Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η εξαθλίωση δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση...


Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα επώδυνο πακέτο μέτρων ,που οδηγεί αναγκαστικά σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση  του βιοτικού επιπέδου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.Κι όμως κι αυτές οι  βαρύτατες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και οι σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν την τρόικα,που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες.Η αμείλικτη λογική των αριθμών, υπερισχύει για μια φορά ακόμα των αναγκών της κοινωνίας.

Προφανώς δεν φταίει η τρόικα για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούν όμως οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους να αγνοούν ή και να αδιαφορούν για το ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα μέσα για να επιβιώσουν ή για το ότι καταρρέουν όλες οι δομές κοινωνικής προστασίας. Μόλις χθες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση περιγράφει με ζοφερό τρόπο την κατάσταση στον ευρωπαϊκό νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της ανεργίας,ιδιαίτερα στους νέους ενώ επισημαίνει ως ανησυχητική την άνοδο της παιδικής φτώχειας. Το ποσοστό των παιδιών που οι οικογένειες τους δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα για να τους εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη διαβίωση, είναι διπλάσιο στον Νότο και στην Ελλάδα από τις χώρες του Βορρά.

Να τηρήσουμε λοιπόν τις δεσμεύσεις μας, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι,αλλά με κάποια στοιχειώδη περιθώρια ευελιξίας , για να μην οδηγηθούν κι άλλα τμήματα του πληθυσμού στην απόγνωση. Το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής ,που διεκδικεί η κυβέρνηση, είναι μια ελάχιστη παραχώρηση προς αυτή την κατεύθυνση.Που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετεί και τους δανειστές μας, αφού μια χώρα που βυθίζεται διαρκώς στην ύφεση, που δεν εξασφαλίζει μια στοιχειώδη αναπτυξιακή προσαρμογή δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις της.

Ας μη ξεχνούν άλλωστε οι στυγνοί τεχνοκράτες, ότι η Ευρώπη αναπτύχθηκε, προόδευσε και έγινε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες χάρις στο επίπεδο κοινωνικής προστασίας που παρείχε στους πολίτες της. Δεν μπορούν λοιπόν σήμερα εν ονόματι της αντιμετώπισης της κρίσης να ισοπεδώνουν ένα οικοδόμημα που χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί και να οδηγούν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση.

[Αναδημοσίευση από tovima.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου