Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Φορολογικός «Mεγάλος Aδελφός»*

Το Ποντίκι

Με πυρετώδη ρυθμό το υπουργείο Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση των δανειστών και της τρόικας, μαζεύει τα φορολογικά δεδομένα όλων των Ελλήνων για να τα παραδώσει σε ένα νέο πολυεθνικό κλιμάκιο, το οποίο θα εγκατασταθεί στη χώρα μας για να... πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι και Ολλανδοί εμπειρογνώμονες θα αναλάβουν την αναδόμηση του φορολογικού «μεγάλου αδελφού» με κύριο στόχο να πιάνονται άμεσα οι φοροπαραβάτες και να ασκείται από την πρώτη μέρα καθυστέρησης πίεση σε όσους δεν καταβάλλουν αυτά που οφείλουν στο Δημόσιο.

Η νέα «πολυεθνική» δαγκάνα θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ασφυκτικής εποπτείας που αρχίζει άμεσα, καθώς πέρασαν από τη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που φωτογραφίζουν την άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και την παραχώρηση της άσκησης της οικονομικής πολιτικής στα κλιμάκια των δανειστών.


Βεβαίως, η «βοήθεια» που θα παρέχουν οι ξένοι στην πάταξη της φοροδιαφυγής εμπεριέχει αρκετά μελανά σημεία, τα οποία τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μαξίμου κρύβουν επιμελώς. Εγείρεται μάλιστα ερώτημα εάν για την πλήρη σημασία των ψηφισθέντων είναι ενημερωμένοι οι Βενιζέλος και Κουβέλης. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι είναι, και έτσι δημιουργείται νέο ερώτημα: Γιατί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ενημέρωσαν τους βουλευτές τους πριν από την ψήφιση των ρυθμίσεων για το τι ακριβώς ψηφίζουν.

Είναι σκάνδαλο το ότι τα πλήρη στοιχεία και όλη η φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων, από τη μεγαλύτερη επιχείρηση μέχρι τον μικροσυνταξιούχο, θα πέσουν στα χέρια των ξένων επιτηρητών. Το προφανές είναι ότι θα δημιουργηθούν αδίστακτοι μηχανισμοί είσπραξης των φορολογικών οφειλών, ενώ ακόμη και η διαδικασία εκδίκασης και ρευστοποίησης περιουσίας θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, πάει περίπατο το «δίκαιο κράτος» που διατείνεται η συγκυβέρνηση ότι δημιουργεί...


Οι εμπνευστές

Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο, όμως, θα δίνονται τα στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων σε ξένους τεχνοκράτες στο όνομα της φοροδιαφυγής; Οι Γερμανοί εμπνευστές της ιδέας υποστήριξαν (βασιζόμενοι στις δηλώσεις Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου) ότι ανέκαθεν υπήρχε διαφθορά στη λειτουργία του κράτους και ιδιαίτερα στις εφορίες.

Το νέο φορολογικό σχέδιο είχε εκπονηθεί από πέρυσι, αλλά ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος... δεν τόλμησε να το υλοποιήσει. Έτσι, με την προκήρυξη των εκλογών και ιδιαίτερα με την επανάληψή τους, οι Γερμανοί κατάφεραν να βάλουν τη νέα φορολογική αρχιτεκτονική στην αναθεώρηση του μνημονίου τον περασμένο Ιούνιο.

Η κυβέρνηση σιωπά, αν και γνωρίζει καλά τις λεπτομέρειες που έρχονται με την ψήφιση της ρύθμισης για την αυξημένη εποπτεία. Ήδη το κλιμάκιο των δανειστών που κατέφθασε (με αρκετή μυστικότητα) για να επιβλέψει τον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις των δανείων, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι τίποτε δεν θα βγαίνει από αυτόν – ούτε μικροποσά – χωρίς την έγκρισή τους.

Η κυβέρνηση θεώρησε... «μεγάλη νίκη» το ότι το Eurogroup απέρριψε τη γερμανική πρόταση για ειδικό λογαριασμό στο εξωτερικό, όπου θα πήγαιναν τα χρήματα των δόσεων. Στην πράξη, ωστόσο, βλέπουμε πως, μπορεί ο λογαριασμός να βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά η ουσία της δέσμευσης και του απόλυτου ελέγχου των χρημάτων που θα μπαινοβγαίνουν σε αυτόν δεν διαφέρει από τη γερμανική πρόταση.

Και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον λογαριασμό δεν δεσμεύονται μόνο οι δόσεις των δανείων, αλλά και όλα τα έσοδα του κράτους που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά και 30% από τυχόν επιπλέον έσοδα που θα μαζευτούν εάν καλυφθούν οι στόχοι του μνημονίου! Δηλαδή, εάν χρωστάμε μια δόση 100 ευρώ και το κράτος καταφέρει να μαζέψει 150 ευρώ από καλύτερη του αναμενόμενου απόδοση του προϋπολογισμού, το 30% των επιπλέον 50 ευρώ πάλι θα δεσμεύεται. Αυτό αναγράφεται ξεκάθαρα στην απόφαση της 26ης Νοεμβρίου.


H Λαγκάρντ «ξεκλειδώνει» τη δόση μας

Προχθές αργά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει εάν θα εκταμιεύσει το μερίδιο που του αναλογεί στην πρώτη δόση του δανείου, την οποία η Ελλάδα έλαβε από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι έχει πειστεί πως η χώρα μας έχει περάσει όλα τα μέτρα που χρειάζεται, άρα η γνωμάτευση θα είναι θετική. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, οπότε θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί απορίες είναι τι γίνεται με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Υποτίθεται ότι τα μέτρα είναι ένα από τα ζητούμενα για τις εκταμιεύσεις των δόσεων, όμως η βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα είναι το κύριο κριτήριο.

Πάντως, τη Δευτέρα, η τύχη της Ελλάδας αναμένεται σε έναν βαθμό να αλλάξει καθώς αλλάζει και η προεδρία του Eurogroup. O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει τη θέση του στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γ. Ντίσελμπλουμ και ήδη το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ σταματούν και οι προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, που ουκ ολίγες φορές έσπρωξε προς ευνοϊκή μεταχείριση της χώρας μας.

Ήδη, σιωπηρά, οι χώρες του Νότου εκφράζουν φόβους ότι πίσω από τον νέο πρόεδρο, που μετράει μόλις δυο μήνες στο πόστο του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και έχει παρευρεθεί σε μόλις τρία Eurogroup, θα βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ουσιαστικά θα κάνει κουμάντο.

Οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν σχέδια να υποβαθμίσουν την επιρροή του Eurogroup ως συμβουλίου, το οποίο απόκτησε παρέμβαση ακόμα και σε επίπεδο αποφάσεων αρχηγών κρατών χάρη στην προσωπικότητα του Γιούνκερ. Ο στόχος είναι να γίνει ένα τεχνοκρατικό σώμα που θα αφήνει τις μεγάλες αποφάσεις στους αρχηγούς κρατών.

* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1743 στις 17 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου