Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Κ. Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα οδεύει προς δεκαετίες στασιμότητας

Press.gr

«Η Ελλάδα οδεύει προς μία κατάσταση δεκαετιών στασιμότητας, θα μιλάμε για μεγέθυνση 3% ως φαινόμενο εκρηκτικής ανάπτυξης», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας, σχολιάζοντας την προωθούμενη οικονομική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι θα εκπλαγεί αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ το 2013. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαπαβίτσας είπε αφενός ότι είναι καλύτερο να πάρουμε τη δόση από το να έχουμε έναν «ξαφνικό θάνατο», αλλά δεν πρόκειται να επέλθει καμία πραγματική αλλαγή.


Ο καθηγητής Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά είναι κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν πληγεί από το PSI και τις επισφάλειες, για να λειτουργούν στοιχειωδώς, αλλά δεν θα υπάρξει ανάκαμψη.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί με πολύ περιοριστικά όρια στις δαπάνες του και δεν θα υπάρξει τόνωση της ζήτησης.

Σχετικά με την έκθεση της τρόικας, ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε ότι οι ελπίδες είναι στην εμπιστοσύνη, ότι δηλαδή θα υπάρξει ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, άρα θα υπάρξει ανάκαμψη των επενδύσεων, αλλά τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα γίνει τέτοιο πράγμα. 

Εάν δούμε τους παράγοντες της ζήτησης, σημείωσε, το μόνο στοιχείο αισιοδοξίας είναι οι εξαγωγές. Το στοιχείο αυτό δεν πρέπει να υπερτονίζεται γιατί είναι προφανές ότι δεν έχουν ιδιαίτερη δυναμική ούτε μπορούν να βγάλουν την ελληνική οικονομία από την ύφεση.

Σχετικά με την ύφεση, ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε ότι η χώρα θα είναι σε ύφεση του χρόνου η οποία μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη από το 4 ή 5% που περιμένει το ΔΝΤ. 

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης στη «συντριβή του κόστους εργασίας», για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι θα πάρει πάρα πολύ καιρό για να υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα. 

Τόνισε επίσης ότι το χρέος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ενώ το 120% (που είναι ο στόχος για το χρέος) είναι απλώς ένας αριθμός για τον οποίο δεν υπάρχει καμία οικονομική θεωρία που να λέει ότι είναι μόνο του βιώσιμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου