Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Φούχτελ: σκιώδης και σκοτεινός άρχοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Επίκαιρα, 22-28.11.2012
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ Ο ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σάλο δημιούργησε η προκλητική από κάθε άποψη σύλληψη δύο δημοτικών υπαλλήλων κι ενός δασκάλου στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που συνόδευσαν την τρίτη ελληνογερμανική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Το γεγονός μάλιστα ότι οι συλλήψεις (με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο γερμανός πρόξενος Βόλφγκανγκ Χέσλερ – Ομπερμάγερ) πραγματοποιήθηκαν μια μέρα πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της δημοκρατίας κι ειδικότερα την αναίρεση στην πράξη θεμελιωδών πλευρών της, λόγω της πολιτικής των Μνημονίων και του έκτακτου καθεστώτος που έχουν επιβάλει οι πιστωτές.
Η τρίτη ελληνογερμανική συνάντηση δεν ήταν μια αθώα και πολύ περισσότερο αμοιβαία επωφελής  συνεύρεση μεταξύ παραγόντων της οικονομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες όπως την παρουσίασαν οι εμπνευστές της. Η τρίτη ελληνογερμανική συνάντηση, όπως κι οι προηγούμενες, ήρθε να συμπυκνώσει και να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της Γερμανίας να αλώσει οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο με συστηματικό τρόπο προωθείται από την πρώτη μέρα που επιβλήθηκαν τα Μνημόνια, επίσημα κι ανεπίσημα. Το επίσημο μέρος έχει ανατεθεί στον Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα κατόπιν εντολής των πιστωτών και λειτουργεί σαν κατοχικός διοικητής. Το ανεπίσημο και πιο ουσιαστικό έργο της «από κάτω» προώθησης των ποικίλων γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα το έχει αναλάβει ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, που έχει κι αυτός εγκατασταθεί στην Ελλάδα, κι ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, κατόπιν εντολής της Μέρκελ.

Πλασιέδες γερμανικών συμφερόντων
Το έργο του Φούχτελ κατ’ αρχάς είναι πολύ συγκεκριμένο: να προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα ειδικότερα στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας και του νερού. Είναι όμως περίπλοκο και πολυεπίπεδο. Στην πράξη προωθείται μέσα από δεκάδες επισκέψεις και προσωπικές, επί τόπου συναντήσεις που πραγματοποιεί ο ίδιος ή στενοί του συνεργάτες με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στους οποίους σαν καλοί πλασιέδες «δειγματίζουν» τις δυνατότητες αξιοποίησης γερμανικών εταιρειών. Κυρίως όμως καταγράφουν, με κάθε λεπτομέρεια! Όπως περιέγραψαν στα Επίκαιρα εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης οι Γερμανοί θέλουν να ξέρουν την περιουσία κάθε δήμου, ακόμη και το τι θα μπορούσε να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο. Δηλαδή, φυσικό πλούτο που παραμένει μέχρι σήμερα (και καλώς!) στην ελεύθερη χρήση των πολιτών και χαρακτηρίζεται εμπορικά ανεκμετάλλευτος. Οι Γερμανοί συγκεντρώνουν αυτές τις πληροφορίες έχοντας για κάθε περίπτωση και μια …καλή πρόταση συνεργασίας με γερμανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά εκμεταλλευόμενες το ξεπούλημα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. «Έρχονται πάνω στα συντρίμμια μιας χώρας για να αρπάξουν ό,τι μπορούν κι όσο προλαβαίνουν βαθαίνοντας την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων», μας δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας ο ανθύπατος Φούχτελ κι η παρέα του, λειτουργώντας σαν πέμπτη φάλαγγα του τέταρτου Ράιχ, οργώνουν την ελληνική επαρχία, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν σταθερούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουν να εξωραΐσουν τον ρόλο της Γερμανίας, να φτιασιδώσουν το προφίλ της που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα μια και όλοι οι Έλληνες συγκρίνουν την σημερινή προσπάθεια οικονομικής κατοχής της Ελλάδας από την Γερμανία με τη ναζιστική κατοχή. Οι Έλληνες δηλαδή βλέπουν ξανά την Γερμανία όπως την έβλεπαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες: ως απειλή. Προσπαθώντας να ανασκευάσουν αυτήν την εδραιωμένη πλέον αντίληψη δεν διστάζουν να χρηματοδοτούν μικρά έργα, ακόμη και φαινομενικά αθώες δραστηριότητες που αναφέρονται στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να μας πείσουν για μια ακόμη φορά ότι οι …Γερμανοί είναι φίλοι μας. Το έργο ωστόσο του γκαουλάιτερ Φούχτελ δεν περιορίζεται στην προώθηση των γερμανικών συμφερόντων αλλά και στην πίεση για επιτάχυνση των απολύσεων στους δήμους και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων των Μνημονίων που θα επιταχύνουν την αποδιοργάνωσή τους.
Δήμαρχοι συνεργάτες των Γερμανών
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλοντας να ρίξει φως σε αυτή την εξόχως βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον δραστηριότητα πολλών δημοτικών αρχόντων, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται ερήμην των δημοτών, με πρόσφατες ανακοινώσεις της έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δημάρχων άλλων δημοτικών παραγόντων που συνεργάζονται με τους Γερμανούς. Αξίζει να τα μεταφέρουμε, καθώς και οι ίδιοι δεν διέψευσαν το ότι βρίσκονται σε επαφή με τους εκπροσώπους του Φούχτελ. Είναι οι δήμαρχοι:  Πάτρας Γιάννης Δημαράς, Βέροιας Χαρά Ουσουλτζόγλου, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Εορδαίας Βρυζίδου Παρασκευή, Νεάπολης – Συκαιών Δανιηλίδης Σίμος, Ωραιόκαστρου Σαραμάντος Δημήτρης, Νάξου Εμμανουήλ Μαργαρίτης, Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Αλεξανδρούπολης Λαμπάκης Ευάγγελος, Ορεστιάδας Μουζάς Δημήτρης, Ζαγοράς – Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου Κασσαβέτης, Σουλίου Μπότση Σταυρούλα και άλλοι.
Ο ρόλος πολιορκητικού κριού που έχει αναλάβει ο Φούχτελ για να προωθηθούν οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους φάνηκε πεντακάθαρα όταν μια μέρα πριν την έναρξη της ελληνογερμανικής συνάντησης δήλωσε δημόσια ότι την δουλειά 3.000 ελλήνων δημοτικών υπαλλήλων, στην Γερμανία την κάνουν 1.000… Η δήλωσή του (που δεν απαντήθηκε από κανέναν κυβερνητικό) δεν εξέπεμπε μόνο μίσος, υποτίμηση και ρατσισμό μιας και αναπαρήγαγε τα ηλίθια στερεότυπα περί τεμπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερμανών. Στην πράξη εμφάνιζε κι ως αναγκαίες τις σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις. Ζητούσε να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Ως αποτέλεσμα δεν έλειψε ούτε η μαζικότητα ούτε ο παλμός στη συγκέντρωση που κάλεσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΟΕ – ΟΤΑ την ημέρα έναρξης της ελληνογερμανικής συνάντησης.
Για το θέμα μιλήσαμε με τον Θέμη Μπαλασόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων. «Υπάρχει κάτι που ελάχιστα είναι γνωστό γύρω από το θέμα των δήμων κι όχι τυχαία. Στην ίδια την Γερμανία, που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των λειτουργιών της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, η τάση των τελευταίων ετών είναι η επιστροφή αυτών των δραστηριοτήτων ξανά στο δημόσιο και τους δήμους! Για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους, που σχετίζονται με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την άνοδο του κόστους και την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, όπως έκπληκτοι ακούσαμε κι εμείς από ένα γερμανό αιρετό σε πρόσφατο συνέδριο για την τοπική αυτοδιοίκηση, η Γερμανία αναθεωρεί την πολιτική της εκχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες. Το πείραμα δηλαδή θεωρήθηκε αποτυχημένο από πολλές απόψεις».
Μας καταστρέφουν για να μας …σώσουν
Κι αυτή η ακύρωση των τάσεων ιδιωτικοποίησης στην Γερμανία πώς συνδέεται με την οικονομική εισβολή στην Ελλάδα, ρωτήσαμε τον Θέμη Μπαλασόπουλο. «Ο Φούχτελ στην πραγματικότητα έρχεται να αποκαταστήσει τους γερμανούς επιχειρηματίες που έμειναν δίχως αντικείμενο στην χώρα τους, μετά την επιστροφή των δραστηριοτήτων που ιδιωτικοποιήθηκαν ξανά στους γερμανικούς δήμους. Έτσι η Ελλάδα, με την βοήθεια των Γερμανών τεχνοκρατών που έχουν εγκατασταθεί ελέω Μνημονίου, αποτελεί την δεύτερη ευκαιρία επιχειρηματιών που κρίθηκαν επικίνδυνοι κι ακατάλληλοι για τον τόπο τους».
Οι ίδιοι πάντως οι Γερμανοί λένε πως με την παρουσία τους εδώ εξασφαλίζουν την αναγκαία μεταφορά τεχνογνωσίας. «Για να είμαστε ακριβείς, δεν μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά τεχνολογία. Και την μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής. Δεν πρόκειται δηλαδή για φιλανθρωπία ή δραστηριότητα απαλλαγμένη από το κίνητρο του κέρδους.  Η ουσία ωστόσο είναι πως το ζητούμενο σήμερα στην Ελλάδα, αν μιλήσουμε για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, δεν είναι η τεχνολογία. Η τεχνολογία ενδιαφέρει τον Φούχτελ επειδή θέλει να προωθήσει τις γερμανικές επενδύσεις, ανεξαρτήτως μάλιστα των πραγματικών αναγκών που έχει η ελληνική κοινωνία. Η έλλειψη που καταγράφεται και λειτουργεί παραλυτικά για την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους. Κι εδώ η συμβολή του Φούχτελ κι όσων αιρετών εκπροσώπων στηρίζουν την δράση του στην Ελλάδα, είναι από αρνητική έως καταστρεπτική καθώς με δική τους ευθύνη συρρικνώνονται τα έσοδα της αυτοδιοίκησης και προωθούνται οι χιλιάδες απολύσεις». Με αυτό τον τρόπο δε δημιουργούν οι ίδιοι οι Γερμανοί την ζήτηση για τις υπηρεσίες που αντιπροσωπεύουν, ρωτάμε τον Θέμη Μπαλασόπουλο. «Ακριβώς! Ξεχαρβαλώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε μετά να εμφανίσουν τους δικούς τους επιχειρηματίες ως σωτήρες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου