Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, παρατηρούν αποσβολωμένοι αστρονομικά πρόστιμα να «σφυρίζουν» στον αέρα και οσονούπω να «προσγειώνονται» στα ταμεία τους.
Ο νόμος 4172 του 2013, που στέλνει στην πυρά την επιχειρηματικότητα, θα έχει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, όπως προειδοποιεί η αγορά: όχι τον συνετισμό των «κακών» επιχειρηματιών, αλλά τον καθολικό αφανισμό των μικρών και μεσαίων, που θα γονατίσουν από τα εξοντωτικά πρόστιμα.
«Είναι βάρβαροι, είναι κανίβαλοι, είναι μισάνθρωποι, είναι μαύρα κοράκια, είναι εχθροί μας», υποστηρίζει στο newpost o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Πάνος Μπεσίνης, αναφερόμενος στη μνημονιακή συγκυβέρνηση που έθεσε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014, το εν λόγω «κατάμαυρο και ανθρωποκτόνο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών».

Αμείλικτο και εξοντωτικό το νέο ποινολόγιο

Το ποινολόγιο που θα εφαρμόζουν πλέον οι εφορίες δεν αναγνωρίζει ούτε ανθρώπινο λάθος, ούτε πρότερη σύννομη συμπεριφορά.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών του νομού Μαγνησίας, κάθε καθυστέρηση κατάθεσης δήλωσης, έστω και για μία ημέρα, έστω και αν πληρώθηκε ο φόρος στην ώρα του, θα επιφέρει πρόστιμο τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Και αυτό το χιλιάρικο αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, γιατί για τις μεσαίες εκτοξεύεται στις 2.500 ευρώ. Αν μάλιστα εντός πενταετίας επαναληφθεί η παράβαση, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Στη δεύτερη επανάληψη έχουμε τετραπλασιασμό.
«Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, λοιπόν, η μη πληρωμή ενός φόρου 4 το μήνα, δηλαδή 56 ευρώ για όλο το έτος, επιφέρει στην επιχείρηση πρόστιμο 39.000 ευρώ!», επισημαίνει στο newpost o οικονομολόγος του Συλλόγου Αλέξανδρος Κεχαγιάς.
Το παράδειγμα, που συνέταξε ο κ. Κεχαγιάς και εξηγεί στο newpost, αφορά μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί ένα υπάλληλο με μηνιαία αμοιβή 700 ευρώ καθαρά:
«Για το ποσό αυτό πρέπει ο εργοδότης να παρακρατεί 4 ευρώ κάθε μήνα και να τα καταβάλλει στο δημόσιο. Δηλαδή έως την 20η του επομένου μήνα πρέπει να στέλνει ηλεκτρονικά στο taxis δήλωση για τα 4 ευρώ, στη συνέχεια να εκτυπώνει τον κωδικό πληρωμής και να μεταβαίνει στην τράπεζα για την πληρωμή. Αυτό πρέπει να το κάνει 12 φορές το χρόνο. Η συνολική οφειλή είναι 56 ευρώ για όλο το έτος.
Αν από λάθος δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει στο δημόσιο τα 4 ευρώ κάθε μήνα, αλλά αντιληφθεί το λάθος στο τέλος της χρονιάς, όταν θα γίνει η συνολική ετήσια εκκαθάριση, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα ξεπερνά τις 39.000», εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένα περίπτερο για παράδειγμα, που απασχολεί έναν εργαζόμενο, δεν πάει στο λογιστή κάθε μήνα, αλλά μία φορά στο τέλος του χρόνου, όταν και θα αντιληφθεί το πιθανό λάθος».

Αναλυτικά λοιπόν:

Για τον Ιανουάριο του 2014, θα επιβληθεί:
Πρόστιμο μη υποβολής άρθρου 54: 1.000 ευρώ και
πρόστιμο άρθρου 53 (τόκοι) (ενδεικτικά): 0,30 ευρώ και
πρόστιμο εκπρόθεσμου καταβολής άρθρου 57: 0,40 ευρώ και
πρόστιμο άρθρου 59: 4 ευρώ.
Συνολικό πρόστιμο μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης για τον Ιανουάριο: 1.004,70 ευρώ
Για το μήνα Φεβρουάριο του 2014διπλασιάζεται το πρόστιμο των 1.000 ευρώ και υπολογίζονται συνολικά 2.004,7 ευρώ.
Για το μήνα Μάρτιο του 2014, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται, οπότε πάμε στα 4.004,7 ευρώ.
Για τους μήνες Απρίλιο 2014 έως και το Νοέμβριο 2014 –με την υπόθεση ότι το Δεκέμβριο στο κλείσιμο της χρονιάς θα εντοπιστεί το λάθος- υπολογίζονται επιπλέον 4.004,7 ευρώ ανά μήνα.
Συνολικά, η μη καταβληθείσα υποχρέωση των 56 ευρώ θα επιβαρύνει με πρόστιμο 39.051,7 ευρώ.

Για την ίδια παράβαση, πέρσι 50 ευρώ το πρόστιμο - φέτος 97.500!!

Η… έμπνευση του οικονομολόγου, να αποτυπώσει με παράδειγμα τον εξοντωτικό χαρακτήρα των προστίμων, προήλθε από πραγματικό περιστατικό.
«Δεν ήθελα να το αναφέρω, γιατί πίστευα ότι ο κόσμος θα σκεφτεί ότι πρόκειται για υπερβολή. Είναι όμως η πραγματικότητα», σχολιάζει στο newpost, ο κ. Κεχαγιάς περιγράφοντας την πραγματική περίπτωση ενός συνεταιρισμού στο Βόλο, «με ένα υπάλληλο, που προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος, ακόμη και τα λογιστικά. Πέρσι λοιπόν του διέφυγε, να παρακρατήσει από το μισθό του, 12 ευρώ κάθε μήνα που είναι το τέλος αλληλεγγύης. Το πρόστιμο που πλήρωσε ο συνεταιρισμός για την συνολική οφειλή του έτους 168 ευρώ, ήταν περίπου 50 ευρώ. Αν συνέβαινε αυτό φέτος, με το νέο νόμο, το πρόστιμο θα ήταν 97.500 ευρώ!».