Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Υπερψηφίστηκαν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

real.gr


Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Με 166 «Ναι», 123 «Όχι» και 1 «Παρών» σε σύνολο 290 βουλευτών υπερψηφίστηκαν επί της αρχής οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επιπλέον καταργήθηκαν τα άρθρα 23, 47, 48 και 49. Το άρθρο 35 που αφορά εργασιακά θέματα δεν υπερψηφίστηκε από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τελικά έγινε δεκτό με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 3 παρών.  Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».


Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).


Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, δεν συμμετείχε, ούτε στη συζήτηση, ούτε στην ψηφοφορία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής, καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), 'Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για τη διαδικασία συζήτησης, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου που εμπεριέχει τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.



Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για πολιτικές σκοπιμότητες και την αντιπολίτευση, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, να εμμένει στην άποψη της για κατάλυση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών λειτουργιών, αλλά και για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη και σειρά διατάξεων του Συντάγματος, υποστήριξε ότι με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση καταλύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

«Δεν μπορούμε να γελάμε όταν καταλύεται η Δημοκρατία. Αυτή η κυβέρνηση έκανε κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 44 του Συντάγματος και καταδεικνύει ότι υπήρχε πρόθεση κατάλυσης του κοινοβουλίου γιατί τις φέρατε βράδυ Παρασκευής. Δεν θέλετε να συζητά η Βουλή και να διαβουλεύεται. Καταργείτε με αυτό το ν/σ την αυτονομία της που αποτελεί εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» τόνισε μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο εκχωρείται η εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ το ελληνικό δημόσιο παραιτείται από τη ρήτρα ασυλίας.
«Αυτό αποτελεί πλήρη κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Παραδίδετε γη και ύδωρ και μην μας κουνάτε εμάς το δάχτυλο γιατί αντιστεκόμαστε» πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι όσα επικαλείται στηρίζονται σε εσφαλμένη ερμηνεία της δανειακής σύμβασης και άγνοια της πραγματικότητας για το τι όρους περιέχει και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα οι ισχυρισμοί περί παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

«Μην προσπαθείτε να δώσετε επιχειρήματα στους δανειστές μας που ούτε τα έχουν ούτε τα φαντάστηκαν ποτέ. Ο ελληνικός λαός ας ξέρει ότι δεν κινδυνεύει από καμιά κατάσχεση της ελληνικής περιουσίας. Μην σπέρνουμε τον πανικό στο λαό, γιατί αυτές τις εκφράσεις θα τις πληρώσουμε όλοι» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Στον κ. Παυλόπουλο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επανέλαβε ότι «καταργείται κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και η χώρα παραιτείται από το ελληνικό δίκαιο, πάει στο αγγλικό με τις κατάπτυστες συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση».
Ακόμα, ο κ. Λαφαζάνης, επικαλούμενος τις ενστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τα συνταξιοδοτικά και τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, έκανε λόγο για επικοινωνιακό πεδίο που βρήκε η κυβέρνηση.

Σε σύντομη παρέμβαση του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επέκρινε τα όσα υποστηρίζει σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως σημείωσε, ως αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος στο πρώτο μνημόνιο.

«Δεν παίρνω ούτε μία λέξη γιατί αυτά είναι αυτονόητα. Και σήμερα πιστεύω απολύτως στην αντισυνταγματικότητα του πρώτου μνημονίου. Αλλά τι σχέση αυτό με τη δανειακή σύμβαση;» αντέτεινε ο κ. Παυλόπουλος.

«Εμείς λέμε ότι το σύνολο αυτών που ψηφίζονται είναι άκυρα και ουδέποτε ψηφισθέντα και τα αμφισβητούμε. Όταν έρθει η ώρα και στους δανειστές μας θα τα υπερασπιστούμε» του ανταπάντησε ο κ. Καμμένος.

«Κανένα νομικό ζήτημα δεν ανακύπτει από αυτά που επιλέγει να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σας αρέσει να επιλέγετε την ερμηνεία που είναι δυσμενέστερη αντί να υπερασπίζεστε αυτήν που είναι ευμενέστερη για το ελληνικό δίκαιο. Χάνεται το ουσιώδες γιατί αν βρεθούμε να μην μπορούμε να πληρώσουμε αυτό που θα γίνει, θα είναι η περιθωριοποίηση της χώρας. Η εκτέλεση της δανειακής σύμβασης σας μάρανε ή πού θα χαθεί η χώρα; Τέτοιος πανικός για το τίποτα;» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έκανε λόγο για απαράδεκτους ισχυρισμούς περί παράδοσης του εθνικού πλούτου που δημιουργούν στον ελληνικό λαό φόβο και την εντύπωση ότι ο πολιτικός κόσμος τον ξεπουλάει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, μίλησε για διαδικασία που είναι για γέλια και θα ήταν εξαιρετική κωμωδία αν δεν ήταν επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας.

«Η ίδια ρήτρα υπάρχει στο μνημόνιο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου. Και αυτός ο πολιτικός κόσμος είναι μειοδότες;» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Νωρίτερα η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, τόσο για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας, όσο και για το περιεχόμενο του α.53 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι: «Ούτε το δικαιούχο κράτος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».

Με αφορμή την εν λόγω διάταξη σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «λέει ψέματα ενσυνειδήτως και αποπλανά τη συνείδηση του πολίτη». «‘Οσοι λένε ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να θίξει τα κοιτάσματα, τα μνημεία και τον φυσικό πλούτο της χώρας λένε ψέματα. Έλεος και ντροπή» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταικούρας εκτίμησε ότι «στα δημόσια οικονομικά η χώρα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς πρόσθετα μέτρα». «Αυτό δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος και απαιτείται συνέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Σταικούρας.

Τέλος, με αλλαγές που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών εξαιρέθηκαν τα σκάφη αναψυχής από τον φόρο πολυτελείας. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο λόγος της εξαίρεσης έχει να κάνει με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που υποστηρίζει ότι λόγω επιβολής προηγούμενου φόρου κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διπλή φορολόγηση.

Το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου