Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σε επιτήρηση για 34 ακόμα χρόνια η Ελλάδα

nooz

Με το Μνημόνιο δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. 
Υπό αυστηρή εποπτεία θα βρίσκεται μέχρι το 2047 η χώρα μας, όπως προβλέπει ένας από τους όρους που έχουν υπογραφεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι όροι της υπογραφής αφορούν όλες τις χώρες που εισέρχονται σε καθεστώς μνημονίου και προβλέπονται σε κοινοτική νομοθεσία που έχει θεσπιστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως γράφει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό διαρκή έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεθεί κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κοινοτική νομοθεσία που ισχύει για όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισέρχονται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας τους, προβλέπει μεταξύ άλλων: Την εποπτεία από ΕΕ και ΔΝΤ των κρατών που έχουν λάβει πακέτο στήριξης μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει πάρει.


Μάλιστα, σε περίπτωση που η χώρα αυτή αποκλίνει από τα προτεινόμενα μέτρα θα δέχεται τις συστάσεις του εποπτικού οργάνου.

Αν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες ως και δύο φορές, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,01% του ΑΕΠ.

Η πρόταση για κυρώσεις εναντίον του κράτους που δεν τηρεί τα προβλεπόμενα θα πρέπει να εγκρίνεται από το Eurogroup με αντεστραμμένη πλειοψηφία, δηλαδή θα αρκεί η μη άρνηση της κύρωσης και όχι η υπερψήφιση της.

Επιπλέον, το κράτος που παραβιάζει τους όρους του Συμφώνου θα στερείται των κοινοτικών κονδυλίων και πόρων, μετά από απόφαση του Eurogroup για όσο διάστημα παραμένει «απείθαρχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου