Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός: Αυξάνουν φόρους, μειώνουν δαπάνες για υγεία και μισθούς

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Πολύ πιο φτωχούς θα κάνει τους κατοίκους όλης της χώρας ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 που κατατέθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στις προβλέψεις του συμπεριλαμβάνεται μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και δραματική συρρίκνωση των σημαντικότερων κοινωνικών κονδυλίων. Μας κλέβουν ακόμη περισσότερο και μας επιστρέφουν ακόμη λιγότερα, με λίγα λόγια.
Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι και τα τελευταία που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2014. Οι απαιτήσεις της Τρόικας για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και των επόμενων χρόνων με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που θα ενσωματωθούν σε ένα νέο μνημόνιο καθιστούν βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι σχέδιο επί χάρτου. Πολύ σύντομα θα ανατραπεί. Κι αυτό μάλιστα θα γίνει από τα δεξιά, επί τα χείρω για να γίνουμε ακόμη περισσότερο φτωχοί, γευόμενοι ακόμη λιγότερα από τις παροχές που δικαιούμαστε στη βάση των εξωφρενικά υψηλά φόρων που πληρώνουμε.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού για το 2014 αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,1%, (στα 54,69 δισ. αυξημένα κατά 2,18 δισ. σε σχέση με το 2013) ενώ οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 6,1% (στα 49,45 δισ., μειωμένες κατά 3,23 δισ.). Η αύξηση των εσόδων κι η μείωση των δαπανών θα αποβεί δραματική για τα λαϊκά εισοδήματα καθώς δεν πρόκειται να συμβεί σε ένα περιβάλλον σημαντικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ ο ΟΟΣΑ, με βάση προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, εκτιμά πως το 2014 θα είναι ένα επιπλέον έτος ύφεσης, το έβδομο στη σειρά, με το παραγόμενο προϊόν να μειώνεται κατά 0,4%! Η κυβέρνηση Σαμαρά επομένως σε ένα περιβάλλον συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ασκήσει μια οικονομική πολιτική ακόμη πιο ταξική, όπως φαίνεται από τις επιμέρους κατηγορίες που συνθέτουν τα έσοδα και τις δαπάνες.
  • Καμαρώνουν για πρωτογενές πλεόνασμα όταν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου φθάνουν τα 6,17 δισ. ευρώ
Στην αύξηση των εσόδων, σημαντική συνεισφορά θα έχουν οι φόροι στην περιουσία που το 2014 θα αυξηθούν σε σχέση με το 2013 κατά 41,4% (από 2,78 σε 3,94 δισ. ευρώ) λόγω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η αύξηση που παρατηρείται στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων δεν προέρχεται από επιπλέον φορολογία που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αλλά από αναπροσαρμογές του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (και συγκεκριμένα την ομαδοποίηση σε τέσσερις, στο εξής, κατηγορίες) βάσει των οποίων θα φορολογούνται πλέον ως νομικά πρόσωπα κατηγορίες φορολογουμένων που μέχρι το 2013 φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι εν τούτοις θα πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014 για τα ίδια ή και μειωμένα εισοδήματα λόγω των αλλαγών που ψηφίσθηκαν πέρυσι και προβλέπουν: κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και των επιπλέον αφορολόγητων ποσών για τα τέκνα, με αποτέλεσμα η φορολογία να ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να εξαιρεθούν ιατρικές δαπάνες (που θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν αυτό το όριο), κ.α. Την ίδια όμως στιγμή που το κράτος βάζει πιο βαθιά το χέρι του στην τρύπια τσέπη των φορολογουμένων συνειδητά αφήνει ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο καυσίμων με αποτέλεσμα να χάνονται 600 εκ. ευρώ το χρόνο, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξή της την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Με βάση δικές τους δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει θέσει σε λειτουργία το σχετικό λογισμικό επιτρέποντας να διαιωνίζεται ένα πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων σε βάρος των φορολογουμένων. Το πάρτι θα συνεχιστεί και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
Από το 2011 που ξεκίνησε την λειτουργία της η σφηκοφωλιά της διαφθοράς και κατά κόσμον ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει από το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού 3,801 δισ. ευρώ. Για το 2014 ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι να εισρεύσουν 3,56 δισ. ευρώ, με την πώληση της ΕΥΑΘ, της ΤΡΑΙΟΝΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΠΑ κ.α. Στο σκέλος των δαπανών, οι δαπάνες για αποδοχές (που μαζί με τις συντάξεις θα φτάσουν τα 17,72 δισ. ευρώ) θα είναι μειωμένες κατά 280 εκ. ευρώ έναντι του 2013 λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, των σχεδιαζόμενων απολύσεων και της μείωσης των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών εξ αιτίας της αύξησης των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία.
Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των απολύσεων που ζητά η Τρόικα, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην χαμηλότερη θέση της λίστας του ΟΟΣΑ με τον ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων επί του συνολικού εργατικού δυναμικού. Ήδη στην Ελλάδα, και παρά τις περί του αντιθέτου μπούρδες των νεοφιλελεύθερων, μόνο το 7,9% το 2011 του εργατικού δυναμικού απασχολούταν στην γενική κυβέρνηση όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν σχεδόν διπλάσιος: 15,5%! Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη χρονιά δεν ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό οι περικοπές που είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016 για τους ένστολους ύψους 336 εκ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση (144 εκ. για μισθούς και 192 εκ. σε συντάξεις). Την ίδια στιγμή επομένως που μειώνει περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και διευρύνει την λίστα των απολύσεων η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται να εφαρμόσει μνημονιακές προβλέψεις που αφορούν κοινωνικά στρώματα με τα οποία διατηρεί προνομιακή σχέση κι από την στήριξη των οποίων εξαρτάται η εφαρμογή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
Σημαντικά μειωμένη είναι η χρηματοδότηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Το 2012 χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό με 16,43 δισ., ενώ το 2014 θα χρηματοδοτηθούν μόνο με 12,8 δισ. ευρώ. Η μείωση που καταγράφεται αυτή την διετία φθάνει το 22%! Τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα από 14,01 δισ. το 2012 θα χρηματοδοτηθούν το νέο χρόνο με 10,91 δισ. (μείωση κατά 22% την διετία), τα νοσοκομεία από 1,4 το 2012 θα χρηματοδοτηθούν με 1,11 δισ. (μείωση κατά 21%), ενώ ο ΕΟΠΥΥ από 1.023 με 774 εκ. (μείωση κατά 24%). Στην πραγματικότητα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 σηματοδοτεί το τέλος ακόμη κι αυτής της ελλειμματικής κοινωνικής πολιτικής που ασκούταν στην Ελλάδα.
Η κοινωνική πολιτική, επιπλέον, είναι και το μεγάλο θύμα από την στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο απέναντι στους προμηθευτές του. Από τα 6,17 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2013 (τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού) τα 3,6 δισ. αφορούσαν τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα 1,15 δισ. αφορούσαν νοσοκομεία. Με ένα τέτοιο ύψος απλήρωτων υποχρεώσεων οι διθύραμβοι της κυβέρνησης για την εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 812 εκ. ευρώ (ή 0,4% του ΑΕΠ) για φέτος και 2,96 δισ. (ή 1,6% του ΑΕΠ) για το 2014 μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν.
Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος προκαλούν φαίνονται ακόμη περισσότερο φαιδρές όταν τις αντιπαραβάλουμε με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους που από 305,54 δισ. ευρώ ή 157,7% του ΑΕΠ το 2012 αναμένεται το 2014 να φτάσει τα 325,6 δισ. ή 177,8% του ΑΕΠ. Ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, που καθιστά μονόδρομο την μονομερή διαγραφή του, αποδεικνύει με τον πειστικότερο τρόπο ότι η δημοσιονομική κρίση ήταν μόνο η αφορμή. Τα δικαιώματά μας ήταν ο στόχος… Η κυβέρνηση παρόλα αυτά (που θα δώσει 6,1 δισ. ευρώ για τόκους το 2014 ή 3,3% του ΑΕΠ) σε ένα κρεσέντο παραμυθιάσματος αναφέρει στην εισηγητική έκθεση ότι «αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια είναι, ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση ανησυχίας»! Αυτά ως γνωστό ισχύουν μόνο όταν το δημόσιο χρέος κινείται στο 115%, από κει και πάνω όλα μέλι γάλα, θεόσταλτα, για τους πολιτικούς απατεώνες του Σαμαρά, του ΔΝΤ και των Βρυξελλών.
Ξεχωριστή σημασία, επειδή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, έχει το καθεστώς άμεσης εποπτείας και ελέγχου από την Κομισιόν του προϋπολογισμού που ισχύει στο εξής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο μιας σειράς αποφάσεων που λήφθηκαν από το 2011 (six pack) μέχρι και τον Μάιο του 2013 (two pack), στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης η Κομισιόν αποκτά το δικαίωμα όχι μόνο να απορρίψει κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά ακόμη και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους απείθαρχους, μέσω πχ της δέσμευσης κοινοτικών κονδυλίων. Έτσι το σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη» βρίσκει το πραγματικό του περιεχόμενο στο σύνθημα «περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια»!
Δημοσιεύτηκε στην εφ. Πριν , 24/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου