Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Μείωση φόρου στο 24% για τα κέρδη του 2019


«Ανάσες» ρευστότητας στην αγορά

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Κούρου

«Κλείδωσε» η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος  νομικών προσώπων από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019, μια κίνηση που θα δώσει «ανάσες» ρευστότητας στην αγορά, αλλά και «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, να σχεδιάζουν νέες επενδύσεις, εν όψει και της επικείμενης δεύτερης μείωσης του συντελεστή στο 20%, ώστε να συμβάλουν και αυτές στη μείωση της ανεργίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Το ευχάριστο νέο για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα LE FIGARO, λίγο πριν από την άφιξή του στο Παρίσι όπου χθες είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο συνοδεύεται από γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις, και έχοντας ως βασική επιδίωξη τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θα συνοδεύεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», και από τη μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5% από 10% που είναι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κινήσεις θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων αφού, για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και με τη δεύτερη μείωση του συντελεστή στο 20% το ποσό των 22.800 ευρώ.
Στα 500 εκατ. το κόστος στον προϋπολογισμό
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο ευνοϊκό φορολογικό πακέτο για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ - το ύψος του πάντως σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα πάντως συνηγορούν ότι η κυβέρνηση για τις ανωτέρω κινήσεις έχει λάβει ήδη το πράσινο φως των θεσμών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και οι οποίες πάντως θα τεθούν υπ' όψιν των Ευρωπαίων εταίρων εντός του Σεπτεμβρίου καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα και στις μειώσεις των επιβαρύνσεων που υφίστανται σήμερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων, προβλέπουν και τα εξής:
* μείωση της φορολογίας μέσω της θέσπισης εισαγωγικού συντελεστή 9%, από 22% σήμερα, αλλά και ανώτατου συντελεστή στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Ουσιαστικά θα έχει φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
* κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
* σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου