Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο κατ’ εξακολούθηση ψευδόμενος οικονομολόγος-πρωθυπουργός

ardin-rixi


Η σχέση εξαγωγών – εισαγωγών, παρά τα όσα κατ’ εξακολούθηση ψευδώς αναφέρει ο οικονομολόγος-πρωθυπουργός μας, παραμένει άκρως ελλειμματική. Το άνοιγμα της ψαλίδας ήταν 1 προς 4 το 2008 (17 δισ. εξαγωγές με 64 δισ. εισαγωγές), έχει περιοριστεί περίπου στο 1 προς 2 (στο εννεάμηνο του 2013 οι εξαγωγές ήταν 20,78 δισ. και οι εισαγωγές 35,25 δισ.), αλλά αυτό με τίποτα δεν σημαίνει ότι εκμηδενίστηκε το εμπορικό έλλειμμα όπως εσφαλμένα επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός (από το βήμα της Βουλής, σε άρθρο του σε οικονομικό σάιτ, αλλά και στη συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες περιπτώσεις) εκθέτοντας τον ίδιο, αλλά και την χώρα.
Επομένως εξαιτίας της κρίσης δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο του 2008, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να εκμηδενιστεί το εμπορικό έλλειμμα. Το ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών μειώνεται διαρκώς, τον Σεπτέμβριο (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) μάλιστα η συνολική αξία των εξαγωγών παρουσίασε μείωση 2,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Επομένως κάποιος από τους συμβούλους του πρωθυπουργού – οικονομολόγου ας τον ενημερώσει για τα “λάθη” που διαπράττει και εκθέτουν την χώρα και αν δεν το κάνουν οι σύμβουλοι του, η αξιωματική αντιπολίτευση ας ξυπνήσει επιτέλους και ας θέσει το ζήτημα ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται κατ’ εξακολούθηση.

Παρακάτω παραθέτουμε δημ0σίευμα της χθεσινής Καθημερινής που δίνει ακριβή εικόνα της σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών το τελευταίο εννεάμηνο και τον μήνα Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. αλλά ο ρυθμός επιβραδύνεται
Ανοδικά κινήθηκαν οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
Της Δημητρας Μανιφαβα
Εντονα πλέον είναι τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες για δεύτερο συνεχή μήνα κατέγραψαν μείωση. Αν και ήδη μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2013 η αξία των ελληνικών εξαγωγών -συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- έσπασε το φράγμα των 20 δισ. ευρώ, ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνεται. Μάλιστα, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε οι εξαγωγές εμφανίζονται στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποί τους εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο οι επιστροφές ΦΠΑ να παρακρατούνται και να συμψηφίζονται με οφειλές τους. Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο του 2013 ως αποτέλεσμα της κάμψης των εξαγωγών και ταυτόχρονα της αύξησης των εισαγωγών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο του 2013 ανήλθε σε 2.391,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά 2,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση ήταν 1,4%.
Η υποχώρηση των εξαγωγών για δεύτερο συνεχή μήνα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή της αύξησής τους. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% (στα 20,78 δισ. ευρώ από 19,79 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), έναντι ποσοστού αύξησης 5,4% στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Δυσμενέστερη είναι η εικόνα για τις ελληνικές εξαγωγές εάν δεν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών. Στο εννεάμηνο του 2013 η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 12,36 δισ. ευρώ έναντι 12,65 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, καταγράφοντας υποχώρηση 2,3%.
Αύξηση από την άλλη κατά 7,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2013 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς η αξία τους ανήλθε σε 4,025 δισ. ευρώ έναντι 3,729 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές καταγράφουν μείωση 4,7% σε ετήσια βάση.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 35,25 δισ. ευρώ έναντι 36,53 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 3,5%. Η αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, υποχώρησε στο εννεάμηνο κατά 5,1%.
Η μείωση των εξαγωγών από τη μία και η αύξηση των εισαγωγών από την άλλη προκάλεσαν διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο του 2013 κατά 27,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2012. Στο εννεάμηνο, πάντως, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 13,6%. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χρ. Σακελλαρίδη υποστήριξε ότι «η διατήρηση των πιέσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών για το προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ και άρα παρακράτησή τους με οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία, ο ΠΣΕ προτείνει αυτό να συμβαίνει μόνο στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι βεβαιωμένων-ρυθμισμένων. Αντίθετος, τέλος, δηλώνει ο ΠΣΕ στην υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» στην περίπτωση συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων, ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου