Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τίποτα στην... τύχη


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε και από σήμερα ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής του φόρου. Μία ημέρα δηλαδή πριν από τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Θα μπορούσε φυσικά να σκεφτεί κάποιος, απλή σύμπτωση. Είναι όμως; Διότι, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, τίποτα δεν αφήνει στην «τύχη» η κυβέρνηση. Διότι ποιος Έλληνας, από τα περίπου 7,5 εκατ. πολιτών που θα δουν στο Taxis το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, εάν δεν πάθει «εγκεφαλικό» από τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει, θα ασχολείται με τον διαγωνισμό για τις ΤV άδειες.
Το μόνο που θα απασχολεί το σύνολο των φορολογουμένων είναι, μόλις δει τον «λογαριασμό», να υπολογίσει πώς θα καταφέρει να τα φέρει βόλτα ώστε να εξοφλήσει τον φόρο. Γιατί φυσικά δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 δόσεις. Είναι ο φόρος εισοδήματος, είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα έρθουν κι αυτά σύντομα, είναι κυρίως η καθημερινή ακρίβεια στην αγορά που δεν επιτρέπει πλέον στην πλειονότητα των πολιτών ούτε τα βασικά αγαθά να προμηθεύεται. Επομένως η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με τα όσα ευτράπελα ή μη σημειωθούν, ενστάσεις ή όχι, θα περάσει αβρόχοις ποσί για την κυβέρνηση. Απλώς, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, όλοι θα ξυπνήσουμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο «καθαρό». Εξαγνισμένο από νταβατζήδες, μεγαλοεργολάβους και με νέους παίκτες, «αδιάφθορους». Το νέο τοπίο θα είναι ανεξάρτητο από συμφέροντα… Από την άλλη, εάν ο διαγωνισμός κλέψει την παράσταση την επομένη και αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από το «χαράτσι» 2,65 δισ. ευρώ, πάλι κέρδη θα μετρά ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Η κοινωνία θα έχει ξεχάσει, έστω για λίγο, το μόνο πρόβλημά της, την υπερφορολόγηση, καθώς θα έχει στρέψει το βλέμμα της στο ποιος από τους «μεγάλους» επιτέλους την πάτησε και θα «πληρώσει».
Κι όλοι φυσικά θα είναι ικανοποιημένοι, αφού δεν έχει σημασία εάν «καίγεται» το σπίτι μας, αρκεί που θα έχει πιάσει «φωτιά» και το σπίτι του διπλανού, του διεφθαρμένου, αυτού που έπαιρνε τα θαλασσοδάνεια, και ας βρισκόμαστε όλοι μαζί στον πάτο. Το σίγουρο είναι ότι επιτέλους και η κυβέρνηση θα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι τήρησε μία, ίσως τη μοναδική, προεκλογική της εξαγγελία. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και όσο για τις υπόλοιπες εξαγγελίες, επειδή πλησιάζει και η ΔΕΘ, όπως έλεγε ο Νικολό Μακιαβέλι, «η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου