Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μουντζούρης στον Σαμαρά

Το Ποντίκι


Πώς μπορείς να στηρίζεις την κυβέρνηση, να ψηφίζεις τα πιο επώδυνα μέτρα από κα­ταβολής του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα να επιχειρείς την αποδόμησή της; Σ’ αυτήν τη δύσκολη και πρωτοφανή πολιτική εξίσωση επι­χειρεί να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός τουΒαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος πολύ σταθερά προσπαθεί να φορτώσει όλη την ευθύνη για την πολιτική κατάσταση και τη λήψη των μέτρων στονΑντώνη Σαμαρά προ­σωπικά και στη Ν.Δ.συνολικά, με μια σειρά κινήσεων και τοποθετή­σεων. Ταυτόχρονα προσπαθεί, χωρίς μεγάλη επιτυχία ώς τώρα, να πείσει ότι ήταν ο μοναδικός που προεκλο­γικά είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Βενιζέλος έχει βάλει στο στόχαστρό του όλη την προεκλογική ρητο­ρεία του Σαμαρά και επιχειρεί να πει – χωρίς να το λέει ευθέως – ότι υπέκλεψε ουσιαστικά την πρωθυπουργία υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση και ισοδύναμα μέτρα που θα αντικα­θιστούσαν τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, για να τα πά­ρει τελικά όλα πίσω. Η κίνηση αυτή αφορά και το εσωτερικό του μέτωπο, αφού θέλει να περάσει τα μέτρα χω­ρίς κομματικούς κραδασμούς, αλλά και να κερδίσει πόντους προβάλλο­ντας τη θέση ότι προεκλογικά ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε ειλικρινή πρόταση και έλεγε τα πράγ­ματα με το όνομά τους και ότι το κόμ­μα του πλήρωσε δυσανάλογο κόστος γι’ αυτήν την ειλικρίνεια.

Ενοχλημένοι
Ταυτόχρονα έχει βάλει στο στόχα­στρο τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Άμυνας, Παιδείας και Εργα­σίας, κατηγορώντας τους – σχεδόν δημόσια – ότι για πολιτικάντικους λό­γους δεν έκαναν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, συγχωνεύσεις και εξοικονομήσεις πόρων στους το­μείς ευθύνης τους, προκειμένου να πειστεί η τρόικα και να μην ληφθούν τόσο επώδυνα μέτρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι ο πρόεδρός του θα βάλει το θέμα και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα επιχειρήσει να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τούς κυβερνητικούς αξιωματού­χους για το «ναυάγιο» των ισοδύνα­μων μέτρων.
Επίσης στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από τη στάση του Στουρνάρα να μην έχει κοινοποιήσει ακόμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προ­κειμένου να ενταχθεί στο οπλοστάσιο επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές. Ο Βενιζέ­λος λέει παντού ότι είχε αφήσει σχέ­διο νόμου, το οποίο δεν προωθήθηκε λόγω της εμμονής της Ν.Δ. να ψηφι­στεί από κυβέρνηση που θα προκύψει από νέες εκλογές. Και κατηγορεί ευ­θέως τον Αντώνη Σαμαρά για την τρομακτική καθυστέρηση της επιβολής ενός νέου και απλού φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας με νόημα ότι με εντολή του η Ν.Δ. απουσίασε από τον εθνικό διάλογο για το νέο φορο­λογικό σύστημα.
Μόλις προχτές το ΠΑΣΟΚ ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο απευθύνοντας δημόσια – και διά της Φώφης Γεννηματά – την πρόκληση προς τη Ν.Δ. να καταθέσει από τα 18 δισ. των ισοδύ­ναμων μέτρων που προεκλογικά είχε παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο. Από την κυβέρνηση, παρότι υπάρχει σχετική ενόχληση, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση επ’ αυτού, αφού ο Σαμαράς στην παρούσα φά­ση δεν σκοπεύει να σηκώσει το γάντι και να παίξει στο γήπεδο της εσωκυβερνητικής αντιπαράθεσης.
Χτες και προχτές το ΠΑΣΟΚ πίεσε και δημόσια για ενημέρωση επί των μέτρων, αφού, όπως έλεγαν, οι ώρες περνούν και τα κόμματα που στηρί­ζουν την κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει.
«Δεν είμαστε δεδομένοι, δεν πρό­κειται να ψηφίσουμε ό,τι θέλουν», είπε δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλοςκαι φαίνεται πως θέλει να πείσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οριζόντια μέτρα περαιτέρω περικοπής μισθών και συντάξεων και θα εμμείνει στην «πίεση» προς τον σκληρό νεοδημοκρατικό κυβερνητικό πυρήνα, ώστε να
υπάρξουν σοβαρές περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.
Πάντως όλοι εκτιμούν ότι το άδει­ασμα που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε υπουργούς - στελέχη τηςΝ.Δ., όπως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Βρούτσης και οΚωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υποκρύπτει την πρόθεσή του να πιέσει αμέσως μετά την εκτα­μίευση της επόμενης δόσης για μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα με την είσοδο σ’ αυτήν περισσότερων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία ανάλογη με την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Πολλοί επιμένουν ότι πα­ρότι διαψεύδεται από τον ίδιο, τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Κουβέληςθα μπουν ως αντιπρόεδροι στην κυβέρ­νηση, προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική ισορροπία στο σχήμα.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για αδιευκρί­νιστους ώς τώρα λόγους, δεν αντα­ποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ασχολη­θούν ως κυβερνητικοί εταίροι με τη νεοδημοκρατική επέλαση στον κρατικό μηχανισμό. Το θέμα επανέφερε και στην προχτεσινή κοινή συνεδρία­ση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την Πολιτική και Οργανωτική Γραμμα­τεία. Απάντηση, όμως, δεν πήρε, πα­ρότι με τις δικές του απόψεις συγκλί­νουν και άλλα στελέχη, που επιμέ­νουν ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους του να συμβάλει στην ανα­σύσταση του καραμανλικού κράτους και να εγκαταλειφθούν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για τη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος με διαφανείς διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. Μεταρ­ρυθμίσεις που το σημερινόΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν υπερασπίζεται, αλλά αγνοεί επιδεικτικά.
Το θέμα παρασκηνιακά προκαλεί τριβές εντός του κόμματος, αφού πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ηγετική ομάδα δεν βάζει «φρένο» προκειμένου ο Βενιζέλος, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Στέλιου Αγγελούδη, να κάνει διευθετήσεις και να προωθεί πρόσωπα που τον… ενδιαφέρουν προσωπικά.

Αντιρρήσεις
Για μείζον θέμα της ψήφισης των σκληρών μέτρων υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις μεταξύ των βουλευτών τουΠΑΣΟΚ. Τη λύση στο δύσκολο αυ­τό πρόβλημα πρόσφερε αναπάντε­χα στο πιάτο ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πρότεινε (αυθορμήτως;) να συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να εξετάσει εξονυχιστικά τα μέτρα. Με­τά την απόφαση να επιβάλει κομμα­τική πειθαρχία προκειμένου να μην υπάρξουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Είναι δεδομένο ότι αν κάποιος τελικά καταψηφίσει, θα διαγραφεί από την Κ.Ο., αφού οι υπόλοιποι δεν είναι δι­ατεθειμένοι να «μοιραστούν» το κό­στος για τον ηρωισμό κάποιων. Αλλά και ο ίδιος ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει πολλούς αντιπάλους απέναντί του, δεν μπορεί να αποδεχτεί μια τόσο με­γάλη διαφωνία, ειδικά αν προέρχεται από βουλευτή που τον στηρίζει, με δεδομένο ότι οι διαφωνούντες Λο-βέρδος και Χρυσοχοΐδης έχουν δηλώ­σει ότι θα υπερψηφίσουν…

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 20-09-12)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου