Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

“Απελευθέρωση” της Υγείας με επιστροφή των ράντζων στα νοσοκομεία

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Από την εφημερίδα 
Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Τινάζουν τις τιμές στον αέρα οι διαφημιστικές εκπτωτικές ιστοσελίδες κάνοντας προσφορές για μια σειρά από διαγνωστικές και αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στους καιρούς κρίσης. Η μείωση των τιμών στο ένα τρίτο, αλλά και ο τρόπος διαφήμισης τους σε όλο το διαδίκτυο έχει προκαλέσει την οργή των ιδιωτών γιατρών οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση των δικαστικών αρχών καθώς διαφήμιση τιμών και διαγνωστικών κέντρων δεν επιτρέπεται.
timthumb5Η κρίση έχει κτυπήσει για τα καλά τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, τα οποία παραμένουν απλήρωτα για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους των ταμείων τα τελευταία δύο χρόνια. Σε καιρούς βαθιάς ύφεσης και κρίσης φαίνεται ότι προσπαθούν να βρουν νέες φόρμουλες για να γεμίσουν με ρευστό τα άδεια ταμεία τους.
Έτσι, σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται διαρκώς τα μηνύματα: « Κάντε τον ετήσιο έλεγχό σας! Πλήρες Αιματολογικό τσεκ απ (29 ευρώ) για ενήλικες, ή μαζί με Καρδιολογικό Έλεγχο (39ερώ) ή αν θέλετε στο χώρο σας με (49ευρώ). Στην Γενική αίματος περιλαμβάνεται η (αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης, αιμοπετάλια, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια), Τ.Κ.Ε. (Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών), σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL, SGOT, SGPT, κρεατινίνη ενώ το καρδιολογικό τσεκ απ περιλαμβάνει (Καρδιολογική εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα και γνωμάτευση από ιατρό. Οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο διαγνωστικό μας κέντρο ή από τους έμπειρους νοσηλευτές του κέντρου μας που θα έρθουν στο χώρο σας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις κοστίζουν σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο 80 και 150 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στις εκπτωτικές ιστοσελίδες οι τιμές τους, όπως εμφανίζονται είναι περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής τιμής . Αρκεί ο υποψήφιος πελάτης να μπει και να  προμηθευτεί το ανάλογο κουπόνι.
Το εντυπωσιακό είναι πως δεκάδες πολίτες συνεχίζουν να «κλικάρουν» καθημερινά για τη συμμετοχή τους σε οικονομικά προνομιακούς ιατρικούς ελέγχους μέσω των ιστοσελίδων μαζικών αγορών (groupon.gr, goldendeals.gr, tsoonami.gr, soby.gr, supergold.gr κ.ά.),  προσπαθώντας να κλείσουν μια από τις παραπάνω τιμές.
Πάντως οι εκπτωτικές αναρτήσεις των εν λόγω  διαγνωστικών κέντρων έχουν πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων στους κύκλους του ιατρικού κόσμου. Όπως υποστηρίζουν πολλοί από αυτούς, ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορέσει να παραμείνει ανοικτό αν εφαρμόσει αυτού του τύπου την τιμολογιακή πολιτική. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα τονίζοντας με νόημα πως οι ιατρικές υπηρεσίες δεν είναι προϊόντα για ..πούλημα.
εοπυυ1Από την άλλη πλευρά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, βλέποντας τα ταμεία του να παραμένουν άδεια από ρευστό καλεί σήμερα (22-01) τα μέλη του να αποφασίσουν την εκ νέου διακοπή πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου , Γιώργος Βουγιούκας, «παρά τις δηλώσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Υγείας, ότι ο Οργανισμός έχει σοβαρές οφειλές τις οποίες οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει, προς Διαγνωστικά Κέντρα , Εργαστήρια,  Κλινικές και Ιατρούς και ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν μόνο οι Φαρμακοποιοί, καθώς και τις προφορικές δεσμεύσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τους λοιπούς παρόχους για πληρωμή 2 μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου 2012 το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η πολιτική πρακτική τους αναιρεί τις δεσμεύσεις τους. Χθες, 21 Ιανουαρίου πληροφορηθήκαμε ότι, παραμένει άγνωστο πότε θα μας καταβληθούν οι ανωτέρω απαιτήσεις μας, όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού. Το γεγονός ότι υπολείπονται οι εισφορές των ταμείων προς τον Οργανισμό δεν αποτελεί δικαιολογία , όταν την ίδια στιγμή η όποια ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ διατίθεται αποκλειστικά , προνομιακά και προκλητικά μόνο προς τους  φαρμακοποιούς».
Ήδη, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων δηλώνουν την οργή και την αγανάκτησή τους καθώς δεν υπάρχει πλέον η χρηματική δυνατότητα να προμηθευτούν αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια για την λειτουργία των ιατρείων τους.

attiko-nosokomeioΆγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Αττικόν» με αφορμή τα ράντζα που έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους. Αν και ο υπουργός Υγείας απέδωσε το φαινόμενο της μεγάλης συγκέντρωσης φορείων, στους διαδρόμους του νοσοκομείου, στο γεγονός ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά τα περιστατικά των ασθενών, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του  απαντούν πως «προσπαθείς να μας πείσεις ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Δύση» .
Όπως αναφέρουν αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότερα από 60 ράντζα-φορεία ενώ ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και οι Διευθυντές Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα προτείνουν εγγράφως  ην αναστολή της σημερινής  εφημερίας.
Για τον υπουργό Υγείας πάντως η αλήθεια είναι διαφορετική. Όπως τον ενημέρωσαν οι επιθεωρητές υγείας, οι οποίοι επισκέφθηκαν στο περασμένο Σάββατο το νοσοκομείο, τα ράντζα συσσωρεύτηκαν καθώς στην εφημερία υπήρχαν μόνο ειδικευόμενοι γιατροί και όχι ειδικευμένοι. Η κακή εκτίμηση των περιστατικών οδήγησε τους ειδικευόμενους στον να προχωρήσουν σε μαζικές εισαγωγές των ασθενών καθώς δεν είχαν ούτε την εμπειρία ούτε και το χρόνο να αξιολογήσουν την υγεία των ασθενών και την πιθανή αναγκαιότητα μιας εισαγωγής. Μάλιστα ο κ. Λυκουρέντζος, υπερτόνισε πως δεν είναι δυνατόν οι ειδικευμένοι γιατροί να πληρώνονται για εφημερίες τις οποίες  περνούν στο σπίτι τους.
Για τους εργαζόμενους του «Αττικόν» πάντως η επίσκεψη των Επιθεωρητών αποτέλεσε μια παρωδία. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η αντιπροσωπεία των ελεγκτών «Ρώταγε ασθενείς για το αν έπρεπε να εισαχθούν και αν το χειρουργείο ή το νόσημά τους μπορούσε να περιμένει!!! Αναζητούσε και προσπαθούσε να ανακαλύψει ποιες εισαγωγές είναι τακτικές και ποιες έκτακτες. Ποιοι άρρωστοι έρχονται περπατώντας στο νοσοκομείο και ποιοι ετοιμοθάνατοι. Ποιοι γιατροί είναι στα επείγοντα και ποιοι και γιατί ξεκουράζονται έπειτα από 24 ώρες γενικής εφημερίας. Ευτυχώς γιουχαΐστηκαν έντονα από τους ίδιους τους ασθενείς και τους συνοδούς τους», τονίζουν οι εργαζόμενοι επιμένοντας πως επικρατούν  άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στη γενική εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου