Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι τρεις μέρες του... Κόνδορα

Το Ποντίκι 


Τρεις μόνο μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρη­ση, στη Ν.Δ. μαίνεται ο εσω­κομματικός επικοινωνιακός... πόλεμος. Ακόμη και σήμερα τα στελέ­χη της εμφανίζονται διχασμένα για το εάν η τακτική που εφαρμόστηκε στην προεκλογική περίοδο ήταν αυτή που έπρεπε ή δίχασε ακόμα περισσότερο το εκλογικό ακροατήριο.

Η σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με δήθεν αποκαλύψεις σε στυλ... Ιφικράτη Αμυρά θα φέρει τα επιθυμη­τά πολιτικά αποτελέσματα ή η αντι­παράθεση απλώς βάθυνε το χάσμα ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, επιστρέφοντας τη χώρα πενήντα χρό­νια πριν;

Απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να δώσει κανένας σε αυτό το ερώτη­μα, ακόμη και αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της Κυριακής, οι εκ­φραστές ωστόσο της ήπιας τακτικής ισχυρίζονται ότι πολύ δύσκολα την επομένη των εκλογών η Ν.Δ. θα μπο­ρεί να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ζη­τώντας του συνεργασία από τη στιγ­μή που σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλείται «απατεώνας» και «λαϊκιστής» από τα στελέχη της Συγγρού.


Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι αυτός που από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την παλαιού τύπου τακτική και φρασεο­λογία που ακολούθησε επίσημα η Συγ­γρού, με το επιχείρημα ότι «η εθνική ενότητα αποτελεί μονόδρομο και είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση ευ­ρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης».

Την άποψη αυτή εξέφρασε πολλές φορές τόσο σε συνεντεύξεις όσο και σε δηλώσεις του, λέγοντας μά­λιστα ότι δόθηκε μεγάλη διάσταση σε ανούσια πράγματα, αναφερόμε­νος στην ιστορία του Ιφικράτη Αμυ­ρά και στο... αντάρτικο πόλης.

Η άποψη του Αβρα­μόπουλου βρήκε πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού ένα σημαντικό κομμάτι των στελεχών του «μεσαίου χώρου» γνωρίζει πολύ καλά ότι, για να κυβερνηθεί η χώρα, χρειάζονται συμμαχικές κυ­βερνήσεις με ευρεία συναίνεση που να αγγίζει και την κοινωνία, και τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν βοηθούν κανέναν.


Ημερομηνία λήξης


Όμως ακόμη και το σενάριο των συ­νεργασιών δεν είναι τόσο εύκολο και βατό όσο το φαντάζονται τα γαλάζια στελέχη. Στην πραγματικότητα ο Αντώ­νης Σαμαράς θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στο ΠΑΣΟΚ πάνω στη βάση του «ευρωπαϊκού πατριωτικού μετώπου», προκειμένου να δημιουργηθεί μια βι­ώσιμη κυβέρνηση.

«Πώς όμως θα πράξει κάτι τέτοιο, όταν το ΠΑΣΟΚ το τιμώρησε ο κόσμος δίνοντάς του ιστορικά χαμηλά ποσο­στά;» αναρωτιούνται πολλά στελέχη της Συγγρού. «Με ποιο επιχείρημα θα κάνουμε κυβέρνηση εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει καταφέρει να ανε­βάσει έστω και κάποιες μονάδες τα ποσοστά του κόμματός του από την προηγούμενη εκλογική ανα­μέτρηση; Και τελικά τι εί­δους κυβέρνηση θα είναι αυτή, στην οποία θα συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι τεχνοκράτες; Μάλλον θα πρόκειται για κυβέρνηση με ημε­ρομηνία λήξης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υπονοή­σει ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε συνεργασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπο­ρούσε να συνυπάρξει προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.

«Πώς όμως θα κάνει αύριο το πρωί μια πρόταση στον Τσίπρα για συνεργα­σία όταν σχεδόν καθημερινά τον απο­καλεί λαϊκιστή και πολιτικό απατεώνα, ο οποίος στηρίζει την πολιτική του πά­νω στα ψεύδη;» αναρωτιούνται στελέ­χη της Ν.Δ. Αντιθέτως όλα αυτά δίνουν επιχειρήματα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργα­σία τού προταθεί με βάση τα όσα του έχουν καταμαρτυρήσει.

Όσοι διαφωνούν με την παλαιού τύ­που αντιπαράθεση που έχει επιλέξει η Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι το δυνατό χαρτί του Σαμαρά τη συγκεκριμένη στιγμή
είναι ότι ηγείται ενός μεγάλου κόμ­ματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και άρα θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ο εγ­γυητής της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Πανικός


Παραβλέποντας μάλιστα ότι μι­λάνε για ένα μεγάλο μεν, αλλά γε­ρασμένο κόμμα, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους επειδή το επι­κοινωνιακό επιτελείο άλλαξε πορεία από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε στόχο να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που δεν θα μπορούσε να εγγυ­ηθεί το μέλλον της Ελλάδας. «Βλέπου­με καθημερινά να δίνεται μάχη από την Ευρώπη για το μέλλον της Ελλά­δας, για την παραμονή της χώρας στο ευρώ στην περίπτωση που το εκλο­γικό σώμα ψηφίσει Τσίπρα και εμείς ασχολούμαστε με θέματα που δεν αγ­γίζουν κανέναν».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι η Συγγρού πανικοβλήθηκε από την προ­εκλογική εμφάνιση του Τσίπρα, τον οποίο είδαν να συνομιλεί με τους πρέ­σβεις των G20 και να μπαίνει με άνε­ση στη ΓΑΔΑ, ενώ έμεινε μακριά από τα σενάρια που ενέπλεκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

«Ο Τσίπρας προσαρμόστηκε πολύ πιο εύκολα στον ρόλο του και εμφά­νισε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα εξουσίας», έλεγαν στελέχη της Ν.Δ. «Εμείς κά­ναμε πολύ χρόνο να βγούμε από την κατάθλιψη που μας δημιούργησαν τα ποσοστά της πρώτης εκλογικής αναμέ­τρησης, ενώ την τελευταία εβδομάδα την καταναλώσαμε με μικροπολιτική, κάτι που δεν περνά πια στον κόσμο». Η γκρίνια ακουμπά σε μεγάλο βαθ­μό και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιάν­νη Μιχελάκη, για τον οποίο αρκετοί ισχυρίζονται ότι «ανέβασε» θέματα τα οποία δεν είχαν πραγματικό υπόβα­θρο, με αποτέλεσμα στην πορεία να «ξεφουσκώνουν» χωρίς τα προσδο­κώμενα αποτελέσματα.

Για τον Σαμαρά τα προβλήματα πά­ντως θα αρχίσουν την επομένη των εκλογών, είτε κερδίσει είτε χάσει η Ν.Δ.: Εάν χάσει, το μέλλον του στη Ν.Δ. θα είναι πλέον αβέβαιο. Εάν κερ­δίσει, η μάχη που θα έχει να δώσει θα είναι πολύ μεγάλη, αφού οι προσδοκί­ες που έχει δημιουργήσει στους πολί­τες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ με παράλληλη επαναδιαπραγ­μάτευση του μνημονίου θα είναι πολύ πιεστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου