Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

«Μεγάλος αδελφός» για τους φορολογουμένους

real.gr



Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η άντληση φορολογικών στοιχείων από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρισμού αποτελεί την αλφαβήτα των φορολογικών ελέγχων.

Με το πάτημα ενός κουμπιού ο ελεγκτής μπορεί να διαπιστώσει αν ο φορολογούμενος έχει καταγράψει στη φορολογική του δήλωση εισοδήματα τα οποία καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες του για φως, νερό, τηλέφωνο, δόσεις δανείων, πιστωτικές, δίδακτρα, ασφάλιστρα, αγορές μετοχών ή ομολόγων κ.λπ.

Στην Ελλάδα, από το περασμένο καλοκαίρι η ΓΓΠΣ άρχισε να συλλέγει στοιχεία για δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές, δίδακτρα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο προκειμένου να δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε φορολογούμενο και πλέον με νεότερη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός των διασταυρώσεων.


Οι υποχρεώσεις παροχής στοιχείων από την πλευρά των τραπεζών, φορέων εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών, από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και τις κλινικές των ταμείων ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις εταιρείες ύδρευσης είχαν προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση από τον Απρίλιο του 2011 και ήδη από τον Αύγουστο η ΓΓΠΣ άρχισε να δέχεται τα πρώτα στοιχεία.

Με τη νεότερη απόφαση του Γ. Μαυραγάνη διευρύνεται το πεδίο των υπόχρεων επιχειρήσεων σε ετήσια παροχή στοιχείων και περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ δίνονται πρόσθετες διευκρινίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, των ταμείων ασφάλισης και των ξένων τραπεζών που έχουν εκδώσει πιστωτικές κάρτες σε φορολογούμενους στην Ελλάδα.

Στην απόφαση ορίζεται:

Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια: Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να διαβιβάζουν κάθε χρόνο στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται αφορούν τον ΑΦΜ του υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές. Για το έτος 2011, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να σταλούν έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα (πανεπιστήμια, κολέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ κ.λπ.).

Επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης: Διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ σε ηλεκτρονική κατάσταση περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου.

Ασφαλιστικά ταμεία: Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου.
β) Ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού.
γ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης.
δ) ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου.

Στην περίπτωση όπου οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.

Συναλλαγές καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος: Οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών), συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ (αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές), διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα, με έδρα εκτός Ελλάδος.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
β) Αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
γ) Πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.
δ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.

Στο πλήθος των συναλλαγών του στοιχείου (β) προσμετρούνται οι εκκαθαρισθείσες συναλλαγές αγορών και επιστροφών (ακυρώσεων). Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (δ) αφαιρούνται τα ποσά των επιστροφών (ακυρώσεων) από τα ποσά των αγορών (net balance).

Στην αξία των συναλλαγών καταγράφεται το σύνολο του ποσού της αγοράς, σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης).

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου