Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Αναγκασμένοι να συμφωνήσουν σε σχήμα συνεργασίας

sofokleousin


Η συγκρότηση σχήματος συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πιθανή συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ,  το οποίο θα έχει χαρακτήρα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, είναι πλέον το μόνο ρεαλιστικό σενάριο, μετά την αποσαφήνιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και ότι θα καταθέσει τη διερευνητική εντολή, χωρίς να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις  με άλλα κόμματα. Η «κυοφορία» του νέου σχήματος θα είναι βέβαια δύσκολη και επίπονη, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να προδικασθεί σχεδόν με βεβαιότητα.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι αναγκασμένοι να συμφωνήσουν εκόντες-άκοντες, επιδεικνύοντας πολιτική υπευθυνότητα όσο κι αν φοβούνται ότι αυτή η επιλογή ενδέχεται να τους κοστίσει πολιτικά - ιδιαίτερα αν δεν κατορθώσουν επιτύχουν πολλά στις διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση του Μνημονίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, επιδεινώνοντας την κατάσταση στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους..


Οι διαπραγματεύσεις θ'αρχίσουν από το πρωί της Δευτέρας και προβλέπεται ότι θα είναι επίπονες - ιδιαίτερα μάλιστα αν  δεν εξασφαλισθεί εξαρχής  η συναίνεση της ΔΗΜΑΡ.

Η πρώτη μεγάλη σκόπελος που πρέπει να ξεπερασθεί είναι η επιλογή πρωθυπουργού.
Πριν ακόμη από τις εκλογές ο κ. Σαμαράς  έχει σπεύσει να καπαρώσει την πρωθυπουργία, σε περίπτωση που η ΝΔ αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος  προτιμά βέβαια πρόσωπο κοινής αποδοχής - και δεν αποκλείεται να προτείνει τον κ. Κουβέλη.

Μια τέτοια επιλογή θα  καθιστούσε βέβαια  εν τη γενέσει του το νέο σχήμα βραχύβιο - και ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματικό, περιορίζοντας τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων  για κρίσιμα θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, στα οποία οι απόψεις της ΔΗΜΑΡ αποκλίνουν σημαντικά από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις για τις προθέσεις και τους προσαναταλισμούς των τριών ηγετών θα γίνουν γνωστές στο τριήμερο των διαβουλεύσεων στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής που θα λάβει τη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου