Αυξημένο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Γερμανική Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας.
«Η Γερμανία είναι η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου», τονίζει ο επικεφαλής της Γερμανικής Συμβουλευτικής Ένωσης Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritätischer Wohlfahrtsverband) Ούλριχ Σνάιντερ.
Από την απαρχή της κρίσης το 2009, σύμφωνα με τον ίδιο, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα τρις ευρώ. Το ίδιο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν καρπώνονται τα οφέλη αυτής της ευημερίας.
Ο Σνάιντερ παραπέμπει στην νέα ετήσια έκθεση για τη φτώχεια, η οποία στηρίζεται σε απογραφή του 2014 και καταδεικνύει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι. Ούτε το καλό οικονομικό έτος 2014 κατάφερε να ανακόψει το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα. Σε σύγκριση με το 2013 το ποσοστό μειώθηκε οριακά κατά 0,1 %.
Συνολικά το 15 % του πληθυσμού στη Γερμανία θεωρούνται φτωχοί. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα στις μεσαίες θέσεις στην Ευρώπη. Σε αντίθεση όμως με την απόλυτη ένδεια που υπάρχει σε πολλές γωνιές του πλανήτη και η οποία μεταφράζεται σε έλλειψη στέγης και λιμοκτονία, η φτώχεια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι «σχετική» και αφορά εκείνους που διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος. Για μια μονογενεϊκή οικογένεια στη Γερμανία, για παράδειγμα, το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 1.192 ευρώ.
Σημαντικά αυξήθηκε ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους και αυτό παρά την ευρέως διαδεδομένη φήμη ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση από άλλες πληθυσμιακές ομάδες στη Γερμανία. Στην περιοχή του Ρουρ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, με πληθυσμό περίπου 5,2 εκατομμύρια, το 20% των συνταξιούχων θεωρούνται φτωχοί.
Υψηλά τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας
Το γερμανικό Ταμείο Αρωγής για τα Παιδιά (Deutsches Kinderhilfswerk) χαρακτηρίζει την ίδια ώρα ανεπαρκή τα κοινωνικά επιδόματα για παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Τόμας Κρύγκερ, το ποσοστό της φτώχειας στα παιδιά μονογονεϊκών, πολύτεκνων ή οικογενειών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ανέρχεται στο 19%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του 2014 δεν αποτυπώνονταν ακόμη οι συνέπειες των προσφυγικών ροών. Ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής για τους πρόσφυγες Pro Asyl Γκύντερ Μπούρκχαρντ πάντως, προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τον κίνδυνο λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της φτώχειας στις τάξεις των προσφύγων, όπως για παράδειγμα η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να υποχρεούνται οι πρόσφυγες να παραμένουν στον τόπο κατοικίας που τους έχει οριστεί.
Σύμφωνα πάντως με τη Γερμανική Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας, το κλειδί για την αντιμετώπιση της φτώχειας γενικότερα βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης στη φορολογική και οικονομική της πολιτική. «Καταπολέμηση της φτώχειας σημαίνει πάντοτε και αναδιανομή πόρων», σχολιάζει με νόημα ο Ούλριχ Σνάιντερ.
ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου