Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Γ. Κύρτσος: Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου

spirospero

Το πιθανότερο σενάριο για την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου έχει σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την βοήθεια του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, ο οποίος εξασφαλίζει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξάρτητα από το εκλογικό ποσοστό του.

Με βάση τον σκανδαλώδη νόμο Παυλόπουλου η πρώτη ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό μιας θεωρητικά βιώσιμης κυβέρνησης. Το άθροισμα του εκλογικού ποσοστού των δύο κομμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 35%-40% και η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα είναι της τάξης των 160-170 εδρών.

Αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι εντελώς ανίσχυρη γιατί θα έχει απέναντί της τον ενισχυμένο ΣΥΡΙΖΑ, από την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται στο νέο μνημόνιο ενώ έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό την άμεση χαλάρωση της λιτότητας και εντυπωσιακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.


Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει φανερό σε όλους ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πως στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης εφόσον θα κινείται υποχρεωτικά σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν προεκλογικά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Οι δύο πολιτικοί θα προσπαθήσουν βέβαια να αμυνθούν πολιτικά καλυπτόμενοι ενδεχομένως πίσω από έναν υποβαθμισμένο Παπαδήμο (σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο) ή εξασφαλίζοντας την ανοχή και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Ανεξάρτητα πάντως από τους πολιτικούς ελιγμούς, η ελληνική κρίση θα κορυφωθεί στο διάστημα φθινόπωρο 2012 - χειμώνας 2013 με πιθανότερη κατάληξη την κατάρρευση της οικονομίας, την «έκρηξη» της κοινωνίας, την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και την προετοιμασία του εδάφους για τον εκλογικό θρίαμβο των δυνάμεων της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου