Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πολιτισμός ανοησίας

του Γιάννη Μακριδάκη

Σήμερα σε μία δημόσια υπηρεσία είδα αυτόν τον κάδο

Ανακυκλώστε και σώστε το περιβάλλον αναγράφει κι έχει τα γνωστά πράσινα βελάκια της ανακύκλωσης
Και στη βάση του γράφει: βοηθήστε να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα.
Δυο μηνύματα τελείως άσχετα με την πραγματικότητα, τελείως ρηχά, όπως θέλει τον καταναλωτή ο καπιταλισμός, τελείως συστημικά, στην υπηρεσία του καταναλωτισμού και του δήθεν πολιτισμού που επαίρονται πως κατέκτησαν οι δυτικές κοινωνίες αλλά την ίδια στιγμή πνίγονται στα σκουπίδια τους, στα χημικά και στις επώδυνες ασθένειες που δημιούργησαν.

Την ίδια στιγμή που απομυζούν τον πλανήτη, που κατασπαράζουν προϊόντα, πρώτες ύλες και άλλους πόρους φυσικούς δίχως όχι μόνο να αναπληρώνουν στο ελάχιστο αυτά που καταναλώνουν αλλά ούτε καν να τους καίγεται καρφάκι, ούτε καν να το σκέφτονται, την ίδια στιγμή που καλλιεργούν την μη ευθύνη σε κάθε καταναλωτή από παιδί ακόμα, την ίδια αυτή στιγμή διασπείρουν παντού ως σύμβολα και μνημεία όχι μόνον υποκρισίας αλλά, δυστυχώς, ανοησίας της ανθρωπότητας, τέτοιους και άλλους παρόμοιους κάδους έχοντας αναγορεύσει σε απόλυτη ενέργεια προστασίας του περιβάλλοντος και των μελλοντικών ανθρώπων την ανακύκλωση!!!!
Ανακύκλωση: Κατασπατάληση φυσικών πόρων με στόχο την αλλαγή μορφής κάποιων αντικειμένων, τα περισσότερα εξ αυτών ήταν εξαρχής τελείως άχρηστα και περιττά, των οποίων η αρχική κατασκευή κατασπατάλησε επίσης φυσικούς πόρους και τα οποία μετά την διαδικασία ανακύκλωσής τους θα ξαναλάβουν μορφή κάποιων άλλων εξίσου άχρηστων και περιττών αντικειμένων κ.ο.κ.
Κοινωνία που παράγει απορρίμματα άχρηστα για το οικοσύστημα δεν είναι πολιτισμένη. Τελεία και παύλα. Διότι πολιτισμός σημαίνει να επιστρέφεις στη φύση πόρους με τα “σκουπίδια” σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου