Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Οργανωμένο έγκλημα και στοιχηματισμός

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου
Η χειραγώγηση των ποδοσφαιρικών αγώνων από το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ποδόσφαιρο.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης δύο καθηγητών, του Ντέιβιντ Φόρεστερ της σχολής διοίκησης του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του Ιαν Μακχέιλ του πανεπιστημίου του Σάλφορντ, που εξέτασε αν το σύστημα ανίχνευσης παράνομου στοιχηματισμού (FDS) της εταιρείας Sportradar, που χρησιμοποιεί η ΟΥΕΦΑ για τον εντοπισμό των ύποπτων παιχνιδιών, είναι επαρκές για τον σκοπό που χρησιμοποιείται.
Η Sportradar ελέγχει τα παιχνίδια των δύο πρώτων κατηγοριών των ομοσπονδιών που είναι μέλη της ΟΥΕΦΑ καθώς και εκείνα των ευρωπαικών διασυλλογικών οργανώσεων, περίπου 31000 παιχνίδια κάθε χρόνο από τα οποία λίγο πάνω από το 1%, δηλαδή 350 ματς θεωρούνται ύποπτα χειραγώγησης.
Η έκθεση των δύο καθηγητών εξέτασε την αξιοπιστία των στοιχείων που συγκεντρώνει το σύστημα, την ισχύ των μαθηματικών μοντέλων ανάλυσης στοιχείων, το εύρος της κάλυψης των στοιχηματικών αγορών και τον βαθμό εμπλοκής του ανθρώπινου παράγοντα στα παιχνίδια που έχουν θεωρηθεί ύποπτα.
Στα συμπεράσματα της μελέτης σημειώνεται πως ενώ το σύστημα FDS λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά στους παράγοντες που εξετάστηκαν, υπάρχει μεγάλη αδυναμία και έλλειψη αποτελεσματικότητας στις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές για την διερεύνηση των ύποπτων παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο ορισμένων χωρών και η έλλειψη μέσων για την διερεύνηση των καταγελιών. Ομως, επισημαίνεται με έμφαση στην έκθεση, οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι εκείνες που επιλέγουν να μην δώσουν συνέχεια στην διερεύνηση των καταγγελιών.
«Καθώς» όπως σημειώνουν «οι αθλητές περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα του παιχνιδιού –π.χ. διαιτητές- εμπλέκονται στην διαμόρφωση ενός αποτελέσματος, η πιθανότητα να τιμωρηθούν αν συλληφθούν να παρανομούν, καθορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στην χειραγώγηση ή όχι».
Δηλαδή, αν ξερεις ότι δεν θα ψάξει σε βάθος μία καταγγελία κάποια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μπορεί και να τολμήσεις να πάρεις μέρος στην απάτη ή και να την οργανώσεις.
Ανάμεσα στις πολλες επισημάνσεις ης έκθεσης σημειώνεται πως αν σε κάποιο πρωτάθλημα εμφανιστούν περιπτώσεις στημένων αγώνων όπως στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα πρωταθλήματα αυτά χάνουν σε αξιοπιστία και καθαρότητα γεγονός που αποτυπώνεται και στην κίνηση των εισιτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου