ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
«Η ληστεία δεν παύει να είναι ληστεία επειδή γίνεται στο όνομα του νόμου ή στο όνομα του αυτοκράτορα.» (από μια ομιλία του Τζον ΜακΝτούγκαλ, γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, το 1861.)
Επιμέλεια για την ΕΛ.Λ.Α.Σ. : Ν.Π.
Ξεκινάμε τον 4ο κύκλο μαθημάτων με το 10ο μάθημα από το βιβλίο του Ουρουγουανού συγγραφέα και φιλοσόφου Εντουάρντο Γκαλεάνο, “Ένας κόσμος ανάποδα” (πατήστε εδώ για να δείτε όλες τα μαθήματα) που κυκλοφορεί από τις ‘Εκδόσεις Πιρόγα’ σε μετάφραση τηςΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Eduardo Galeano “Patas arriba” 1998. Oι παρουσίασεις αυτές αντιστοιχούν σε 18 μαθήματα ενταγμένα σε 6 κύκλους.
4ος Κύκλος - Ανώτερες σπουδές στην ατιμωρησία
Σελίδες 207 – 219, Μάθημα 10ο : Μελέτη μοντέλων
«Η ληστεία δεν παύει να είναι ληστεία επειδή γίνεται στο όνομα του νόμου ή στο όνομα του αυτοκράτορα.» (από μια ομιλία του Τζον ΜακΝτούγκαλ, γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, το 1861.)
Τα ακόλουθα παραδείγματα έχουν αδιαμφισβήτητη διδακτική αξία. Θα αναφέρουμε εποικοδομητικές εμπειρίες από την πετρελαιοβιομηχανία, που αγαπάει τη φύση με μεγαλύτερο πάθος κι από ιμπρεσιονιστή ζωγράφο˙ θα διηγηθούμε επεισόδια που αποδεικνύουν την έφεση της στρατιωτικής και της χημικής βιομηχανίας για τη φιλανθρωπία· και θα αποκαλύψουμε ορισμένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της βιομηχανίας του εγκλήματος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο απαγχονισμός ενός συγγραφέα
Οι πετρελαϊκές εταιρίες Shell και Chevron έχουν ερημώσει το δέλτα του ποταμού Νίγηρα. Ο συγγραφέας Κεν Σάρο-Βίβα, του λαού των Ογκονί της Νιγηρίας, κατήγγειλε: «Αυτό που έκαναν οι εταιρίες Shell και Chevron στους Ογκονί, στη γη και στα ποτάμια μας, στο δέλτα του Νίγηρα και στην ατμόσφαιρα, αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας, Η ψυχή των Ογκονί πεθαίνει κι εγώ, ως αυτόπτης μάρτυρας, το καταγγέλλω».
Στις αρχές του 1995 ο γενικός διευθυντής της Shell στη Νιγηρία, Ναεμέκα Ατσέμπε, έδωσε την εξής ερμηνεία για την υποστήριξη της στρατιωτικής κυβέρνησης από την εταιρία του: «Μια εμπορική εταιρία που έχει την πρόθεση να κάνει επενδύσεις χρειάζεται απαραιτήτως ένα κλίμα σταθερότητας… Και οι δικτατορίες το προσφέρουν αυτό.» Μερικούς μήνες αργότερα η δικτατορία της Νιγηρίας απαγχόνισε τον Κεν Σάρο-Βίβα. Ο συγγραφέας εκτελέστηκε μαζί με άλλους οκτώ Ογκονί, όλοι ένοχοι για τους αγώνες τους κατά των εταιριών που εξολόθρευαν τα χωριουδάκια τους και μετέτρεπαν τη γη τους σε αχανή χέρσα έκταση. Για τον ίδιο λόγο έχουν κατά καιρούς δολοφονηθεί πολλοί αγωνιστές του λάου Ογκονί.
Το γόητρο του Σάρο-Βίβα έδωσε σ’ αυτό το έγκλημα μια σχετική διεθνή δημοσιότητα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η χώρα του θα ανέστελλε την προμήθεια όπλων στη Νιγηρία και όλος ο κόσμος χειροκρότησε. Η εξαγγελία αυτή όμως δε διαβάστηκε σαν μια ακουσία ομολογία, παρότι αυτό ήταν: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώριζε ότι η χώρα του πουλούσε όπλα στο σαρκοβόρο καθεστώς του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα, που κάθε χρόνο εκτελούσε περί τους εκατό ανθρώπους, στο απόσπασμα ή στην κρεμάλα, μετατρέποντας τις εκτελέσεις σε δημόσιο θέαμα.
Στη συνέχεια ένα διεθνές εμπάργκο απαγόρευσε την υπογραφή νέων συμβολαίων πώλησης όπλων στη Νιγηρία αλλά η δικτατορία του Αμπάτσα συνέχισε να διευρύνει το οπλοστάσιο της χάρη στα προηγούμενα συμβόλαια και στις προσθήκες που έγιναν ως εκ θαύματος, και λειτούργησαν σαν ελιξίρια νεότητας, για να αποκτήσουν τα παλιά συμβόλαια αιώνια ισχύ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πουλούν περίπου τα μισά όπλα της παγκόσμιας αγοράς και αγοράζουν περίπου το μισό πετρέλαιο που καταναλώνουν. Η οικονομία και το επίπεδο ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τα όπλα και το πετρέλαιο. Η Νιγηρία, η αφρικανική δικτατορία που προορίζει τα περισσότερα χρήματα της για στρατιωτικές δαπάνες, είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Η αγγλο-ολλανδική εταιρία Shell παίρνει το μισό πετρέλαιο της Νιγηρίας και η βορειοαμερικανική Chevron μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο. Η Chevron, που εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους είκοσι δύο χωρών, προμηθεύεται από τη Νιγηρία περισσότερο απότο ένα τέταρτο του συνολικού πετρελαίου και γκαζιού της.
Η τιμή του δηλητηρίου
Ο Νιμο Μπάσει, συμπατριώτης του Κεν Σάρο-Βίβα, επισκέφτηκε την Αμερική το 1996, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του φίλου και συναγωνιστή του. Στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο του καταγράφει μερικές πολύ διδακτικές ιστορίες για τους πετρελαϊκούς γίγαντες και τη συμβολή τους στη δημόσια ευημερία.
Το Κουρασάο είναι ένα νησί στην Καραϊβική Θάλασσα το οποίο, συμφωνά με όσα λέγονται, ονομάστηκε έτσι επειδή ο καθαρός αέρας του θεράπευε τους ασθενείς. Στο νησί της υγείας η εταιρία Shell άνοιξε το 1918 ένα μεγάλο διυλιστήριο το οποίο απέβαλλε, χωρίς σταμάτημα, δηλητηριώδη αέρια στην ατμόσφαιρα. Το 1983 οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το διυλιστήριο. Χωρίς να συμπεριλάβουν τις ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία των κατοίκων, οι ειδικοί υπολόγισαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια την ελάχιστη αποζημίωση που η επιχείρηση όφειλε να πληρώσει για τα κακά τα οποία είχε προκαλέσει στη φύση.
Η Shell δεν πλήρωσε τίποτα, αντίθετα μάλιστα κέρδισε την ατιμωρησία της με αστείο αντάλλαγμα: πούλησε το διυλιστήριο στην κυβέρνηση του Κουρασάο, έναντι ενός δολαρίου,υπογράφοντας μια συμφωνία που απάλλασσε την εταιρία από κάθε ευθύνη για τις ζημιές που είχε προκαλέσει στο περιβάλλον όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η γαλάζια πεταλουδίτσα
Το 1994 η πετρελαϊκή εταιρία Chevron, πρώην Standard Oil of California , ξόδεψε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε μια διαφημιστική εκστρατεία που εξήρε τις προσπάθειες της για την προστασία του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαφημιστική εκστρατεία επικεντρωνόταν στην προστασία που παρείχε η εταιρία σε κάτι σπάνιες γαλάζιες πεταλουδίτσες οι οποίες κινδύνευαν να εξαφανιστούν. Το καταφύγιο όπου έβρισκαν άσυλο αυτά τα έντομα κόστιζε στη Chevron πέντε χιλιάδες δολάρια το χρόνο˙ αλλά η εταιρία ξόδευε ογδόντα φορές περισσότερα για να παράγει κάθε λεπτό της προπαγάνδας που εκθείαζε την οικολογική της έφεση και, πολύ περισσότερα, για το κάθε λεπτό εκπομπής του διαφημιστικού βομβαρδισμού, με τις γαλάζιες πεταλουδίτσες να φτεροκοπούν στις οθόνες της βορειοαμερικανικής τηλεόρασης.
Το spa των λεπιδόπτερων το είχαν εγκαταστήσει στο διυλιστήριο Ελ Σεγκούντο, στην έρημο νοτίως του Λος Αντζελες. Σήμερα το διυλιστήριο αυτό εξακολουθεί να είναι μία από τις χειρότερες πηγές μόλυνσης του νερού, του αέρα και του εδάφους, σε ολόκληρη την Καλιφόρνια.
Η γαλάζια πέτρα
Γκοΐανια, Βραζιλία, Σεπτέμβριος του1987: δυο ρακοσυλλέκτες βρίσκουν ένα μεταλλικό σωλήνα πεταμένο σε ένα χερσότοπο. Τον σπάνε με μια σφυριά και ανακαλύπτουν μια πέτρα με γαλάζιο φως. Η μαγική πέτρα αντανακλά ένα φως που βάφει τον αέρα γαλάζιο και δίνει λάμψη σε οτιδήποτε την ακουμπά.
Οι ρακοσυλλέκτες μοιράζουν τη λαμπερή πέτρα και χαρίζουν τα κομματάκια της στους γείτονες. Όποιος τρίβει το δέρμα του με την πέτρα ακτινοβολεί μέσα στη νύχτα. Όλη η γειτονιά γίνεται μια πελώρια λάμπα. Η φτωχολογιά, λουσμένη ξαφνικά στο φως, αρχίζει τη γιορτή.
Την επόμενη μέρα οι ρακοσυλλέκτες κάνουν εμετό. Είχαν φάει μάγκο με καρύδα: Να φταίει άραγε αυτό; Ωστόσο όλοι στη γειτονιά κάνουν εμετό, όλοι έχουν πρηστεί και καίνε στον πυρετό. Το γαλάζιο φως ζεματάει, κατασπαράζει, σκοτώνει· και καθώς το παίρνει ο άνεμος, η βροχή, οι μύγες και τα πουλιά, η δράση του εξαπλώνεται.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά πολύ περισσότεροι καταστράφηκαν για πάντα. Σ’ εκείνη τη γειτονιά των περιχώρων της Γκοΐανια κανένας δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη ραδιενέργεια και κανένας δεν είχε ακούσει ποτέ να μιλούν για το Καίσιο 137. Το Τσερνομπίλ αντηχεί ακόμα στα αυτιά μας. Για την Γκοΐανια δεν έμαθε ποτέ κανείς τίποτα. Το 1992 η Κούβα παρέλαβε τα άρρωστα παιδιά της Γκοΐανια και τους πρόσφερε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Αλλά ούτε αυτό ακούστηκε, παρότι οι διεθνείς κατασκευαστές κοινής γνώμης ασχολούνται πολύ, όπως είναι γνωστό, με την Κούβα.
Ένα μήνα μετά την τραγωδία ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας της πολιτείας Γκοϊάς δήλωσε;
— Η κατάσταση είναι παράλογη. Δεν υπάρχει ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει τη ραδιενέργεια που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς.
Κτίρια χωρίς θεμέλια
Πόλη του Μεξικού, Σεπτέμβριος του 1985: η γη τρέμει. Χίλια σπίτια και κτίρια πέφτουν κάτω σε λιγότερο από τρία λεπτά.
Δεν έγινε ποτέ γνωστό, κι ούτε πρόκειται να γίνει, πόσους νεκρούς άφησε αυτό το λεπτό της φρίκης, στη μεγαλύτερη και πιο εύθραυστη πόλη του κόσμου. Τον πρώτο καιρό, όταν ξεκίνησε η αναζήτηση επιζώντων μες στα ερείπια, η μεξικανική κυβέρνηση μέτρησε πέντε χιλιάδες νεκρούς. Ύστερα σιώπησε. Τα πρώτα πτώματα που ανασύρθηκαν έφταναν για να καλύψουν ένα ολόκληρο γήπεδο του μπέιζμπολ.
Οι παλιές κατασκευές άντεξαν στο σεισμό, αλλά τα καινούργια κτίρια κατέρρευσαν σαν να μην είχαν καθόλου θεμέλια επειδή πολλά κτίρια πράγματι δεν είχαν ή είχαν μόνο στα σχέδια. Τα χρόνια πέρασαν αλλά όλοι οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι: οι επιχειρηματίες που έχτισαν και πούλησαν μοντέρνα παλάτια στην άμμο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έδωσαν την άδεια να χτιστούν ουρανοξύστες στην περιοχή της πόλης με τη μεγαλύτερη καθίζηση, οι δολοφόνοι μηχανικοί που έκαναν ψεύτικους υπολογισμούς για τα θεμέλια και τα φορτία, οι επιθεωρητές που πλούτισαν κάνοντας τα στραβά μάτια.
Τα ερείπια δεν υπάρχουν πια. Στη θέση τους υψώνονται καινούργια κτίρια και η πόλη εξακολουθεί να μεγαλώνει.
Πράσινο, πόσο σε αγαπώ
Οι πιο επιτυχημένες εταιρίες της γης έχουν θυγατρικές τόσο στην κόλαση όσο και στον παράδεισο. Όσο περισσότερο πουλάνε οι πρώτες, τόσο καλύτερα πάνε οι δεύτερες. Οπότε ο Διάβολος πληρώνει και ο Θεός δίνει άφεση αμαρτιών.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Διεθνούς Τράπεζας, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι οικολογικές βιομηχανίες θα διακινούν περισσότερα χρήματα από τις χημικές˙ ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να αποφέρουν βουνά από κέρδη. Η σωτηρία του περιβάλλοντος αποτελεί για τις εταιρίες που το καταστρέφουν την πιο λαμπρή εμπορική τους επένδυση.
Στο τελευταίο βιβλίο του, The Corporateplanet, ο Τζόσουα Καρλάινερ δίνει τρία διαφωτιστικά παραδείγματα με μεγάλη διδακτική αξία:
τέσσερις από τις πιο ρυπογόνες για τον αέρα του πλανήτη μας εταιρίες ανήκουν στον όμιλο General Electric, που είναι επίσης ο μεγαλύτερος αμερικανικός κατασκευαστής μηχανημάτων για τον έλεγχο της μόλυνσης της ατμόσφαιρας·
Η χημική εταιρία DuPont, μια από τις εταιρίες με τα πιο επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ανέπτυξε έναν προσοδοφόρο τομέα υπηρεσιών, εξειδικευμένων στην αποτέφρωση και την ταφή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων˙
και μια άλλη πολυεθνική, η Westinghouse, που κερδίζει το ψωμί της πουλώντας πυρηνικά όπλα, πουλάει επίσης πανάκριβους εξοπλισμούς για τον καθαρισμό των δικών της ραδιενεργών αποβλήτων.
Αμάρτημα και αρετή
Περισσότερες από εκατό εκατομμύρια νάρκες κατά ανθρώπων βρίσκονται διάσπαρτες ανά τον κόσμο. Τα κατασκευάσματα αυτά εκρήγνυνται ακόμη κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη λήξη των πολέμων. Ορισμένες από τις νάρκες αυτές σχεδιάζονται ειδικά για να προσελκύουν τα παιδιά· τους δίνουν μορφή κούκλας, πεταλούδας ή χρωματιστής σακαράκας ώστε να τραβούν την προσοχή των παιδικών ματιών. Τα μισά θύματα των ναρκών κατά ανθρώπων είναι παιδιά.
Ο Πολ Ντόνοβαν, ένας από τους συντονιστές της διεθνούς εκστρατείας για την απαγόρευση τους, αποκάλυψε ότι τα ίδια τα εργοστάσια που κατασκευάζουν και πουλούν τις νάρκες κατά ανθρώπων, έχουν πλέον γίνει η κότα με τα χρυσά αβγά. Οι εταιρίες αυτές πουλούν το knowhow τους για τον καθαρισμό των τεράστιων ναρκοθετημένων χώρων κι όπως είναι ευνόητο στο θέμα αυτό είναι ασυναγώνιστες. Μια τέλεια εμπορική συναλλαγή: η εξουδετέρωση των ναρκών αποδεικνύεται εκατό φορές πιο προσοδοφόρος από την τοποθέτηση τους.
Μέχρι το 1991 η εταιρία CMS κατασκεύαζε νάρκες για το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τον πόλεμο του Κόλπου άλλαξε τομέα και έκτοτε κερδίζει 160 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο καθαρίζοντας τη γη από τις νάρκες. Η CMS ανήκει στο γερμανικό κονσόρτσιουμ εταιριών Daimler Benz, που παράγει πυραύλους με την ίδια άνεση που παράγει και αυτοκίνητα. Η Daimler Benz συνεχίζει να κατασκευάζει νάρκες μέσω, μιας άλλης θυγατρικής της, της εταιρίας Messerschmidt – Bölkow – Blohm.
Την οδό της λύτρωσης έχει πάρει επίσης και ο βρετανικός όμιλος British Aerospace: μία από τις εταιρίες του ομίλου, η Royal Ordnance, υπέγραψε ένα συμβόλαιο ενενήντα εκατομμυρίων δολαρίων για να εξουδετερώσει τις νάρκες στο Κουβέιτ τις οποίες, εντελώς συμπτωματικά, είχε βάλει η ίδια η Royal Ordnance. Στο Κουβέιτ την ανταγωνίζεται, στο ανιδιοτελές έργο της, η γαλλική εταιρία Sofremi η οποία καθαρίζει αυτά τα ναρκοθετημένα πεδία έναντι εκατόν έντεκα εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει με όπλα όλους τους πολέμους που γίνονται στον κόσμο.
Ένας από τους επίγειους αγγέλους, που υπηρετεί με μεγάλο ζήλο αυτή την ανθρωπιστική αποστολή, είναι ένας Νοτιοαφρικανός ειδήμων, ο Βέρνον Τζόιντ, ο οποίος πέρασε ολόκληρη τη ζωή του σχεδιάζοντας νάρκες κατά ανθρώπων και άλλα θανατηφόρα σύνεργα. Αυτός ο άνθρωπος έχει αναλάβει το σκούπισμα της υπαίθρου της Μοζαμβίκης και της Αγκόλας, όπου βρίσκονται φυτεμένες χιλιάδες νάρκες που είχε επινοήσει ο ίδιος, για λογαριασμό του ρατσιστικού στρατού της Νοτίου Αφρικής. Το έργο του τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Έγκλημα και ανταμοιβή
Παραβίασε το Σύνταγμα το οποίο είχε ορκιστεί να τηρήσει· ήταν ο τύραννος μιας δικτατορίας που βασάνισε και δολοφόνησε μυριάδες Χιλιανούς· κατέβασε τα τανκς στους δρόμους για να αποθαρρύνει όσους είχαν την περιέργεια να ψάξουν να βρουν τι έκλεψε: και όταν άνοιξε το στόμα του να μιλήσει για όλα αυτά είπε ψέματα.
Όταν η δικτατορία του έπεσε, ο Πινοσέτ παρέμεινε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όταν ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης του ενσωματώθηκε στο πολιτικό τοπίο της χώρας: τον καιρό που γραφόταν αυτό το βιβλίο έγινε, με δικό του ένταλμα, ισόβιος γερουσιαστής της δημοκρατίας. Στους δρόμους ξέσπασαν διαμαρτυρίες αλλά ο στρατηγός είχε πια καταλάβει τη θέση του στη γερουσία και δεν άκουγε τίποτε άλλο παρά μόνο τα στρατιωτικά εμβατήρια που υμνούσαν τους άθλους του. Και είχε κάθε λόγο να κωφεύει: στο τέλος τέλος της γραφής η 11η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που το πραξικόπημα του 1973 κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στη δημοκρατία, γιορταζόταν επί είκοσι πέντε χρόνια, μέχρι το 1998, ως εθνική γιορτή. Και όχι μόνο: έδινε το όνομα της σε μια από τις μεγαλύτερες κεντρικές λεωφόρους στο Σαντιάγο της Χιλής.
Έγκλημα και τιμωρία
Στα μέσα του 1978, όταν η εθνική ομάδα της Αργεντινής κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η στρατιωτική δικτατορία πετούσε τους κρατούμενους ζωντανούς στο βυθό του ωκεανού. Τα αεροπλάνα απογειώνονταν από το Αεροπάρκο, δυο βήματα από το γήπεδο όπου λάμβανε χώρα ο αθλητικός καθαγιασμός.
Δε γεννιούνται πολλοί άνθρωποι έχοντας αυτό τον ενοχλητικό αδένα που λέγεται συνείδηση και ο οποίος, σαν τα κουνούπια του καλοκαιριού, σε ενοχλεί και δε σε αφήνει να κοιμηθείς ήσυχος τα βράδια· καμιά φορά, όμως, συμβαίνει κι αυτό. Όταν ο καπετάνιος Αλφόνσο Σιλίνγκο αποκάλυψε στους ανωτέρους του ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς να πάρει lexotanil ή χωρίς να γίνει στουπί, εκείνοι του συνέστησαν ψυχιατρική θεραπεία. Στις αρχές του 1995 ο καπετάνιος Σιλίνγκο αποφάσισε να κάνει μια δημόσια ομολογία: παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είχε πετάξει στη θάλασσα τριάντα ανθρώπους. Και κατήγγειλε ότι μέσα σε δύο χρόνια το Ναυτικό της Αργεντινής είχε ξαποστείλει στα σαγόνια των καρχαριών χίλιους πεντακόσιους με δύο χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.
Μετά την ομολογία του σ Σιλίνγκο φυλακίστηκε. Όχι επειδή είχε σκοτώσει τριάντα ανθρώπους αλλά επειδή είχε υπογράψει κάποια επιταγή χωρίς αντίκρισμα.
Έγκλημα και σιωπή
Στις 20 Σεπτεμβρίου 1996 το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε κι αυτό μια δημόσια ομολογία. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην υπόθεση και η είδηση αναμεταδόθηκε από ελάχιστα διεθνή πρακτορεία. Εκείνη την ημέρα οι ανώτατες στρατιωτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισαν ότι είχαν διαπράξει «ένα σφάλμα»: παραδέχτηκαν ότι από το 1982 μέχρι το 1991 εκπαίδευαν τους στρατιωτικούς της Λατινικής Αμερικής στις τεχνικές του εκφοβισμού, των βασανιστηρίων για την απόσπαση πληροφοριών, των απαγωγών και των φόνων, με εγχειρίδια που χρησιμοποιούνταν στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία του Φορτ Μπένινγκ στη Γεωργία και στη Στρατιωτική Διοίκηση του Νότου στον Παναμά. Το σφάλμα είχε διαρκέσει μια δεκαετία· δε μας διευκρίνισαν όμως πόσοι Λατινοαμερικάνοι αξιωματικοί είχαν πάρει αυτή την εσφαλμένη μόρφωση, ούτε ποιες ήταν οι συνέπειές της.
Πράγματι, πριν την ομολογία των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε χιλιάδες φορές καταγγελθεί, και συνέχισε να καταγγέλλεται και μετά την ομολογία, ότι το Πεντάγωνο τον τελευταίο μισό αιώνα εκπαίδευε και κατασκεύαζε δικτάτορες, βασανιστές και εγκληματίες και ότι ο αριθμός των Λατινοαμερικάνων μαθητών άγγιζε τους εξήντα χιλιάδες στρατιωτικούς. Πολλοί από τους μαθητές, που στη συνέχεια έγιναν δικτάτορες ή δημόσιοι εξολοθρευτές, έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη αίματος νότια του Ρίο Μπράβο. Θα αναφερθούμε στα παραδείγματα μίας μόνο χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, και μερικών μόνο μαθητών από μια ατέλειωτη λίστα. Απόφοιτοι της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας ήταν σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Αρχιεπισκόπου Ρομέρο και των τεσσάρων γυναικών μοναχών από τη Βόρειο Αμερική το 1980, καθώς και για το γάζωμα των έξι ιησουιτών ιερέων το 1989.
Το Πεντάγωνο ποτέ δεν είχε δεχτεί τις ευθύνες του για τα εγχειρίδια που, στο τέλος, αναγνώρισε ως δικά του. Η ομολογία ήταν μια σημαντική είδηση αλλά λίγοι την άκουσαν και πολύ λιγότεροι αγανάκτησαν: η πρώτη παγκόσμια δύναμη, η χώρα πρότυπο, η δημοκρατία την οποία πολλοί φθόνησαν και πολλοί μιμήθηκαν, αναγνώριζε ότι τα στρατιωτικά φυτώρια της παρήγαγαν ειδικούς στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το 1996 το Πεντάγωνο υποσχέθηκε να επανορθώσει το σφάλμα, με την ίδια σοβαρότητα που το είχε διαπράξει. Στις αρχές του 1998 είκοσι δυο άνθρωποι καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και στην πληρωμή προστίμων: επρόκειτο για είκοσι δυο Βορειοαμερικανούς πολίτες που είχαν διαπράξει τη φρικαλεότητα να μπουν στο Φορτ Μπένινγκ για να πραγματοποιήσουν νεκρώσιμη λιτανεία, στη μνήμη των θυμάτων της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.
Έγκλημα και απήχηση
Το 1995 δυο χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Γουατεμάλα και η Χιλή, τράβηξαν την προσοχή των εφημερίδων των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός καθόλου συνηθισμένο.
Ο Τύπος αποκάλυψε ότι ένας συνταγματάρχης του στρατού της Γουατεμάλας, κατηγορούμενος για δυο εγκλήματα, ήταν επί πολλά χρόνια έμμισθος πράκτορας της CIA. Ο εν λόγω συνταγματάρχης είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τον συζύγου μιας Αμερικανίδας. Ποτέ όμως ο Τύπος δεν είχε δώσει την παραμικρή σημασία στα χιλιάδες άλλα εγκλήματα που διαπράττουν οι διάφορες στρατιωτικές δικτατορίες, τις οποίες ανεβάζουν και κατεβάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Γουατεμάλα από το 1954 όταν η CIA, με τη συναίνεση του προέδρου Αϊζενχάουερ, ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση του Χιάκομπο Αρμπενς. Η φρίκη έφτασε στο απώγειό της με τις σφαγές της δεκαετία του ογδόντα: την εποχή εκείνη οι αξιωματικοί αντάμειβαν όσους στρατιώτες τους έφερναν ένα ζευγάρι αυτιά, με μια αλυσιδίτσα για το λαιμό με ένα επιχρυσωμένο φύλλο βαλανιδιάς. Τα θύματα όμως αυτής της σαραντάχρονης τακτικής-ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών σε όλη την Αμερική, το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα- ήταν πολίτες της Γουατεμάλας κι επιπλέον, το άκρον άωτον της περιφρόνησης, στην πλειονότητα τους ιθαγενείς.
Την ίδια εποχή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του συνταγματάρχη στη Γουατεμάλα, οι αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευαν την πληροφορία ότι δύο ανώτεροι αξιωματικοί της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση, Η δολοφονία του Ορλάντο Λετελιέρ υπήρξε η εξαίρεση στον κανόνα της ατιμωρησίας που επικρατεί στη Λατινική Αμερική· όμως μια λεπτομέρεια διέφυγε από την προσοχή των δημοσιογράφων: η δικτατορία είχε δολοφονήσει τον Λετελιέρ και την Αμερικανίδα γραμματέα του στην Ουάσιγκτον. Τι θα γινόταν αν είχαν σκοτωθεί στο Σαντιάγο της Χιλής ή σε μια οποιαδήποτε άλλη πόλη της Λατινικής Αμερικής; Γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς για τη δολοφονία του Χιλιανού στρατηγού Κάρλος Πρατς, που δολοφονήθηκε μαζί με την επίσης Χιλιανή σύζυγο του στο Μπουένος Άιρες, σε μια απόπειρα παρόμοια με του Λετελιέρ; Μέχρι τα μέσα του 1998, περισσότερο από είκοσι χρόνια αργότερα, δεν υπήρχαν νεότερα.
*Αυτό το κείμενο αποτελεί απόσπασμα (σελ. 207 – 219) από το βιβλίο «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ» του Εντουάρντο Γκαλεάνο και κυκλοφορεί από τις ‘Εκδόσεις Πιρόγα’ σε μετάφραση της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Eduardo Galeano “Patas arriba” 1998
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου