Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Εξαγορές


του Κώστα Κόλμερ 


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εξεδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Γροιλανδία από την κυβέρνηση της Δανίας αλλά η πρόταση απερρίφθη μετά πολλών σκωπτικών σχολίων, τα οποία παρέλκουν. Ο «πρόεδρος Τράμπ» ως έμπειρος κτηματομεσίτης

διέγνωσε στην περίπτωση της Γροιλανδίας, πολλά πλεονεκτήματα: Η μεγαλυτέρα νήσος στον πλανήτη (830 τετρ. εκατομ. χλμ) είναι πλουσία σε μεταλλεύματα (μεταξύ των οποίων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που συντόμως φθάνει στο Peak παγκοσμίως), πόσιμο νερό (που αρχίζει να σπανίζει διεθνώς) μεγάλα ενάλια αποθέματα (ψάρια, γαρίδες κλπ), ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (αιολική) και τέλος αλλ’ όχι άνευ σημασίας, με σημαντική γεωπολιτική αξία, τώρα που η θαλασσία κυκλοφορία μέσω του Αρκτικού ωκεανού, απ’ Ατλαντικού εις Ειρηνικόν, είναι ανοικτή τέσσαρις μήνες τον χρόνο.
Η ημιαυτόνομος από του έτους 2009 Γροιλανδική κυβέρνηση (κι' εκτός Ευρωπαϊκής...Διαίρεσης) δεν εφάνη πρόθυμη να πωλήσει την νήσο, όπως άλλοι τις "συστημικές" Τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια, τους …«σιδηροδρόμους» (!), την κρατική ηλεκτροπαραγωγή και το δίκτυο, τα ΕΛΠΕ, τον άριστο αεροδιάδρομο στο Χασάνι, την ώρα που τα Σπάτα εκορέσθησαν κλπ. 

Η πατριωτική κυβέρνηση της Γροιλανδίας δήλωσε ότι είναι ετοίμη για μπίζινες με την Αμερική, η οποία άλλωστε διατηρεί μεγάλη στρατιωτική βάση στο έδαφος της επ’ ενοικίω, στην Θούλη (εις ανάμνησιν του Έλληνος θαλασσοπόρου εκ Μασσαλίας, Πυθέα, που την ανεκάλυψε τον τρίτο αιώνα π.Χ). Το 2018 η Γροιλανδία είχε ακ. εθνικό εισόδημα 2,7 δισ. δολλαρίων και η Αμερική 20,5 τρισ. $.
Η επικυρίαρχος Δανία (από του 1720) είναι ανυποχώρητη στην παροχή ανεξαρτησίας στους 56.000 κατοίκους της Γροιλανδίας τους οποίος επιδοετεί με 700 εκατομ. δολλάρια ετησίως. Η Δανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανεκτική στην είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών, αλλά ανεκτική στην είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών, κυρίως από την Αφρική, κατόπιν της οποίας εκφράζονται αμφιβολίες εάν η χώρα θα είναι για πολύ καιρόν ακόμη …Δανία. Άλλωστε, όταν ο Γερμανός «σιδηρούς» καγκελάριος, Όττο Μπίσμαρκ, νίκησε τους Δανούς το 1975, σ’ ένα σύντομο πόλεμο, οι γενναίοι κάτοικοι της ετοιμάζοντο να μεταναστεύσουν συν «γυναξί και τέκνοις» στην Αμερική, αλλά η μεγαλοθυμία των Πρώσων απέτρεψε την μετοικεσία.
Οι ΗΠΑ είναι συνηθισμένες να επεκτείνονται δι’ εξαγορών γης. Ο πρόεδρος Θωμάς Τζέφερσον αγόρασε το 1804 απ’ τους Γάλλους την Λουϊζιάνα εκτάσεως 827.000 τετρ.μιλλίων. Αργότερα, το 1867 οι Αμερικανοί αγόρασαν ολόκληρη Αλάσκα, από τους Ρώσσους για 7,2 εκατομ. δολάρια. Η Πολιτεία αυτή είναι η μεγαλυτέρα σε έκταση των ΗΠΑ αλλά αραιοκατοικημένη.
- Ένα ρητορικόν ερώτημα: Εάν ο «θείος Τράμπ» ήθελε να πάρει όχι όλη την Έλλάδα αλλ’ ας πούμε , την … Μύκονο πόσοι θα την αρνούντο;
Λιγότερο ρητορικά, μνημονεύονται ορισμένα γεγονότα: Όταν οι Βρεταννοί απεχώρησαν απ’ την Ελλάδα το 1947, αρχομένου του «τρίτου γύρου» του ανταρτοπολέμου (επίθεση του καπετάν Μάρκου στο Λιτόχωρον), η εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση εζήτησε χείρα βοηθείας από την Αμερική. Η Ελληνική αίτηση μάλιστα διετυπώθη όχι προς αλλά από το Στέητ Ντηπάρτμεντ. 


Τον Μάρτιο του 1947 , το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το «δόγμα Τρούμαν» εναντίον της Σοβιετικής διεισδύσεως εις Ελλάδα, Τουρκία και…Σαουδική Αραβία και μετά περιέλαβε την χώρα μας στο πανευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, για την ανασυγκρότηση κι’ έπειτα στο ΝΑΤΟ…

Η άφιξη Αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα το 1948 παρέσχε συμβουλές και πολύτιμο πολεμικό υλικό για την διεξαγωγή του αντιστασιαστικού πολέμου και ο Αμερικανός πρεσβευτής απήτησε την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Φιλελεύθερο πολιτευτή Θεμιστοκλή Σοφούλη και κατόπιν , την εφαρμογή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που έδωσε στην εξουσία τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο κι’ αυτός, την νίκη του εθνικού στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι.
Η αποσκίρτηση του Τίτο από το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» έκλεισε τα Ελληνικά σύνορα με την Γιουγκοσλαβία αλλά έμειναν ανοικτά με την Αλβανία και Βουλγαρία , μέχρις ου τα σφράγισε η διπλωματική δραστηριότητα των Αμερικανών.
Καθ’ όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής ΚΥΠ μισθοδοτείτο απ’ ευθείας υπό της Αμερικανικής CIA και υποστηρίζεται ότι το κίνημα της 21ης Απριλίου 1967 έγινε για την διευκόλυνση του Ισραήλ στον πόλεμο «των 6 ημερών», τον Ιούνιο.
Έλλην πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε τον Αμερικανό υφυπουργό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για την μεσολάβηση στην κρίση των Ιμίων και για την αποτροπή ενός καταστρεπτικού πολέμου με την Τουρκία.
Το 2008, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή επιχείρησε ν’ αντισταθή στα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής στα Βαλκάνια αλλά σύντομα έπεσε μετά από το σκάνδαλο της «Βόνταφον». Τον Ιούνιο του 2018, η «πρώτη κυβέρνηση της …Αριστερής» συμφώνησε με τον Αμερικανό ανάδοχο Νίμιτς την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Β. Μακεδονία» με γλώσσα και πολιτισμό… «μακεδονικό»!
-Αμφιβάλλει κανείς ότι η Ελλάς ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Αμερικής άνευ εξαγοράς ;

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου