Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ακύρωση Μνημονίου και πρόσθετοι φόροι από τον Τσίπρα

Πρώτο Θέμα


Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο, το οποίο εγγυάται την έξοδο από την δημοσιονομική κρίση και την πολιτικά ισότιμη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μόνη πειστική απάντηση απέναντι στο Μνημόνιο είναι ενα σχέδιο πυξίδα συνολικά για την ευρωπαϊκή Αριστερά, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο Μνημόνιο. Ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να ακυρώσουμε το Μνημόνιο, οι άλλοι ζητούν την ψήφο για να το εφαρμόσουν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ένω έφερε και πάλι στο προσκήνιο το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδήμος είχε παρέμβει προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προκειμένου να μιλήσει "κινδυνολογικά" για την χώρα μας.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δυνατότητα αποπομπής από το ευρώ δεν υπάρχει, παρά μόνο αν το ζητήσει μια χώρα. "Αν συνεχιστεί να εφαρμόζεται το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να το ζητήσει, δεν υπάρχει δίλημμα ευρώ ή δραχμή", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλλάζοντας τη δόση του θανατηφόρου φαρμάκου, δεν αποτρέπει τον θάνατο. Πρέπει να αλλάξεις το φάρμακο, δεν υπάρχει σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, πρέπει να το αλλάξεις τώρα, είπα ο κ. Τσίπρας. Διευκρίνισε δε ότι πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επανδιαπραγμάτευση του χρέους η μορατόριουμ στην αποπληρωμή, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Επίσης θα αποκατασταθεί ο βασικός μισθός και το επίδομα της ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται για έναν ακόμη χρόνο, ενώ θα καταργηθεί η άρση της μετενέργειας, θα επεκταθεί η ισχύς των συμβάσεων και θα καταργηθούν τα χαράτσια για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Ακόμη, ως στόχο έθεσε ο κ. Τσίπρας να φτάσουν οι πρωτογενείς δαπάνες κατ΄ελάχιστο στο 43% του ΑΕΠ και στο μέγιστο στο 46%, όπως είναι ο μ.ο. της Ευρωζώνης. Αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση των εσόδων, μέσω της φορολόγησης του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων. Στόχος η αύξηση κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντας 4ετίας, όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε, επίσης, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ ειδικά στα διατιμημένα τρόφιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης, ενώ θα επανεξετασθούν όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα. Τόνισε δε ότι θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση οι σχέσεις με τη ναυτιλία, με στόχο την κατάργηση των προκλητικών 58 φοροαπαλλαγών.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι πρόκειται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των τραπεζών που ενισχύονται από το Ταμείο, καθώς και στη σταδιακή επανακρατικοποίηση, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Εξήγγειλε ακόιμη την καθιέρωση αγροτικής κάρτας για την επιλογή προμηθευτών, ενώ τόνισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τη μερική ή ολική διαγραφή των χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιηθεί τόσο η ακίνητη περιουσία του δημοσίου όσο και ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Εξήγγειλε, σχετικά, ο κ. Τσίπρας την ανακήρυξη ΑΟΖ, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι θα προταθεί στην Άγκυρα ένα μορατόριουμ μείωσης εξοπλισμών.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της κοινά αποδεκτής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

 Ειδικά δε ως προς τους μετανάστες, επισήμανε τόσο ότι θα καταπολεμηθούν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης και διακίνησής τους όσο και ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα προς χώρες στις οποίες υπάρχουν δουλειές αυτήν την περίοδο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι κερδισμένοι από το Μνημόνιο είναι κάποιοι πολίτες όπως οι φοροφυγάδες, όσοι έχουν ακίνητα και τους δόθηκε να τα εγγράψουν σε off shore, όσοι είχαν κέρδη στο χρηματιστήριο και δεν πληρώνουν ια τις συναλλαγές, όσοι έχουν λαμβάνειν από μερίσματα, όσοι έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό καθώς και όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα

Κανείς δεν σκέφτηκε να καθιερώσει φόρο εξόδου κεφαλαίων από την χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά, "δείχνοντας" προς την επιβολή ενός τέτοιου φόρου που ισχύει και σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι θα καταργηθούν οι στρατιές συμβούλων που λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές καθώς και τα golden boys. Ανέφερε δε ότι θα ενισχυθούν οι εφορίες με εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά στη διασταύρωση στοιχείων.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα για τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα για την Αμυντική πολιτική

Εκδημοκρατισμός πολιτικού συστήματος, δημόσιας διοίκησης και ασφάλεια

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου