Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Δύο κωδικοί SOS για τους άνεργους στη φορολογική δήλωση



Του Σπύρου Δημητρέλη

Δυο κωδικούς «κλειδιά» για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνεργους περιλαμβάνει η φορολογική δήλωση. Πρόκειται για κωδικούς οι οποίοι εφόσον συμπληρωθούν σωστά θα γλιτώσουν τους ανέργους από φόρους και χαράτσια.

Και οι δυο κωδικοί βρίσκονται στον έκτο πίνακα της φορολογικής δήλωσης, στον οποίο δηλώνονται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τα εισοδήματα του φορολογούμενου, καθώς και ποσά τα οποία μειώνουν το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης και του πόθεν έσχες (τεκμήρια).

Ειδικότερα, οι δυο κωδικοί είναι:
 -661-662. Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό του επιδόματος ανεργίας που εισέπραξαν από τον ΟΑΕΔ το 2011. Το επίδομα ανεργίας πρέπει να αναγραφείς το συγκεκριμένο κωδικό προκειμένου να απαλλαγεί από τη φορολόγηση αλλά και για να καλυφθεί η αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει ο φορολογούμενος.


 Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά για τους ανέργους που σημαίνει ότι εφόσον προσκομίσουν σχετικά δικαιολογητικά στην εφορία θα απαλλαγούν από την τεκμαρτή φορολόγηση. Ας σημειωθεί ότι το επίδομα ανεργίας φορολογείται όταν το συνολικό εισόδημα του ανέργου από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια κλπ) υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

-657-658. Στον κωδικό αυτό ο οποίος προστέθηκε φέτος δηλώνονται τα ποσά τα οποία απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία φέτος θα εκκαθαριστεί μαζί με τη φορολογική δήλωση και θα εισπραχθεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Στον κωδικό αυτό οι άνεργοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της αποζημίωσης για την καταγγελία της σύμβασής τους (απόλυση) από τον εργοδότη τους. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος του φορολογούμενου εφόσον αυτό ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που θα κάνουν το λάθος να δηλώσουν την αποζημίωση στον κωδικό 659-660 που αφορά στα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί από το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά και για αυτό το ποσό. Για να την διαγράψουν θα πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία της επίσκεψης στην εφορία για την υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και διαγραφής της εισφοράς που αντιστοιχεί στην αποζημίωση.

Πηγή capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου