Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αμερικανός Οικονομολόγος: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη διαγραφή χρέους

spirospero

Χρεοκοπημένη είναι στην πραγματικότητα η Ελλάδα και χρειάζεται μεγάλη διαγραφή του χρέους της, υποστηρίζει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Ζακς, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». «Δεν έχει νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζακς επισημαίνει, ότι «για τον Γερμανό φορολογούμενο αυτό θα σημάνει απώλειες, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας», συγκρίνει την κατάσταση των Ελλήνων με αυτήν που επικρατούσε στην Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια και εξηγεί: «Στην δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα. Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη.



Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν». Ο αμερικανός οικονομολόγος αναγνωρίζει ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι δυσάρεστο για το Βερολίνο και για τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους: «Χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου