Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μυστικά και ψέμματα…

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Επίκαιρα, 27.12 -2.1
Πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Μια προσεκτική της ανάγνωση και σε συνδυασμό με άλλες αξιόπιστες πηγές αποκαλύπτει ανεπίτρεπτες λαθροχειρίες στα νούμερα, που μεταφράζονται σε ασύστολα ψεύδη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης στις σελίδες της βρίσκονται καταχωνιασμένες όλες οι λεπτομέρειες της λεηλασίας της Ελλάδας από τους πιστωτές της.
Στατιστικές αλχημείες
Ασφαλώς αν υπάρχει μια πηγή που θεωρείται αποδεδειγμένα αναξιόπιστη, μιας και σε ό,τι έχει προβλέψει την τελευταία τριετία έχει διαψευσθεί, είναι η Τρόικα και τα «συστατικά της μέρη»: ΕΕ και ΔΝΤ. Οι αλλεπάλληλες αστοχίες τους προφανώς δεν έκρυβαν τεχνικά λάθη αλλά ένασυγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, που αποτελεί επιβαρυντικό κι όχι ελαφρυντικό στοιχείο. Οι Βρυξέλλες κυρίως αλλά και οι Μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με τα κόμματα που τις υπηρέτησαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ) δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θα απέρρεε από μια δήλωση η οποία θα έλεγε λίγο πολύ τα ακόλουθα: «ξέρετε, εφαρμόζουμε τώρα το πρώτο Μνημόνιο και σε λίγα χρόνια θα έρθει δεύτερο και τρίτο, ενώ αφού θα έχουν οι μισθοί σας μειωθεί κατά 40% το δημόσιο χρέος σας θα αυξηθεί στο 180% του ΑΕΠ, ενώ ακόμη θα χρεοκοπήσετε επισήμως παραπάνω από μία φορά». Προφανώς το 2010 θα γινόταν εξέγερση αν ακούγονταν όλα αυτά. Η Τρόικα επομένως συνειδητά έλεγε ψέματα ότι η ύφεση θα κρατήσει μέχρι το 2011 ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, κοκ.

Το ίδιο πράττει και τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργεί το κολοσσιαίο κοινωνικό κόστος των πολιτικών κανιβαλικής λιτότητας που επιβάλει υποβαθμίζει τις συνέπειές τους και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην μεγέθυνση του προϊόντος και την ανεργία. Μόνο που τώρα, με διαφορά μιας μέρας, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προβλέψεις για την Ελλάδα του Γερμανικού Κέντρου Προγνώσων για την Παγκόσμια Οικονομία οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και φυσικά προς το χειρότερο… Για παράδειγμα για το 2014 η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, ενώ οι Γερμανοί προβλέπουν νέα μείωση της τάξης του -1%, που σημαίνει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για έβδομη χρονιά! Πηγές μάλιστα από τραπεζικούς κύκλους επιμένουν ότι το 2013 η ύφεση θα κυμανθεί πολύ βαθύτερα από τις προβλέψεις και των δύο οργανισμών που την τοποθετούν στο 4%. Η δική τους εκτίμηση είναι ότι η ύφεση τον 2013 θα κυμανθεί γύρω στο 7%, εκεί δηλαδή που θα κλείσει φέτος κι εκεί που ήταν και πέρυσι, το 2011!
Για να φανεί η φαιδρότητα των προβλέψεων της Τρόικας όπου συμπεριλαμβάνονται κι οι αργυρώνητοι τεχνοκράτες της ΕΕ να θυμίσουμε ότι το 2010 προέβλεπαν ότι το φέτος, το 2012, η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 2,1%, το 2013 κατά 2,8% και το 2014 κατά 3,1%. Τόση αναξιοπιστία…
Εξ ίσου ανεδαφικές είναι κι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Ενώ η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2013 η ανεργία θα σταθεροποιηθεί στο 24% και το 2014 θα μειωθεί στο 22,2%, οι προβλέψεις των Γερμανών κινούνται σε ενετλώς αντίθετη κατεύθυνση, προβλέποντας επιδείνωση του προβλήματος. Έτσι, για το 2013 την εκτιμούν στο 29,3% και το 2014 στο 31%…
Χρεωνόμαστε για να τους ξεχρεώνουμε
Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μεσαία στρώματα είναι οι πιστωτές μας: πλέον το ΔΝΤ και η ΕΕ οι οποίοι πλημμυρίζουν την Ελλάδα με χρήμα μόνο και μόνο για να τους ….ξεχρεώνουμε.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έναν πίνακα της έκθεσης της Επιτροπής στη σελίδα 60, τον οποίο δημοσιεύουμε μεταφρασμένο, είναι αποκαλυπτικά. Τυπικά, όπως φαίνεται στον πίνακα, οι ανάγκες της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014 ανέρχονται σε 173,9 δισ. ευρώ. Αν αθροίσουμε όλες τις κατηγορίες που αφορούν εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δηλαδή Α1 (Πληρωμές τόκων στο συνολικό έλλειμμα: 20 δισ. ευρώ), Β4 (Συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας: 2,3 δισ. ευρώ), Γ (Πληρωμή χρέους που λήγει: 46,5 δισ. ευρώ) και Δ (Κόστος PSI και επαναγοράς χρέους: 94 δισ. ευρώ) το άθροισμα ανέρχεται σε 162,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 94% των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ενός δημόσιου χρέους μάλιστα που αποτελεί κλάσμα, είναι δηλαδή πολύ μικρότερο των οφειλών της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Ελλάδα κι επίσης βρίθει παρανομιών και αντισυνταγματικοτήτων που το καθιστούν απεχθές: από την μη κύρωση της πρώτης δανειακής σύμβασης από την Βουλή, μέχρι άρθρα που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το διεθνές δίκαιο, κ.λπ. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να το εξυπηρετούμε κανονικά…

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα: Χρηματοδοτικές ανάγκες ανά τετράμηνο και δόσεις επίσημης βοήθειας 2012 – 2014
(ποσά σε δισ. ευρώ)
ΑΝΑΓΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ  
Α. Συνολικό έλλειμμα
20,2
 
1. Πρωτογενές έλειμμα
0,2
2. Πληρωμές τόκων
20
Β. Άλλες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστό
13,2
 
1. Εκτιμώμενες προσαρμογές σε ρευστό
1,5
2. Ληξιπρόθεσμες Οφειλές
8
3. Απόθεμα ρευστού
1,5
4. Κεφάλαιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
2,3
Γ. Πληρωμή χρέους που λήγει
46,5
 
1. Ομόλογα και δάνεια μετά την ανταλλαγή
37,3
      1.1 Ομόλογα μετά την ανταλλαγή
27,8
      1.2 Άλλα, περιλαμβανομένων δανείων
9,5
2. Πληρωμές σε ΕΕ
0
3. Πληρωμές σε ΔΝΤ
9,1
4. Βραχυχρόνιος δανεισμός
0
Δ. Κόστος PSI και επαναγοράς χρέους
94
 
1. Προκαταβολή μετρητών για PSI
34,6
2. Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
48,2
3. Μετρητά για επαναγορά χρέους
0
Ε. Σύνολο χρηματοδοτικών αναγκών (Α+Β+Γ+Δ)
173,9
 
ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ  
Ζ. Ιδιωτικοί χρηματοδοτικοί πόροι
4,5
 
1. Χρηματοδότηση από την αγορά
0
2. Ιδιωτικοποίηση
4,5
Η. Επιπρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι (ANFA, SMP)
5,5
 
Θ. Ανάγκες χρηματοδότησης ανά τετράμηνο
163,9
Ι. Δόσεις επίσημης βοήθειας
163,8
      Συμμετοχή ΔΝΤ
19,1
      Συμμετοχή ΕΕ
144,7
Πηγή: European Economy, The Second Adjustment Programme for Greece First Review – December 2012. European Commission.
Εντελώς …τυχαία οι χρηματοδοτήσεις για την τροιετία 2012 – 2014 από την μεριά του ΔΝΤ (19,1 δισ. ευρώ) και της ΕΕ (144,7 δισ. ευρώ) ανέρχονται στα 163,8 δισ. ευρώ. Σχεδόν συμπίπτουν δηλαδή με τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε στους πιστωτές μας (162,8 δισ. ευρώ). Έτσι φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι περίφημες δόσεις που περιμένουμε σαν μάννα εξ ουρανού κάθε τρεις και λίγο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν πάνε για συντάξεις, ούτε για αμοιβές γιατρών και δασκάλων. Το πρόβλημα των πιστωτών μας λύνουν, καθώς με αυτά τα χρήματα εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος κι όχι τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους. Φαίνεται επίσης ότι οι εκβιασμοί των πιστωτών στερούνται περιεχομένου. Τους ασκούν γιατί ξέρουν πως από τον Οκτώβριο του 2009 έχουν απεναντί τους κυβερνήσεις ασπόνδυλων, πρόθυμων να δεχτούν κάθε αίτημα ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν κλίμα φόβου στην κοινωνία. Επομένως μια άρνηση να δεχτούμε  τις δόσεις, μόνο στους πιστωτές μας θα προκαλούσε ζημιά.
Και τα υπόλοιπα μάλιστα 10 δισ. ευρώ που συγκροτούν το άθροισμα των χρηματοδοτικών πόρων κάθε άλλο παρά χάρισμα αποτελούν για την ελληνική κοινωνία. Τα 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. από την ανακύκλωση χρέους στην οποία θα προβούν εθνικές κεντρικές τράπεζες. Επομένως κανένα όφελος από πουθενά: Μόνο φτώχεια, υποδούλωση, υπερχρέωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου