Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Πώς το Μεξικό μειώνει την λαθρομετανάστευση


Η συνταγή που οδήγησε σε μείωση 36% στις ροές λαθομεταναστών. Η απειλές του Τραμπ και τα δυο μέτωπα στα οποία δόθηκε έμφαση. 

Γράφει ο Τ. Μίχας.

Ενω η νομενκλατούρα των Βρυξελλών και οι μνημονιακοί τοποτηρητές της στην Ελλάδα έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια στο θέμα της εισόδου νέων λαθρομεταναστών περιορίζοντας τις προσπάθειες τους απλά στο θέμα της αναδιανομής τους σε διάφορα κράτη της ΕΕ, μια χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνει πως ο συνδυασμός αποφασιστικότητας και νέων ιδεών μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Πρόκειται για το Μεξικό που υπό τον λαοφιλή αριστερό νέο πρόεδρο Αndres Manuel Louis Obrador (AMLO) κατάφερε να μειώσει τον τελευταίο μήνα την ροή των λαθρομεταναστών προς τις ΗΠΑ κατά 36%!
Οι λαθρομετανάστες η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως τις Ονδούρες, το Ελ Σαλβαδόρ και την Γουατεμάλα, χρησιμοποιούν το Μεξικό ως χώρα διάβασης έχοντας ως τελικό προορισμό τους τις ΗΠΑ.

Η σχετική επιτυχία του Μεξικού στην μείωση των μεταναστευτικών ροών οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: Αφ’ ενός στην σκλήρυνση των μέτρων ελέγχου που αφορούν τους λαθρομετανάστες. Αφ’ ετέρου σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων που έχει εγκαινιάσει το Μεξικό στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.
Μέχρι πρόσφατα το Μεξικό ακολουθούσε μία χαλαρή πολιτική έναντι των λαθρομεταναστών που εισέρχονταν στην χώρα με προορισμό τις ΗΠΑ. Ομως η απειλή του Προέδρου Τραμπ ότι θα επέβαλλε δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό άλλαξε άρδην την κατάσταση. Η κυβέρνηση του Μεξικού άρχισε να επιβάλλει πιο πυκνούς και συστηματικούς ελέγχους των ξένων στην χώρα ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε μαζικές απελάσεις.
Ετσι τον Ιούνιο απέλασε 21.192 άτομα, 33% περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα. Τους τελευταίους 6 μήνες η αριστερή κυβέρνηση του AMLO έχει απελάσει 82.000 άτομα ,δηλαδή 22.000 περισσότερους απ’ ότι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους όταν κυβερνούσε την χώρα ο συντηρητικός πρόεδρος Εnrique Pena Nieto.
Ομως τα μέτρα ελέγχου δεν είναι τα μόνα που ενεργοποιεί το Μεξικό στον αγώνα εναντίον της μαζικής μετακίνησης λαθρομεταναστών προς τις ΗΠΑ. Ο ΑMLO, έχοντας αναγνωρίσει ότι τα αίτια της μετανάστευσης σχετίζονται κυρίως με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επενδύσεων στις χώρες αυτές που ελπίζει ότι θα λειτουργήσει ως ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την περιοχή.
Eτσι την προηγούμενη εβδομάδα σε μία ασυνήθιστη ενέργεια το Μεξικό έδωσε στον πρόεδρο του Ελ Σάλβαδορ Nayib Bukele 30 εκατομμύρια δολάρια για να εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό αγροτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Επίσης αυτή την εβδομάδα το Μεξικό ανακοίνωσε ότι επενδύει αλλά 30 εκατομμύρια δολάρια στις Ονδούρες που ελπίζεται ότι θα δημιουργήσουν 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας βοηθώντας στην μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις ΗΠΑ. Οι Ονδούρες είναι μια από τις πιο σκληρά χτυπημένες χώρες από την βία των συμμοριών και την φτώχεια.
Επίσης στο άμεσο μέλλον ο AMLO πρόκειται να συγκαλέσει μια σύσκεψη διεθνών δανειστών για να συζητήσουν σχέδια επενδύσεων στην περιοχή.


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου