του Κώστα Κόλμερ
Κάτι άρχισε να κινείται στις σχέσεις της Αμερικής με τον Ελληνισμό: Η σαφής δήλωση του Αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι η παρουσία του Τουρκικού σκάφους – τρυπάνου στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι παράνομη και πρέπει ν’ απομακρυνθή, ως και η «αιφνιδία» επίσκεψη της Αμερικανίδος προέδρου κατανομής
πόρων του Κογκρέσου, κας Νίτα Λάουϊ στην Αθήνα αποτελούν «σχήμα πρωθύστερο» για την παροχή εγγυήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της ακεραιότητας Κύπρου και Ελλάδος. Εξ αντιδιαστολής φαίνεται κι’ από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εκ Τουρκίας ,που επιφέρει νευρική κρίση στον ανησυχούντα υπουργό κ. Γ. Κουμουτσάκο.
Από της εποχής του ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη στο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πάει τόσο παληά όσο… «φωνέντα ην τα ζώα» - 50 χρόνια! Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τώρα την επίτευξη της επ’ ωφελεία και των δύο κρατών .
Η εκχώρηση θαλασσίων τεμαχίων στην ΑΟΖ της Κύπρου σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εμπλέκει αυτομάτως τα Αμερικανικά συμφέροντα με τους ανταγωνισμούς στην ΝΑ Μεσόγειο και συνεπώς προκαλείται ανησυχία από τις έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας. Οι Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και η παραμονή του 6ου στόλου σε Ελληνικούς λιμένες επίσης έχουν ανάγκη θεσμικής ανανεώσεως και προστασίας των εγκαταστάσεων που γειτνιάζουν με αντίπαλες δυνάμεις (Τουρκία, Ρωσσία, Κίνα).
Η άτυπος χρεωκοπία της Ελλάδος υπό των «εταίρων της» στην Ευρωπαϊκή …Διαίρεση, δεν αφήνει περιθώρια χρημάτων για αγορές του αναγκαίου ναυτικού και αεροπορικού υλικού που στο παρελθόν προσέφεραν συμφωνίες αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ (MCA). Το πολεμικό materiel έχει κουρασθή από την εργώδη δράση του Ελληνικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, των οποίων τα καθήκοντα διευρύνονται μετά το 2016, οπότε ο χαλίφης της Αγκύρας «τά’σπασε» με τους Αμερικανούς που τους υποπτεύεται ότι οργάνωσαν το στρατιωτικό κίνημα «Γκιουλέν», να τον ανατρέψουν.
Υπάρχει συνεπώς «αμοιβαίο» συμφέρον για συνεργασία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τις Αμερικανικές – αυτό που αποκαλεί ο έν Αθήναις πρεσβευτής Τζέφρυ Πάϊατ win- win, όχι το άλλο (διαμοιρασμού του Αιγαίου με την Τουρκία).
Στην Ελληνική λίστα κατεχωρίσθησαν η μίσθωση κι’ ο δανεισμός δύο φρεγατών, δύο σμηνών συγχρόνων μαχητικών αεροπλάνων (και ναυτικής συνεργασίας) ως και συστοιχίας αντιεροπορικών πυραύλων που μπορούν ν προέλθουν από τ’ αποθέματα της υπερδυνάμεως, χωρίς πολεμική της εξασθένιση – αντιθέτως θα ενισχυθή με τη αγαστή Ελληνική σύμπραξη.
Ένα γεγονός ευνοεί μεγάλως την συνεργασία αυτή (δεν είναι μόνον …γεωπολιτικό, κατά τον κ. Κουμουτσάκο) αλλά η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ επανεκλογής του στις προσεχείς προεδρικές. Θα χρειασθή οπωσδήποτε την μαζική συμπαράσταση του Ελληνικού στοιχείου στην Αμερική, της οποίας η παραδοσιακή σύμπλευση με τους Ρεπουμπλικάνους έχει αποδυναμωθή, εξ αιτίας της λυσσαλέας επιθετικότητας του Δημοκρατικού συναφιού (Πελότσι, Μπάϊντεν, Σάντερς) εν συνεργασία με το ενταύθα υποκατατάστημα των «Νιου Γιορκ Τάϊμς».
Η άσκηση πιέσεως επί του «Αντμινιστρέησον» θα παρακάμψει τις συνήθεις τρικλοποδιές, εάν ο πρόεδρος ρίψει το βάρος του υπέρ της Ελλάδος αλλά επειδή έχει καεί η γούνα μας από άσφαιρες εγγυήσεις στο παρελθόν (της Μ. Βρεταννίας το 1941) καλόν θα ήταν να συναφθή η νέα αμυντική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου