Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Κάτι σάπιο υπάρχει στην τραπεζική Δανιμαρκία


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

«Κάτι σάπιο υπάρχει στην Δανιμαρκία», μονολογεί ο Άμλετ και η σαιξπήριος ρήσις επαληθεύεται σήμερα με το παραπάνω. Η «πλύσις χρημάτων» υπό της δανικής τραπέζης ΝΤΑΝΣΚΕ από τις Βαλτικές χώρες ανήλθε σε πολλά δισ. ευρώ. Τα χαϊδεμένα κράτη της Βαλτικής, μόλις μπήκαν στην Ευρωζώνη άρχισαν το ξέπλυμα των ευρώ, με την ανοχή του Ευρωσυστήματος Τραπεζών, όπως ο αλήστου μνήμης «ημέτερος» Κώστας Σημίτης με το «εξισορροπητικό δάνειο» των 3 δισ. ευρώ, για το οποίον η Goldman Sachs πήρε προμήθεια 600 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα των ευρωτραπεζικών σκανδάλων, ων ουκ έστιν τέλος, ευρέθησαν τις προηγούμενες ημέρες δύο πολωνικές τράπεζες, η IDEA bank και η GEDIN NOBLE bank. Διέρρευσαν παρατύπως καταθέσεις δέκα δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ταμειακώς και οι μετοχές των να εκμηδενισθούν στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.
«Τώρα διατί» λέγομε, στον αντίποδα: Διότι εν αντιθέσει με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, η ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας επενέβη αμέσως, παρέσχε ρευστότητα στις δύο τράπεζες και απέτρεψε τον πανικόν του κοινού ή άλλως bank run. Κάτι ανάλογο συνέβη στην επιπόλαιο χώρα μας το 2015, όταν, λόγω του επικειμένου δημοψηφίσματος εναντίον της ευρωλιτότητος, έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάπου 15 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Τότε ο πολύς Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, υποσχεθείς να «κάνει ό,τι αναγκαίο δια την σωτηρία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος» ηρνήθη να σώσει τις τέσσαρις συστημικές ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα, με αποτέλεσμα το τρίτο μνημόνιο «σωτηρίας» του Τσίπρα.
Αλλά που θα πήγαιναν οι Έλληνες καταθέτες τα αποταμιεύματα τους; Πάλι στις τράπεζες της «ηνωμένης» Ευρώπης. Άρα, «Ούτε Μάριος, ούτε ζημιά»! Όμως, έπρεπε να τιμωρηθή ο ελληνικός λαός δια μίαν εισέτι φορά, για να φρονιματισθούν οι «εταίροι». Έλα, όμως, όπου «έξις εστί τοις τραπεζίταις ασχημονείν». Η «απο-εθνικοσοσιαλιστικοποιηθείσα» Deutsche Bank που εορτάζει κατ’ αυτάς 150 χρόνια από της ιδρύσεως της, οπότε έχει φάει τουλάχιστον δισ. τις αποταμιεύσεις του γερμανικού λαού, αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg «η συγχώνευσή της με την αντίπαλο τράπεζα Κόμμερτς Μπάνκ αποτελεί συνδυασμό (ΣΣ: σωτηρίας της;) που κερδίζει έδαφος στους τραπεζικούς κύκλους της Γερμανίας». Τελικώς ο Σαίξπηρ είχε άδικον: Κάτι σάπιο υπάρχει όχι στην Δανία αλλά στα δανεικά(*) και αγύριστα των τραπεζών.
Οι καταθέσεις καταχωρίζονται στο παθητικό των τραπεζικών ισολογισμών.
Πηγή slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου