Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ανάσα εκλογικής ανακούφισης ή ... ;;

sofokleous10



Τα κουκιά βγαίνουν – οι αριθμοί δε λένε ψέμματα και ως εκ τούτου μια συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κατέληγε σε κυβερνητική πλειοψηφία 179 εδρών στη Βουλή. Η λαϊκή ετυμηγορία εκφράστηκε, το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί αλλά δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέρμα.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ήλπιζαν ότι οι νεώτεροι ψηφοφόροι, που πάνε τελευταίοι στην κάλπη, θα τους έδιναν την αναγκαία ώθηση για να περάσουν μπροστά. Κι αυτό γιατί ήξεραν πως το ματς ήταν στον πόντο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερνε να περάσει μπροστά. Οι κόκκινες εφεδρείες που θα έφθαναν το τελευταίο δίωρο στα εκλογικά κέντρα από τις παραλίες δεν εμφανίσθηκαν ποτέ. 

Οπως και στη μάχη, έτσι και στην πολιτική πηγαίνεις να πολεμήσεις έχοντας στο μυαλό σου τον προηγούμενο πόλεμο. Στις ξένες πρωτεύουσες δεν είχαν συνέλθει από το σοκ της 6ης Μαΐου. Ετσι εξηγείται πώς ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε να ψηφίζει ενώπιον των περισσοτέρων τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων από οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό όπου γης. Αλλωστε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την κρίση δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας να κλιμακώνεται, είχε γίνει αντιληπτό ότι η έκβαση των ελληνικών εκλογών δεν θα έκρινε μόνο το μέλλον της χώρας μας αλλά και την τύχη του ευρώ.


Δεν είναι τυχαίο ότι στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, χρηματιστές και τραπεζίτες πήγαν στα γραφεία τους από το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να μην πιαστούν στο ύπνο και να είναι στις επάλξεις μόλις θα άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Ή ότι η Ανγκελα Μέρκελ καθυστέρησε την αναχώρησή της για το Μεξικό ώστε να μη βρίσκεται στον αέρα χωρίς να έχει εικόνα για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ή ότι στο Παρίσι έλεγαν πως οι ελληνικές εκλογές τούς ενδιέφεραν περισσότερο από τις γαλλικές.

Γύρω στις δέκα το βράδυ, ήρθαν οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών. Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον χαμογελαστό του βολονταρισμό, πήγε στο Ζάππειο για να εξηγήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί. Εχοντας επίγνωση ότι το ακροατήριο είναι διεθνές, ο πρόεδρος της ΝΔ τά 'πε και στα αγγλικά. Η σύγχυση προήλθε από το ΠΑΣΟΚ.

Ηδη από το Σάββατο το πρωί ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τα κορυφαία εναπομείναντα στελέχη του Κινήματος είχαν μια δύσκολη συζήτηση για το αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Κάποιοι ήταν υπέρ και κάποιοι κατά. Αμφότερες οι πλευρές ερμήνευαν διαφορετικά τις απώτερες προθέσεις Βενιζέλου. Αν δηλαδή δεν θα έμπαινε στην κυβέρνηση ή θα ήθελε να μπει αφού καταστεί παράκλητος από το εσωτερικό και το εξωτερικό - δηλαδή να καταστεί ρυθμιστής.

Ωστόσο, η άτυπη ενημέρωση που έδωσε νωρίς χθες το βράδυ η Αννα Διαμαντοπούλου σε δημοσιογράφους ήταν σε πολύ σκληρή γραμμή - η αντίσταση ώστε να μην εισέλθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εξομοιώθηκε από την πρώην υπουργό Παιδείας με τη Μάχη του Στάλινγκραντ!
Ο ίδιος ο Βενιζέλος αρκέστηκε να εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του ότι η παράταξη άντεξε. Αλλά και να επανέλθει με «οφ δε ρέκορντ» ενημέρωση αργά το βράδυ όπου άφησε ανοιχτές τις επιλογές του σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού όμως πράξει τα δέοντα για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λευκή επιταγή δεν δίνει σε κανέναν και ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που εκφράστηκε τελευταίος, μίλησε για σταθερή κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα, χωρίς όμως να εξειδικεύσει παραπάνω. Το ερώτημα είναι αν θα ταχθεί κατά τού να είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση απέκλεισε, πάντως, η Κουμουνδούρου.

Αλλαγές δεν είχαμε μόνο στην κορυφή αλλά και στην ουρά. Ουραγός το ΚΚΕ - άλλη μια απόδειξη για τέλος εποχής σε ό,τι αφορά τη Μεταπολίτευση. Το κόμμα Καμμένου, παρά την απομείωση της δύναμής του, άντεξε. Η Χρυσή Αυγή ενίσχυσε το ποσοστό της. Και η ΔΗΜΑΡ κράτησε τη σειρά της - αν και χάνει έδρες. Η Δευτέρα μάς επαναφέρει στην ιεροτελεστία των διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Κάρολος Παπούλιας θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των 48 ωρών Βύρωνα Πολύδωρα και μετά καλεί τον Αντώνη Σαμαρά για να του δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή. «Εδώ ήρθαμε» θα μπορούσε να πει όποιος παρακολούθησε όσα έγιναν μετά την 6η Μαΐου. Η ελπίδα είναι ότι το έργο θα εξελιχθεί γρήγορα και διαφορετικά αυτή τη φορά.

Η τυπική διαδικασία θέλει ανάθεση διερευνητικής εντολής στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Την κρατούν έως και τρεις μέρες ο καθένας για να υπάρξει και τέταρτος γύρος με σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περάσει το δεκαήμερο χωρίς να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό για το αποτέλεσμα είναι πάντως θετικές, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Eurogroup. Γρήγορα γρήγορα είχαμε και τα πρώτα τηλεφωνήματα από την Ανγκελα Μέρκελ προς τον Αντώνη Σαμαρά κι απ' τον Φρανσουά Ολάντ προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου