καλύτεροι στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες αξιόπιστων πηγών, που χρήζουν όμως περαιτέρω επιβεβαίωσης, κάνουν λόγο εξάλλου για συμφωνία χρήσης από το Ισραήλ των αεροδρομίων Πάφου και Δυτικής Ελλάδας για σκοπούς διασποράς, σε περίπτωση πολύ μεγάλου πολέμου κατά του Ιράν, με ότι αυτό συνεπάγεται για  Ελλάδα-Κύπρο.

Tο νέο κούρεμα χρέους και ο παλιός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας

Σοφοκλέους 10


Ο νέος «πόλεμος» Ουάσινγκτον - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος έχει ήδη αρχίσει, παρότι οι γερμανοί πολιτικοί, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αποφεύγουν κάθε δημόσιο σχετικό σχόλιο, ακόμη και όταν προκαλούνται ευθέως από το ΔΝΤ. Η Αθήνα αποφεύγει, επίσης, δημόσιες τοποθετήσεις για το καυτό ζήτημα, αλλά από το οικονομικό επιτελείο καθίσταται σαφές ότι στους οκτώ μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους ο στόχος της επίτευξης πλεονάσματος θα πραγματοποιηθεί με κάθε κόστος, ακόμη και αν χρειασθεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από βασικές της δεσμεύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Και τούτο διότι ο Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του εκτιμούν πως το πολιτικό κόστος από τέτοιες υπαναχωρήσεις είναι αμελητέο, μπροστά στα οφέλη που θα έχει η χώρα, αν επιτύχει τον στόχο για το πλεόνασμα πρόωρα (για το 2013 το Μνημόνιο προβλέπει μόνο ισοσκελισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά τοποθετεί το πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο) και καταφέρει, έτσι, να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος με ευνοϊκούς όρους.
Με σύμμαχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ανοικτά θέτει και πάλι στη δημόσια συζήτηση το «ενοχλητικό» για τους Γερμανούς ζήτημα του «κουρέματος» δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται το προσεχές οκτάμηνο να τα δώσει όλα για ένα πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013, που θα της δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μια ουσιαστική «ανάσα» από τα δυσβάστακτα δανειακά βάρη, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη και σημαντικότερη απειλή για την επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη.

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ...

iskra

ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ! 
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Οι σκληρές αντιπαραθέσεις του σήμερα φωτίζονται, ίσως, καλύτερα από τοποθετήσεις και συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος. 
Παραθέτω στη συνέχεια τις βασικές παρατηρήσεις που έκανα ως Ειδικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2007 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2008 στη Βουλή, όπως είναι καταγεγραμμένες στο Γενικό Πρακτικό των Εισηγήσεων της Βουλής.
Το Δεκέμβρη του 2007 κανείς δεν μίλησε στη Βουλή για την επερχόμενη κρίση. Όλο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα αιωρείτο εκτός τόπου και χρόνου και οι εταίροι του δικομματισμού έπαιζαν μεταξύ τους ανούσια παιχνίδια εξουσίας, θυμίζοντας του επιβάτες του Τιτανικού λίγο πριν την πρόσκρουση. Ούτε ένας από τους οικονομικούς επιτελείς του δικομματισμού (και όχι μόνο) δεν ανέφερε στις ομιλίες τους ούτε καν τη λέξη κρίση, όχι μόνο στην εσωτερική της πτυχή αλλά ούτε στην πολύ πιο προφανή επερχόμενη διεθνή της διάσταση.
Η παρέμβαση μου τότε στη Βουλή ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην κρίση και τις δραματικές επιπτώσεις της στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εισπράττω χλευασμούς. Στην ίδια ομιλία τόνιζα στο αμέριμνο σκηνικό ότι ο προϋπολογισμός του 2008, λόγω της επερχόμενης κρίσης, βρίσκεται στον αέρα, ότι το 2008 θα είναι το πρώτο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4%!!!

Είναι το ΑΕΠ ο σωστός δείκτης ανάπτυξης για όλες τις χώρες;

Σοφοκλέους 10


Ακόμη και σε καλές οικονομικές περιόδους, οι προϋπολογισμοί για αναπτυξιακή βοήθεια δεν είναι ποτέ αρκετοί. Κυβερνήσεις και χορηγοί πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις για το πού να εστιάσουν τους περιορισμένους πόρους τους. Πώς μπορούν να αποφασίσουν ποιες χώρες θα πρέπει να λάβουν χαμηλού κόστους δάνεια ή φθηνότερα εμβόλια, και ποιες μπορούν να αντέξουν οικονομικά ώστε να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους προγράμματα ανάπτυξή;
Η απάντηση εξαρτάται, εν μέρει, από το πώς μετράμε την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Παραδοσιακά, ένας από τους βασικούς δείκτες είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ - η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από μια χώρα σε ένα έτος διαιρείται με τον πληθυσμό της χώρας. Ωστόσο, το ΑΕΠ μπορεί να είναι ανακριβής δείκτης για τις φτωχότερες χώρες, κάτι που προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στους φορείς χάραξης πολιτικής και τους ανθρώπους που διαβάζουν πολλές εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει στατιστικά στοιχεία για να βοηθήσει τους (πιο) φτωχούς του κόσμου.

Neo Liberal Offender, of course you offend us!

InfoWar


Αφιερωμένο στου καθηγητές μας - απάντηση στη χυδαιότητα
Στους καθηγητές μας που μας έμαθαν να διακρίνουμε τον πολιτισμό από την υποκουλτούρα και τη χυδαιότητα – ένα τραγούδι των Rebel Diaz από την μεγάλη απεργία των δασκάλων στο Σικάγο



[CHORUS]
Homey I was taught by a Chicago teacher!
Chicago teacher, Chicago teacher!
I learned to read and write from a Chicago teacher,
So I’m inspired by the fight from our Chicago teachers!

Χρέος χωρίς καταστροφή

Σοφοκλέους 10



Από τη δεκαετία του 1970, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μία νομισματική ένωση δε μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δημοσιονομική ένωση. Ωστόσο, οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έχουν εισακούσει τις συμβουλές τους –και οι συνέπειες γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη επιλογή: είτε να διορθώσει το θεμελιώδες ελάττωμα στο σχεδιασμό της και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης, ή να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Η δεύτερη επιλογή θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Πράγματι, ενώ η σκοπιμότητα της δημιουργίας μίας νομισματικής ένωσης μπορεί να αμφισβητήθηκε τη δεκαετία του 1990, η διάλυση της σημερινής ευρωζώνης θα προκαλούσε βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη. Προς αποφυγή αυτού του αποτελέσματος, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αρχίσουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών που αποσκοπούν στο να πλησιάσει η ευρωζώνη πιο κοντά σε μία δημοσιονομική ένωση.
Σίγουρα, η προοπτική μίας δημοσιονομικής ένωσης παρόμοιας με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μακρινή. Δεν πρέπει να περιμένουμε να καταφέρουν κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες οποιαδήποτε στιγμή σύντομα –ή ακόμα και όσο ζουν. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η δημιουργία της δημοσιονομικής ένωσης πρόκειται για μία χίμαιρα. Τα μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά.

NYT: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

 

Στις βαριές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανθρώπινη ζωή και στο σύστημα υγείας σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρεται δημοσίευμα της “Νιου Γιορκ Τάιμς”, διατυπώνοντας την άποψη, ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή». 

Το άρθρο υπογράφουν ο Ντέιβιντ Στάκλερ, καθηγητής κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη και ο Σάντζεϊ Μπάσου, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολόγος σε Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (συγγραφείς του βιβλίου «The Body Economic: Why Austerity Kills»).


Οι αρθρογράφοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των θανάτων και των αυτοκτονιών στις χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα, λόγω της ανεργίας και της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στη δημόσια υγεία, παραθέτοντας στοιχεία από διάφορες εποχές και χώρες.
Όπως σημειώνουν, η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες διαπιστώθηκε από τον 19ο αιώνα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι διπλάσιο στους ανέργους από τους εργαζόμενους. Το ποσοστό των αυτοκτονιών εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης (2007-2009), όπως και τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζουν, ότι εκτός ωστόσο από την ανεργία, στις χώρες που μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί υγείας και κοινωνικής προστασίας, όπως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία παρατηρήθηκε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε σχέση με χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, που διατήρησαν το κοινωνικό δίκτυο προστασίας και επέλεξαν την στήριξη της οικονομίας έναντι της λιτότητας.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η επιστήμη του κοινωνικού κανιβαλισμού και η τέχνη της εξαπάτησης

inprecor


της Γιώτας Ιωαννίδου
Το 1996, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) δημοσίευσε στο 13ο τεύχος του επίσημου περιοδικού του, ένα άρθρο του Κρίστιαν Μόρισον με τίτλο «Οι δυνατότητες πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αναπροσαρμογών». Επρόκειτο για την έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ με θέμα τα προβλήματα και τους τρόπους πολιτικής χειραγώγησης των πληθυσμών ώστε να μπορεί μια κυβέρνηση να περνά αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές,  σαν αυτά που επέβαλε κατά τη δεκαετία του 1980 η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε μια σειρά από «αναπτυσσόμενες» χώρες και χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Ας ρίξουμε μια διαγώνια ματιά στο αποκαλυπτικό αυτό κείμενο
Γκαιμπελικό άρθρο πρώτο
[…] όπου τέθηκε θέμα διαρθρωτικών αλλαγών, οι διεθνείς οργανισμοί [ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ.] απαίτησαν δραστική μείωση των βασικών δημόσιων δαπανών.Αυτό έκανε αντιδημοφιλείς τις κυβερνήσεις, οι οποίες, σε περίπτωση ταραχών, κατέφυγαν στην καταστολή πολλαπλασιάζοντας το πολιτικό κόστος. […] Η εφαρμογή προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών σε δεκάδες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980 έδειξε, ότι είχαμε παραμελήσει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Πιεζόμενες από απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμα κι εξεγέρσεις, πολλές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν ή να περικόψουν σημαντικά τα προγράμματα αυτά. Έτσι αναγκαστήκαμε να αναγνωρίσουμε, ότι η οικονομική επιτυχία της διαρθρωτικής αναπροσαρμογής εξαρτάται από τη δυνατότητα πολιτικής πραγματοποίησής της. […]

Ανεξόφλητος

Outside the Wall

Όσο κι αν θέλεις να βρεις μία στάλα ελπίδας μέσα στον σωρό με τα σκατά που έχουμε πέσει, ξέρεις ότι είναι ανώφελο. Στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων οι ζωές και οι θάνατοί μας. Δεν αφορούν κανέναν. Ο Ζορμπάς εκτελέστηκε και το κηδειόχαρτό του καρφώθηκε στις κολώνες της ΔΕΗ. Στεκόμαστε σαν χαμένοι μπροστά στην ανακοίνωση θανάτου και κάθε μέρα βλέπουμε ότι η κηδεία αλλάζει ημερομηνίες. Κάθε μέρα και μία καινούργια.


Έχουμε ξεχάσει τα ονόματα των φίλων. Έχουν όλα εκτοπιστεί από ονόματα υπουργών, πρωθυπουργών, βουλευτών και άλλων αλητήριων. Μάθαμε ευρωπαϊκές γλώσσες τόσο γρήγορα μέσα από τα ονόματα βαρβάρων που σουλατσάρουν με παχιά γράμματα σε τίτλους ειδήσεων. Μπλέκεται η γλώσσα μας από το συνονθύλευμα συμφώνων στις λέξεις τους και εμείς εκεί να επιμένουμε να τα προφέρουμε σαν να κουβαλάμε μέσα στο στόμα μας χαλίκια.Έχουμε να ακουμπήσουμε βιβλίο μήνες ολόκληρους. Έχουν αλληθωρίσει τα μάτια μας διαβάζοντας νόμους παρανόμους που χαρακτηρίζουν την ζωή μας σαν δημόσια περιουσία προς εκποίηση. Κλείστηκε η ζωή μας στο γραμματοκιβώτιο της εξώπορτας. Η αξία της αναπνοής μας σε φακέλους λογαριασμών με ημερομηνία λήξεως λίγων ημερών. Ακούμε μέσα στο μυαλό μας «την Δευτέρα ξοφλάς», «την Τρίτη διαμαρτύρεσαι», «την Τετάρτη κατάσχεσαι», «την Πέμπτη φυλακίζεσαι», «την Παρασκευή απολογείσαι» και μένει μόνο το Σαββατοκύριακο να χτυπάς από τοίχο σε τοίχο μέσα στο σπίτι-κλουβί για να περιμένεις τις επόμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των μεγαλύτερων εγκληματιών που έχει γεννήσει ποτέ ο πλανήτης.

Η Σκληρή Πραγματικότητα

spirospero

του Σπύρου Λαβδιώτη


Έχουμε συμπληρώσει τρία ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της υπογραφής του Α' Μνημονίου της εθνικής υποτέλειας της Ελλάδος και η κοινωνία συνεχίζει να βυθίζεται στην απόγνωση και την απελπισία μέσα στη φρίκη της καλπάζουσας ανεργίας και της φτώχειας.
Τα συντρίμμια των απατηλών υποσχέσεων της «σωτηρίας της χώρας από τη χρεωκοπία» είναι πλέον εμφανή, καθώς το «φώς του τούνελ» της πολυπόθητης ανάκαμψης αποτελεί μια ψευδαίσθηση, μια οφθαλμαπάτη ενός μεγάλου μάγου, όπου κάποιος νομίζει ότι βλέπει αυτό που είναι ανύπαρκτο. Κι αυτό συμβαίνει, διότι ο απλός πολίτης είναι αδύνατον να πιστέψει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου, αντί να σώσει το λαό που εκπροσωπεί και έχει την ιερή δημοκρατική υποχρέωση να τον υπηρετεί, έχει σώσει μέχρι στιγμής τους δανειστές και τους τραπεζίτες.
Όμως, η δύναμη της πολιτικής είναι τα λόγια της «δημιουργού πειθούς» και αποκτά το κύρος της με τα λόγια που μπορούν να υπηρετήσουν το άδικο όταν δημιουργούν ψευδή πίστη στο εκλογικό σώμα. Και η ψευδής πίστη, είπε ο Σωκράτης, είναι το χειρότερο κακό στη πολιτεία.

GLOBAL LOOTING: Strategy III for stealing your assets rears its head

The Slog

by John Ward

Greece is about to declare its citizens as criminals….purely for tax purposes

piggytarget

A week ago, I mentioned very briefly that small businesses in Greece are to be taxed based on estimated income. At the time, I thought it no more than another mad tax wonk trying to grab some tax back from evasive SMEs, he or she not having noticed that most of them have closed down. I thought it was probably there to tick a box for Troikanauts in turn desperate for something to show the lunatics in Brussels-am-Berlin. I thought, “there’s another flock of government employees about to chase ether and waste yet more Hellenic money”.

Well, I was wrong. What’s been emerging gradually over the last few days is that ‘estimation’ is the wrong word here: if the electricity company estimates your bill and by next April you’ve overpaid hugely, you can get a refund. The new idea from the department of Finance Minister Yannis Stournaras isn’t going to work like that. It’s not an estimation, its an assertive assumption that transubstantiates – having been made flesh in the new tax law – as fact, and thus a sum you must pay. As you almost certainly don’t have the cash to pay it, well….er, you can see where this is going can’t you? I mean, you’re not on the streets are you?
Oh, and I was wrong about another little dimension of this law: it isn’t just for dead SMEs, it’s for live people too. To be precise, everyone.

Απεργία διαρκείας για την Παιδεία, αλλά όχι για τις δυo ώρες...

iefimerida

του Θάνου Οικονομόπουλου

Οι δάσκαλοι (και με τον όρο εννοώ όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι τις πανεπιστημιακές έδρες) είναι οι ψυχ-αγωγοί της κοινωνίας.

Είναι οι τροφοί που ευθύνονται για την παιδεία (πέραν του ωρολογίου προγράμματος της τυπικής εκπαίδευσης...) των παιδιών μας, του εθνικού μας μέλλοντος. Γι' αυτό οι θεράποντες του συγκεκριμένου λειτουργήματος, θα έπρεπε να το ασκούν σε διασφαλισμένες από την πολιτεία κατά το δυνατόν άριστες συνθήκες και οι αμοιβές τους , μαζί μ' αυτές των δικαστικών, να αντιστοιχούν διακριτά στον αυξημένο ρόλο που έχουν αναλάβει , σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες απασχολουμένων στο δημόσιο...

Δυστυχώς ,στην Ελλάδα της πελατειακής και συντεχνιακής ισοπέδωσης , της ηθελημένης έλλειψης αξιοκρατικών κριτηρίων, ιεράρχησης στόχων αλλά και και λειτουργών που τους επιδιώκουν, οι δάσκαλοί μας είναι «ακόμη μια» κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων. Που μετέχουν όπως όλοι οι υπόλοιποι στο ίδιο αλισβερίσι εξάρτησης και πελατειακής αποχαύνωσης με το κομματικοπολιτικό σύστημα εξουσίας, που η εξέλιξη αλλά και η εισοδηματική τους κατάσταση διέπεται από τις ίδιες «αρχές» και ποταπές «παραμέτρους» που χαρακτηρίζουν όλο το άθλιο και αναποτελεσματικό μηχανισμό της δημόσιας διοίκησης. Δεν καταφέραμε να ξεχωρίσουμε και να προστατεύσουμε -αυτό, έστω αυτό!- τις ατμομηχανές της κοινωνίας μας από τον εθνικό μας μαρασμό. Τις απαξιώσαμε , τις εξισώσαμε με τα υπόλοιπα (και σαραβαλιασμένα...) βαγόνια.