Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Το υπερπλεόνασμα κλονίζει τα θεμέλια της οικονομίας



Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
Δεν πληρώνουν για δημόσια και για κοινοτικά επενδυτικά έργα, παρακρατούν επιστροφές φόρων, δεν εξοφλούν προμηθευτές και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το κράτος. Και όλα αυτά για να φτιάξουν το υπερπλεόνασμα-"τέρας" των 6,5 δισ. ευρώ και να επιτύχουν τη μη μείωση των συντάξεων.
Μόνο που, με την τακτική τους αυτή, κλονίζουν τα θεμέλια της οικονομίας. Σηκώνουν οι ίδιοι φράχτες στην ανάκαμψη και στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, την οποία έχουν –οι ίδιοι– στραγγίξει μέσα από την υπερφορολόγηση και από τα "χαράτσια".
Είναι αλήθεια ότι, πέρα από τις μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ δαπάνες, και τα έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 861 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα το 10μηνο του 2018. Γιατί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύονται πιο πολλά από όσα απαιτούνταν για να βγει ο στόχος των πλεονασμάτων του 3ου Μνημονίου.

Οι ίδιοι οι κυβερνώντες λένε ότι οι δανειστές τούς "ανάγκασαν" να πάρουν πιο πολλά μέτρα γιατί δεν πίστευαν ότι θα αποδώσουν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι με τη στάση τους, ειδικά το κρίσιμο 2015, έφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας.
Αποτέλεσμα αυτής της αναξιοπιστίας είναι ότι ακόμα και σήμερα, που η χώρα βρίσκεται εκτός Μνημονίων, δεν έχει βρει τον δρόμο επιστροφής στην αγορές, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές.
Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της δείχνει ότι δεν είναι αυτή η πρώτη της προτεραιότητα. Αυτό που ήθελε, και πέτυχε, ήταν να μη μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτό που τώρα θα επιχειρήσει δεν είναι να αυξήσει τις επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για να βρει ο κόσμος δουλειά. Είναι να διανείμει παροχές-"ασπιρίνες" στην εξαθλιωμένη κοινωνία που δημιούργησε και συντηρεί με τη στάση της.
Όμως, με απουσία επενδύσεων, επιδοματική πολιτική και πρόκληση ασφυξίας ώστε να βγαίνουν τα υπερπλεονάσματα, η κατάσταση στην οικονομία όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά, αντίθετα, ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης και της άτυπης στάσης πληρωμών θα προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου