Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η κόλαση των Ελβετών


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Οι Ελβετοί ψήφισαν την Κυριακή. «Όχι» στις αγελάδες με κέρατα και «όχι» στην υπερίσχυση του εθνικού δικαίου έναντι του διεθνούς. Το πρώτο, όπως ήταν φυσικό, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, μετά την πρωτοβουλία ενός πολίτη, που στόχευε στο να δοθούν επιχορηγήσεις στους κτηνοτρόφους που αποφασίζουν να μην κόψουν τα κέρατα στα ζώα τους.
Το 45,28% τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κτηνοτρόφου, που συγκέντρωσε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνταν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι αστικές περιοχές ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της πρωτοβουλίας. «Στις πόλεις έχουν ακόμη καρδιά, στην ύπαιθρο το μόνο που σκέφτονται είναι τα χρήματα» σημείωσε ο αγρότης, δικαιολογώντας το αποτέλεσμα στη χώρα-παράδεισο των τραπεζών, που συγκεντρώνει τον πλούτο των εθνών.
Δεν ξέρω αν η κόλαση των Ελβετών είναι ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ελβετικό παράδεισο της ευημερίας, της τάξης και της πλήξης, ούτε αν η περίφημη ραδιοφωνική φάρσα του Όρσον Γουέλς θα αποδειχτεί προφητική και η ψήφος των Ελβετών θα σώσει τον πλανήτη από τους Αρειανούς.

Επί του παρόντος, η ψήφος των Ελβετών έσωσε την Ευρώπη από νέους πανηγυρισμούς των ακραίων. Το 63% απέρριψε την αποκαλούμενη πρωτοβουλία αυτοπροσδιορισμού, που προωθεί το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
«Η Ελβετία, η οποία επιθυμεί να θεωρεί τον εαυτό της ως μοντέλο δημοκρατίας, θα είναι το πρότυπο για αυταρχικές κυβερνήσεις. Και θα τη χαιρετούν όλοι οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί: από το πολωνικό PiS ως το αυστριακό FPO και τη γερμανική AfD» έγραφε η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη θετική απόφαση στο δημοψήφισμα εναντίον των «ξένων δικαστών» θα σήμαινε ότι τίποτα, όπως -για παράδειγμα- η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή άλλες συμβάσεις και σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα πρέπει να είναι υπεράνω των εθνικών νόμων στο μέλλον.
Οι Ελβετοί ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν στα καντόνια. Μπορεί αυτή τη φορά να μην ήθελαν να κλειστούν στα εθνικά σαλόνια, αλλά το 2014 τάχθηκαν, έστω και με οριακή πλειοψηφία, υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης. Από την Ε.Ε. Ω, ναι! Τα κεφάλαια κυκλοφορούν, τα κεφάλια ενοχλούν. Τα μικρά. Των στελεχών είναι επιθυμητά.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου