Αρχαία Κίνα
Η ιστορία της δημιουργίας χρήματος στην Κίνα πηγαίνει πίσω σχεδόν 3000 με 4500 χρόνια. Το νόμισμα cowry shell (είδος κοχυλιού) πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη μορφή κινεζικού νομίσματος, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη τη Νεολιθική περίοδο. Ωστόσο, διαφορετικές πολιτείες στο εσωτερικό της Κίνας χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μορφές κερμάτων που αποτελούνταν από μια ποικιλία διαφορετικών τύπων μη-πολύτιμων μετάλλων.
Γύρω στο 220BC, ο αυτοκράτορας Qin Shi Huang κατάφερε να κατακτήσει το υπόλοιπο της Κίνας και με αυτό τον τρόπο ενοποίησε την Κίνα για πρώτη φορά στην ιστορία. Κατά συνέπεια, για να τυποποιήσει το νομισματικό σύστημα, κατάργησε όλες τις άλλες μορφές νομισμάτων και εισήγαγε ένανομισματικό σύστημα δύο βαθμίδων (με ένα «υψηλότερης» μορφής νόμισμα φτιαγμένο από χρυσό και ένα «κατώτερης» μορφής νόμισμα από μπρούντζο). Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι ο αυτοκράτορας Qi Shi Huang είχε εισήγαγε με επιτυχία ένα σύστημα όπου τα χρήματα και η αγοραστική δύναμη δημιουργήθηκαν με κυβερνητικό διάταγμα σε όλη την Κίνα.
Αυτό το σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας –«fiat money system» [όπου η αξία του νομίσματος δεν βασίζεται στην ποσότητα κάποιου μετάλλου ή άλλου υλικού] άλλαξε γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ., καθώς τα χαρτονομίσματα εισήχθησαν παράλληλα με τα νομίσματα. Ο Adair Turner (2015) σημειώνει:
«Ο Marco Polo κατέγραψε με έκπληξη και θαυμασμό το γεγονός ότι ο Κουμπλάι Χαν ήταν σε θέση να δημιουργήσει κυρίαρχη αγοραστική δύναμη με το χαρτονόμισμα» (σελ. 112). Πράγματι, κατά την άφιξή του στην Κίνα, ο Marco Polo έγραψε ότι ήταν έκπληκτος, αφού είχε παρακολουθήσει το νομισματικό σύστημα του Κουμπλάι Χαν:
«Σε αυτή την πόλη των Cambalu [άλλη ορθογραφία της Khanbaliq] είναι το νομισματοκοπείο του Μεγάλου Χαν, ο οποίος μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι κατέχει το μυστικό των αλχημιστών, καθώς ο ίδιος έχει την τέχνη της παραγωγής χρημάτων … αυτό το χαρτονόμισμα κυκλοφορεί σε κάθε μέρος των κτήσεως του Μεγάλου Χαν. Ούτε τολμά οποιοδήποτε πρόσωπο, με κίνδυνο της ζωής του, να αρνηθεί να παραλάβει το χαρτονόμισμα ως πληρωμή. Όλοι οι υπήκοοι του το παραλαμβάνουν χωρίς δισταγμό, γιατί οπουδήποτε και αν τους καλέσουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, μπορούν να το διαθέσουν ξανά στην αγορά των εμπορευμάτων όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία: Τόσο για αγορά μαργαριταριών, όσο και για κοσμήματα, χρυσό, ασήμι ή σίδερο. Με αυτό, εν ολίγοις, κάθε αντικείμενο μπορεί να αγοραστεί … Όλα τα στρατεύματά της αυτού Μεγαλειότητας του πληρώνονται με αυτό το νόμισμα, το οποίο είναι για αυτούς σαν να έχει την ίδια αξία με χρυσό ή ασήμι. Για τους λόγους αυτούς, μπορεί ασφαλώς να επιβεβαιωθεί ότι ο μεγάλος Khan έχει εκτεταμένη κυριαρχία επί των οικονομικών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ανώτατο άρχοντα του σύμπαντος. «
Η κινεζική περίπτωση δείχνει πώς η κρατική δημιουργία χρήματος βοήθησε να τυποποιηθεί το νομισματικό σύστημα.
Κατά την τυποποίηση του νομίσματος σε όλη την Κίνα, η ηγεμονία θα διευκόλυνε το εμπόριο μεταξύ των διαφόρων κρατών, καθιστώντας ευκολότερες τις συναλλαγές που πρέπει να διενεργούνται και τις πληρωμές που πρέπει να διευθετηθούν. Δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία χαρτονόμισμα που έγινε αποδεκτό σε ολόκληρη την Κίνα και που αντιμετωπιζόταν σα να έχει ίδια αξία όπως το ασήμι και ο χρυσός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρήματα δεν απαιτείται να έχουν αξία από μόνα τους, εφ ‘όσον το κράτος είναι σε θέση να απαιτήσει την αποδοχή τους. Οιαντιρρησίες για τα χρήματα αναγκαστικής κυκλοφορίας (Fiat money) απορρίπτουν την κινεζική περίπτωση με το σκεπτικό ότι «Σε πενήντα χρόνια, στο διάστημα 1260-1309 τα χαρτονομίσματα Yuan υποτιμήθηκαν κατά 1000 τοις εκατό» *, αλλά όταν κοιτάξουμε τα μαθηματικά πίσω από αυτό, μπορούμε να δούμε ότι αυτό ισοδυναμεί με πληθωρισμό 4,7% ετησίως. Αυτός ο πληθωρισμός μπορεί να θεωρηθεί υψηλός από την πρόσφατη δυτική εμπειρία, αλλά ας θυμηθούμε ότι πριν από τη δεκαετία του 1920 κατά μέσο όρο η Βρετανία γενικά είχε ένα ποσοστό πληθωρισμού 4% και ένα ποσοστό 4-5% του πληθωρισμού θεωρείται γενικά αποδεκτό για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
(* http: //www.garynorth.com/public/6915.cfm)
Πηγή:
Η δημοσίευση είναι μετάφραση από το άρθρο με τίτλο QE for People Εven the Ancient Were Doing It! (A History of QE for People Part 3), από τον Frank Van Lerven και δημοσιεύτηκε στο positivemoney.org στις 20 Δεκεμβρίου του 2015.
Σχετικά (ενδεικτικά):
- Η δημιουργία χρήματος από το κράτος οδηγεί πάντα σε υπερπληθωρισμό; / Μέρος 1-α (δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2016)
- Η περίπτωση της Βρετανίας : H Δημιουργία Χρήματος από το Κράτος / Μέρος 1-β (δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016)
- Υπερπληθωρισμός: Τα λάθος διδάγματα από Βαϊμάρη και Ζιμπάμπουε / Μέρος 2-α (δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2016)
- Υπερπληθωρισμός: Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε και οι λόγοι της οικονομικής κατάρρευσης / Μέρος 2-β (δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2016)
- Υπερπληθωρισμός: Η Ζιμπάμπουε, το ΔΝΤ και η εκτύπωση χρήματος / Μέρος 2-γ (δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2016)
- Υπερπληθωρισμός: Η περίπτωση της Βαϊμάρης και η έκδοση χρήματος από ιδιώτες / Μέρος 2-δ (δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου