Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Λίγη προσοχή και στου ΟΟΣΑ τα στοιχεία



του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
H αλήθεια είναι πως ο ΟΟΣΑ, έτσι που δεν διαθέτει «δόντια» όπως το ΔΝΤ ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πολυχρησιμοποιείται – τα στοιχεία του και οι εκτιμήσεις του – στην δημόσια συζήτηση για τις προοπτικές των οικονομιών. Όμως, ίσως-ίσως ακριβώς επειδή ο Οργανισμός των Παρισίων βρίσκεται πιο απομακρυσμένος από την βαβούρα των αντεγκλήσεων (μην ξεχνούμε π.χ. ότι το ΔΝΤ έχει να ξελασπώσει τώρα από την μνήμη της γκάφας του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή και η ΕΚΤ βρίσκονται μπροστά σε Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο τους στην Τρόικα…) θα άξιζε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον λόγο του.
Λοιπόν: ενώ ο Προϋπολογισμός του 2014 στηρίζεται σε υπόθεση εργασίας +0,6% του ΑΕΠ ανάπτυξη (και οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν προσώρας ιδιαίτερη αντίρρηση), ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για -0,4% το 2014  και μόνον το 2015 αναμένει θετικούς ρυθμούς (Η αλήθεια είναι ότι νωρίτερα ο ΟΟΣΑ ανέμενε κάτι σαν -1,2% υποχώρηση  του ΑΕΠ για το 2014).

Αντίστοιχα, η υποχώρηση της ανεργίας που υπολογίζεται, είναι πολύ διστακτική: από 27,2% φέτος, σε 27,1% το 2014 και 26,6% το 2015 (το ιξώδες /stickiness επί το έργον!).
Το «γιατί» αυτών των εκτιμήσεων έχει μάλλον μεγαλύτερο ενδιαφέρον: η ίδια η συσταλτική δημοσιονομική πολιτική – θυμηθείτε: 6 δις σε περικοπές δαπανών + νέους φόρους «υπόσχεται» ο Προϋπολογισμός 2014… - που θα συνεχισθεί στην Ελλάδα , καθώς και η έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα υποχρεώνει σε συντηρητικές προβλέψεις. Σημειώστε τις, καλού-κακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου