Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

“ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”

Αναδημοσιεύτηκε από την 


Στο κόκκινο και από μια κλωστή κρέμεται πλέον η λειτουργία πολλών μεγάλων νοσοκομείων της χώρας με τους γιατρούς να προειδοποιούν πως ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσηλευτικά ιδρύματα η καθημερινότητα τους μαζί με αυτή των ασθενών μετατρέπεται σε εφιάλτη.



της Βάσως Καλυβιώτη

   Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται άμεσα να ενημερωθεί για τα τεράστια ελλείμματα στο χώρο της υγείας και να αποφασίσει μια σειρά απο δράσεις ώστε να δοθεί λύση στο τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος της δωρεάν περίθαλψης. Οι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, τα ατελείωτα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ και η οικονομική αδυναμία των νοσοκομείων να προκαταβάλλουν τις πληρωμές για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων δημιουργουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού και την αυξανόμενη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών λόγω του τουρισμού ίσως και να μας εκθέσει διεθνώς.

Η εικόνα που δίνουν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είναι απογοητευτική και «απαξιώνει», όπως λένε, το επιστημονικό τους έργο.


Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο της Νάουσας έκλεισε η Μαιευτική κλινική ενώ το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας λειτουργεί με «δανεικούς» γιατρούς. Οι μονάδες τεχνητού νεφρού σε Κοζάνη και Φλώρινα λειτουργούν με έναν μόλις γιατρό η καθεμία. Η λίστα με τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κάθε νοσοκομείο χωριστά δεν τελειώνει καθώς μέσα σε αυτό προστίθενται κάθε ημέρα και νέα κρίσιμα και προς επίλυση θέματα. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου της Λήμνου του οποίου οι ασθενείς έχουν επί 21 ημέρες να φάνε κρέας ενώ στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου παραιτήθηκαν οι νεφρολόγοι με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο οι 80 νεφροπαθείς.


Και ενώ είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της περίθαλψης πως η υγεία αποτελεί αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους περικοπής των μνημονίων, του κέρδους και του κόστους, μοιάζει τουλάχιστον φαιδρό «ασθενείς και συγγενείς να σπεύδουν σε παρακείμενα φαρμακεία για την αγορά φαρμάκων και υλικών και να ακυρώνονται χειρουργεία εξαιτίας των ελλείψεων», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και σε περιοχές μάλιστα οι οποίες αποτελούν ταξιδιωτικό προορισμό, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Χίος, η Σπάρτη και η Καστοριά αλλά και σε αστικά νοσοκομεία οπως το ΑΧΕΠΑ, Πτολαιμαϊδας, Αττικόν και Γ.Κ. Νίκαιας χειρουργεία ακυρώνονται, ραντεβού αναβάλλονται και εργαστήρια υπολειτουργούν ενώ τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται με «δανεικά υλικά».


Είναι σαφές πως η καθημερινή δραστηριότητα των χειρουργικών πράξεων είναι μειωμένη καθώς δεν επαρκεί ο αριθμός των αναλώσιμων υλικών ενώ οι γιατροί προειδοποιούν πως κινδυνεύουν να κλείσουν ακόμη και ολόκληρα χειρουργικά τμήματα. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει στην ομαλή λειτουργία και των τακτικών χειρουργείων, με αποτέλεσμα επεμβάσεις που δεν θεωρούνται επείγουσες να ακυρώνονται και να εκτελούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν ολόκληρους μήνες σε λίστες αναμονής έως ότου κληθούν να κάνουν την πολυπόθητη εισαγωγή στο νοσοκομείο .
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται και η κινητοποίηση των φαρμακοποιών της Αθήνας αλλά και άλλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει, ως όφειλε, τον μήνα Απρίλιο αλλά και προηγούμενα χρέη του 2011. Έτσι, πολλοί ασφαλισμένοι καταφεύγουν στα φαρμακεία του Πειραιά, με αποτέλεσμα λόγω της αυξημένης ζήτησης, πολλά φαρμακεία σε αυτή την περιοχή να κατεβάσουν ρολά λόγω ελλείψεων βασικών φαρμάκων .
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί πως η άρση της πίστωσης θα ισχύσει για όλη της χώρας στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλήσει έως και το τέλος Ιουνίου τις οφειλές του Απριλίου.


Ηλίας Σιώρας- Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ ( Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά)
«Πρέπει να γίνει άμεσα η έκτακτη χρηματοδότηση των νοσομείων από τον κρατικό προυπολογισμό όσο και αν αυτό αντιβαίνει την δανειακή μας σύμβαση. Διαφορετικά, πολλά από τα νοσοκομεία – αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν τα χρηματοδοτεί – ή θα δανειστούν από τις τράπεζες με όποιες τραγικές συνέπειες ή θα ζητήσουν έξτρα νοσήλια απο τους ασθενείς, γεγονός τραγικό και απάνθρωπο για την σημερινή πραγματικότητα».

Πηγή : H Ελλάδα αύριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου