Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η τρόικα διαφωνεί για τα νούμερα, και καλεί την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα

The Press Project

 
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση δίνει η τρόικα, αντιδρώντας επί της αρχής σε κάθε σενάριο, σκέψη ή πρόθεση χρησιμοποίησης του αδιάθετου ποσού των 8,5 δισ. ευρώ - που υπάρχουν για την τυχόν έξτρα κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα - με σκοπό την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού


Επαναλαμβάνει τη θέση της ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν δοθεί για τις αποκλειστικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, αφήνει όμως ένα ανοιχτό παράθυρο για μελλοντική δυνατότητα χρήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα κεφάλαια τυχόν απομείνουν από τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορέσουν ενδεχομένως να κατευθυνθούν κατά ένα μικρό τμήμα - όχι πάντως κατά το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ - στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Μέχρι να κλείσει η συμφωνία των δύο μερών, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock, με τα αποτελέσματα των stress tests και παρατηρείται καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η πρόοδος αυτή εξαρτάται από τα τελικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, την ανάγκη - αν υπάρξει - για περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη και κυρίως από τη δυνατότητα ή όχι χρήσης των πλεοναζόντων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016.
Φυσικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με σύνεση τα διαθέσιμα κεφάλαια από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει επιπλέον φορολογικά μέτρα κατά τη διάρκεια του 2014, που με τη σειρά τους θα ασκήσουν πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση και συνεπώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές για τη συγκεκριμένη χρονιά, σύμφωνα με τη Eurobank.
Η αναμενόμενη λύση για το πρόβλημα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του επισήμου τομέα.

Νέες συμπληγάδες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση παρά τις «ψύχραιμες» δηλώσεις εκ μέρους ανωτάτων στελεχών της, με κορυφαίο παράδειγμα την χθεσινή δήλωση Βενιζέλου ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».
Η... ψυχρολουσία των δηλώσεων Ρεν, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί το καλοκαίρι, έρχεται να συνδυαστεί με την απαίτηση της τρόικας, να προωθηθεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των 329 «προτάσεων» που περιλαμβάνονται στην περίφημη πλέον «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την τόνωση του ανταγωνισμού στις αγορές, προκειμένου να αποφευχθούν άλλου τύπου μέτρα.

Την κατάσταση οξύνει, το γεγονός ότι η τρόικα καλεί πρακτικά την κυβέρνηση να «δυσαρεστήσει» διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, από τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες φούρνων, ως τους αγρότες, εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε αναμέτρηση όχι μόνον για την εκπροσώπηση της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για την εθνική διακυβέρνηση.
Την ίδια δε ώρα, οι δηλώσεις Ρεν, φαίνεται να απομακρύνουν πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο μιας βαρύνουσας πολιτικής δήλωσης για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πριν τις ευρωεκλογές, (την οποία επιθυμεί διακαώς η ελληνική κυβέρνηση) τοποθετώντας τη συζήτηση στο ερχόμενο καλοκαίρι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ενώ άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης σημείωναν ότι ενδεχομένως να προχωρήσει η ψήφιση των περισσοτέρων μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, πλην εκείνων που κρίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα πολιτικά.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε και επί των δηλώσεων Ρεν σημειώνοντας ότι «για τα θέματα του χρέους αποφασίζουν οι κυβερνήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου