Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ενα ιστορικό «πείραμα» στα «χέρια» μέτριας κυβέρνησης

Ημερήσια 


του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών και να μην ενέπνευσε τον ενθουσιασμό και την ελπίδα που είχαν καλλιεργηθεί προηγουμένως, όμως υπάρχει το κείμενο συμφωνίας των τριών αρχηγών που αποκαθιστά τις ισορροπίες.

Το κείμενο που δημοσίευσε χθες κατ' αποκλειστικότητα το «Εθνος» αποτελεί με την πρώτη ματιά ικανό αντίβαρο για την εξισορρόπηση των εντυπώσεων.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για ένα μοναδικό για την πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία πείραμα, γίνεται αντιληπτό πως η συμφωνία των αρχηγών αποτελεί ένα πολιτικό ντοκουμέντο με ιδιαίτερη βαρύτητα, πολιτική και ιστορική.


Είναι μια πυξίδα που έχει ανάγκη η χώρα, γιατί αποτελεί το περίγραμμα πολιτικών που -εφόσον εφαρμοστούν-, ύστερα από την αναγκαία εξειδίκευση, μπορούν να συνθέσουν την ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

Επιπλέον το κείμενο ανοίγει δρόμους και δημιουργεί το πλαίσιο και τις συνθήκες της ομαλής συνεργασίας των τριών κομμάτων. Μάλιστα, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η απλή αναλογική ή άλλο σύστημα που οδηγεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις, θα έχει αναδειχθεί σε ένα σπουδαίο και ωφέλιμο για τον τόπο προηγούμενο.

Ομως, στην πολιτική -όπως λέει μια ρήση του συρμού μεν, αληθινή δε- όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, η ποιότητα των ανθρώπων που συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας, καθώς και την τύχη του «πειράματος» της τριμερούς συνεργασίας και την αξία της συμφωνίας των τριών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου