Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η τρόικα αποδομεί πλήρως την κυβέρνηση

The Press Project


Όχι νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση, υλοποιήστε το πρόγραμμα ζητεί η τρόικα. Νέο αγκάθι οι ένστολοι οι ομαδικές απολύσεις και η λίστα ΟΟΣΑ
Με αμφισβήτηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2014, ισοδυναμούν τα πρόσθετα «βέβαιης απόδοσης» μέτρα - που μπορεί να φθάσουν μέχρι 2 δισ. ευρώ - τα οποία ζητεί η τρόικα, από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

Οι ελεγκτές διαμηνύουν πως ο προϋπολογισμός του 2014 «δεν βγαίνει», επισημαίνοντας πως φοβούνται τη χαμηλή εισπραξιμότητα των εγγεγραμμένων εσόδων, από ΦΠΑ και φόρο ακινήτων, απώλειες από κυβερνητικά μέτρα εκτός συμφωνίας (ΦΠΑ εστίασης και νέο μισθολόγιο ένστολων), όπως και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα των οποίων δεν εντάσσονται στο σύνολό τους στον προϋπολογισμό, αλλά μειώνουν τις δανειακές ανάγκες.

Η επιμονή τους, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα σε μια προεκλογική περίοδο και υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων.

Από την πλευρά της η τρόικα, αναφέρει το capital.gr, φέρεται και στις τελευταίες συναντήσεις που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο στο περιθώριο των εργασιών της Προεδρίας, να επιμένουν στην αρχική τους θέση: υλοποιήστε το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί.
Πλέον, η έλευση των δανειστών παραμένει άγνωστη και η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει πολιτική «λύση» για μία ακόμη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας όπου σύμφωνα με την προσωρινή «ατζέντα» η Ελλάδα θα είναι το δεύτερο θέμα της συνάντησης με αντικείμενο όχι συμφωνία αλλά την αποτίμηση της κατάστασης.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, τα μέτωπα αντί να κλείσουν «ανοίγουν». Ένα ακόμη μέτωπο δημιουργεί η δυνητική «τρύπα» από απόφαση ΣΤΕ για ενστόλους ή ακόμη και για το σύνολο ειδικών μισθολογίων (σημ κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες προσδιόριζαν το εύρος της επίπτωσης από 100 εκατ ευρώ έως και πάνω από 1 δισ. ευρώ και έκαναν λόγο για ισοδύναμα 500 εκατ. ευρώ).
Ένα άλλο μέτωπο δημιουργεί η χθεσινή συμφωνία για προστασία ουσιαστικά κατά των Ομαδικών Απολύσεων όταν η τρόικα εμμένει σε πλήρη απελευθέρωση αλλά και η ένταση που προκαλούν οι φαρμακοποιοί για τις αλλαγές που περιλαμβάνει στην πώληση φαρμάκων το νομοσχέδιο απελευθέρωσης βάση λίστας του ΟΟΣΑ (επεκτείνεται σε ψωμί, γάλα, λιανεμπόριο κλπ). Στο πεδίο αυτό μάλιστα η τρόικα φέρεται να δίδει ειδική σημασία ως μία απόδειξη από κυβερνητικής πλευράς ότι έχει την πυγμή να κάνει μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία και την έλευση της τρόικας.

Παράλληλα ο Eυ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε τόσο στο Παρίσι, όσο κυρίως στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανικό παράγοντα. Συζητήσεις που περιελάμβαναν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ακόμη και την εκφρασμένη θέση πέραν του Ατλαντικού για την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου