Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τα μαλακισμένα και οι φούφουτοι

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Από την εφημερίδα 
Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Κατέρρευσε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης

ενώ εντός της πλατφόρμας οι γιατροί χαρακτηρίζονται ως “Foufoutoi”

nosokomeio_oros_626_355Φιάσκο αποδείχθηκε η πολυδιαφημισμένη πρεμιέρα του νέου ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της πλατφόρμας. Από το πρωί εκατοντάδες συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και γιατροί των νοσοκομείων που επιχείρησαν να γράψουν φάρμακα και να δώσουν παραπεμπτικά μέσω του συστήματος e-prescription, το σύστημα έβγαζε «Proxy error», μην δίνοντας τη δυνατότητα να καταγραφεί και να εκδοθεί το παραπεμπτικό. Μοιραία οι περισσότερες συνταγές που δόθηκαν και χθες ήταν χειρόγραφες. Ωστόσο, σάλο δημιούργησε στον ιατρικό κόσμο η απαράδεκτη καταχώριση στην Αρχική Σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ως στοιχεία ιατρού συμπληρώθηκε η λέξη «foufoutos» , αντί για τη λέξη «xristis» ή «iatros».
Με τα «νεύρα σπασμένα» είναι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων καθώς αν και ανέμεναν ένα αξιόπιστο εργαλείο δουλειάς τελικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν …δύο χρόνια πίσω και να δώσουν χειρόγραφες συνταγές καθώς το ενιαίο σύστημα καταγραφής ιατρικών συνταγών και πράξεων, μέσω των κωδικών τους, παρουσίασε σημαντικά προβλήματα. Οι ασθενείς επί ώρες ανέμεναν έξω από τα ιατρεία για να εκδοθούν οι συνταγές ενώ οι λειτουργοί υγείας δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το σύνολο των ραντεβού τους.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Χρήστο Χάλαρη πάντως, τα όποια προβλήματα ήταν αναμενόμενα καθώς όπως είπε πρόκειται για νέο σύστημα το οποίο σήμερα δοκιμάστηκε. Όπως υποστήριξε το σύστημα «έπεσε» μόνο τέσσερα εικοσάλεπτα. Πάντως οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα e-prescription δεν θα αντέξει το βάρος 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, ιδιαίτερα τις ημέρες που το σύστημα φορτώνεται με δεκάδες παραπεμπτικά και συνταγές. Την ίδια ώρα έντονα διαμαρτυρήθηκε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εξαιτίας μιας λάθους και προσβλητικής λέξης που χρησιμοποιείται στη σελίδα οδηγιών του νέου συστήματος που απευθύνεται στους γιατρούς, στην οποία ως στοιχεία ιατρού έχει συμπληρωθεί η λέξη «foufoutos».
«Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη λέξη έχει αρνητικό περιεχόμενο και έννοια και είναι άκρως συκοφαντική και δυσφημιστική για τους ιατρούς και για το ιατρικό λειτούργημα και μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη, η ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζετε τους ιατρούς και απορούμε με το θράσος αυτού που έκανε την συγκεκριμένη καταχώριση και ο δόλος όσων την ανήρτησαν» τονίζει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του. Οι γιατροί επισήμαναν πως έχουν ήδη ανεχθεί πολλά ενώ η κατάρρευση του συστήματος e-perscription, τους έχει προξενήσει ανεπανόρθωτη υλική και ηθική ζημία ενώ ζητούν τον διοικητικό έλεγχο του συγκεκριμένου υπαλλήλου και όσων επέτρεψαν την ανάρτηση του προσβλητικού αυτού περιεχομένου .

closequote3Σχόλιο Ν.Κ.
Μάλιστα, ας πούμε ότι είμαι γιατρός. Εχω ξοδέψει 10 χρόνια τουλάχιστον σπουδών, αγροτικών, ειδικοτήτων κλπ και ότι κι αν κάνω εξασκώντας το επάγγελμα έχω στην άμεση ευθύνη μου την υγεία και πολλές φορές τη ζωή των συνανθρώπων μου. Το λιγότερο που θα περιμένω είναι ένας ελάχιστος σεβασμός στη δουλειά αυτή που ο Ιπποκράτης πριν χιλιάδες χρόνια την μετέτρεψε σε λειτούργημα με τον όρκο.
3656imagesΜέσα στην κρίση με τις περικοπές , τις υπερωρίες , τις τρομερές δυσκολίες όλων μας δεν θα αποτελούσε πρώτη μέριμνα για μένα ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα , εαν αυτό δεν βοηθούσε και δεν έλυνε περισσότερα προβλήματα απόσα θα δημιουργούσε. Εστω κι έτσι όμως , η επιστημοσύνη θα λειτουργούσε ώστε να εντρυφύσω και σε αυτό επιθυμώντας να κάνω τη δουλειά περισσότερο αποδοτική.
Αυτό που δεν θα ανεχόμουν με τίποτα είναι να έχω απέναντι μου μια δράκα από μαλακισμένα, όχι σαν αυτά που ενοούσε ο Καμπουράκης άλλα μια παρέα 10-15 νεοφιλελεύθερων γιάπηδων της συμφοράς, να βγάζουν το κόμπλεξ τους. Θα περίμενα να πέσουν στην ιατρική μου ανάγκη, να τους χειρουργήσει ένας φούφουτος, να τους φροντίσει το χαλασμένο δόντι ένας φούφουτος, να τους ξεγεννήσει το παιδί ένας φούφουτος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου