Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ MARILYN ..

Η ψηφοδόχος του 1952

Μια ιστορική αναδρομή στην Ελλάδα του 1952 και τις τότε εκλογές , που αλιεύσαμε απο το www.youtube.com

Στις 21 Οκτωβρίου του 1952 ο ραδιοσταθμός “Eλεύθερη Eλλάδα”μεταδίδει μεταξύ άλλων:
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Πλαστήρα και Παπαγου. Και οι δύο είναι λακέδες της αμερικανοκρατίας. Ο Παπάγος και ο Πλαστήρας ειναι οι δύο όψεις του αμερικάνικου νομίσματος(…) Ο Πλαστήρας είναι πιο επικίνδυνος από τον Παπαγο, γιατί εμφανίζεται με δημοκρατική μάσκα .

Μια μόλις εβδομάδα πριν, ο εμπνευστής του παραπάνω μηνύματος εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στο 19° συνέδριο του ΚΚΣΕ (πρώτο μεταπολεμικό και τελευταίο με την συμμετοχή του Στάλιν) εξακολουθώντας να έχει την εύνοια του, αναλύονταν σε διθυραμβικούς ύμνους για τον “Μεγάλο Στάλιν”, τον “προστάτη της Ελλάδας” που “η μεγάλη του καρδιά αισθάνεται τα βάσανα και τις προσδοκίες του λαού μας” και που “οι Ελληνίδες μητέρες προσεύχονται στον Θεό να τους κόβει μέρες και να του δίνει χρόνια” (εφημερίδες/14.σεπ.1952)


Ταυτόχρονα περίπου 1500 κομμουνιστές και δημοκράτες πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν εξόριστοι στον Αη Στράτη και το Τρίκερι. (την ίδια χρονιά απολύθηκαν άλλοι τόσοι)
Νωρίτερα τoν Μάϊο, τα μέλη του ΚΚΕ Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης και Μπελογιάννης έχουν δολοφονηθεί από το εκτελεστικό απόσπασμα του υπουργού Δημόσιας Τάξεως και ταγματασφαλίτη Κ. Ρέντη, ημέρα Κυριακή!*

Οι εκλογές έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου. Ο αριθμός των εδρών του κοινοβουλίου είναι τώρα σταθερός, μη-μεταβαλλόμενος (300). Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεργάζεται με τον Ελληνικό Συναγερμό, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία του στη νέα Βουλή. Το σύστημα, ύστερα από συμφωνία Παπάγου και Πλαστήρα, είναι πλειοψηφικό. Ο Παπάγος έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα αλλά κυρίως του Τύπου. Λόγω της ακυβερνησίας και της συχνής εναλλαγής κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και εφημερίδες του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου υποστήριξαν τον Παπάγο. Εναντίον της καθόδου του Παπάγου στη πολιτική ήταν οι βασιλείς.

Πραγματικός μύλος!

Στις εκλογές αυτές είναι που η ΕΔΑ, έριξε το σύνθημα «Τί Παπάγος, τι Πλαστήρας όλοι οι σκύλοι μια γενιά».

Λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, ο Ελληνικός Συναγερμός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επί 300 εδρών έλαβε 247, το 82,33% των εδρών. Η ΕΔΑ έμεινε εκτός κοινοβουλίου.

Στις 19 Νοεμβρίου 1952 ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Παπάγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου