Θετική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζουν φορείς του επιχειρηματικού κόσμου την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
«Με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). «Είναι, πλέον, στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά», σημειώνει.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:
«Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μια θετική απόφαση.
Υστερα από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls.
Κατά συνέπεια, η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κάθετη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: «Η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια ομηρίας και έπειτα από πολλές επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα capital controls επιβλήθηκαν στις 26 Ιουνίου 2015 και τις δύο πρώτες ημέρες οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 50% των ΑΤΜ τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης μετρητών.
Στη συνέχεια επέφεραν “ξαφνικό θάνατο” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές κι εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. στα 21,9 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δισ. σε 36,4 δισ. ευρώ μέσα σε 18 μήνες.
Η μετοχική αξία των τραπεζών εξαϋλώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ, η ρευστότητα μειώθηκε, η γραφειοκρατία αυξήθηκε και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Τα capital controls είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για την επιχειρηματικότητα και ενδεχομένως ο σκληρότερος περιορισμός της οικονομίας μιας χώρας».
Πηγή Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου