Ινφογνώμων Πολιτικά
Η ημερομηνία της 4ης Αυγούστου είναι περισσότερο γνωστή για την εγκαθίδρυση του ομώνυμου δικτατορικού καθεστώτος από τον Ιωάννη Μεταξά. Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για την Εθνικιστική του ιδεολογία, τη σκληρότητα και το όραμα του Γ' Ελληνικού Πολιτισμού που ταυτίζεται με την ιδεολογία του Γ'Ράιχ.
Μια όμως σχεδόν άγνωστη πτυχή της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά είναι η σχέση με την Εβραϊκή Κοινότητα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα απολυτορχικά καθεστώτα της εποχής στην Ευρώπη που είχαν έντονο αντισημιτικό χαρακτήρα, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου αντίθετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλοεβραϊκό.
Ήδη από τις πρώτες ώρες της επιβολής τα πανηγύρια είχαν ξεκινήσει στην Εβραϊκή κοινότητα, ίσως έπαιξε ρόλο η φήμη για πογκρόμ Βενιζέλου. Μια από τις πρώτες ενέργειες του Μεταξά ήταν να διαλύσει την οργάνωση ΕΕΕ (Εθνική Ένωσις Ελλάδος η οποία είχε έντονη αντισημιτική δράση, μεταξύ σοβαρού κι αστείου τα τρία Ε ερμηνευόντουσαν ως «Έλληνες Εξοντώστε Εβραίους».
Ο Μεταξάς επισκεπτόταν συναγωγές σε κάθε ευκαιρία και διαμήνυε σαφώς ότι όσο θα βρίσκεται εν ζωή θα προστατεύει τα δικαιώματα των Εβραίων. Άπορες εβραϊκές οικογένειες λάμβαναν οικονομική βοήθεια την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, ενώ τα ανοιχτά ζητήματα της Κοινότητας όπως του Εβραϊκού νεκροταφείου έκλεισαν με παραχωρήσεις από το κράτος. Ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος έδωσε μερικό αφορολόγητο στους Εβραίους, κυρίως για τα έσοδα από την ενοικίαση κτιρίων στο κράτος. Στην Ελλάδα του Μεταξά βρήκαν καταφύγιο πολλοί εκδιωχθέντες Εβραίοι της Κεντρικής Ευρώπης.
Για την παροχή συνθηκών ελεύθερης και ειρηνικής ζωής, η Εβραϊκή κοινότητα τίμησε τον Ιωάννη Μεταξά καταχωρώντας τον στη Χρυσή Εβραϊκή Βίβλο, ενώ ήταν οι πρώτοι που συνείσφεραν στους Εθνικούς Εράνους, αλλά έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου