Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

(α)Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


H Ελλάδα θα πάρει τη δόση της δόσης της μετά τις 13 Δεκεμβρίου, βάσει ενός ανέφικτου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής


Μετά από 12 ώρες διαβουλεύσεων το Eurogroup ανακοίνωσε ότι έφτασε σε μια συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφωνήθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν
α) την επαναγορά του ελληνικού χρέους,
β) την επιστροφή των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων
γ) τη μείωση των επιτοκίων των προηγούμενων δανείων που έχει λάβει η χώρα,
δ) την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων (και του EFSF) και
ε) την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF.

Τα παραπάνω μέτρα όμως για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυαστούν με μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς 4% για τα επόμενα 8 χρόνια.
Η απόφαση του Eurogroup προβλέπει την καταβολή της επόμενης δόσης σε τρεις δόσεις. Η πρώτη που θα είναι της τάξης των 34 δις ευρώ και θα περιλαμβάνει και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευτούν μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών και αφού γίνει η επαναγορά του χρέους. Την επαναγορά περιμένει και η Κριστίν Λαγκάρντ που ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας αν πρώτα δεν δει τα αποτελέσματα της επαναγοράς του χρέους.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης -σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά που έσπευσαν να πανηγυρίσουν- εμφανίζονται σκεπτικά σχετικά α) με τις πιθανότητες εφαρμογής του προγράμματος και β) με το κατά πόσο ακόμα και αν πραγματωθούν οι ευχές των ευρωπαίων ηγετών, όπως καταγράφηκαν στο συμπέρασμα της συνόδου, το αποτέλεσμα θα είναι ικανό να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης. Θυμίζουμε άλλωστε ότι σε περίπτωση απόλυτης επιτυχίας του προγράμματος η χώρα θα έχει το ίδιο δημόσιο χρέος που είχε και το 2010, όταν και αποφάσισε να ζητήσει την βοήθεια των εταίρων και του ΔΝΤ.
Σε άλλα δυσάρεστα νέα για την Ελλάδα: Οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων θα εξαρτηθούν από μια σειρά νέων μέτρων που προανήγγειλε ο Σόιμπλε, ενώ μεγάλο βάρος δόθηκε και στην λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου του ελληνικού χρέους και των αυτόματων διορθωτικών κινήσεων που θα απαιτηθούν κατά την εκτέλεση του προγράμματος. Βάσει αυτού του μηχανισμού τα χρήματα της Τρόικας θα εκταμιευτούν σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους ενώ εκεί θα καταλήγουν και τα έσοδα από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.
O πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δήλωσε ότι από αύριο ξεκινάει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια συνέντευξη Τύπου που δεν μεταδόθηκε ούτε από την κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου