Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Αναβολή της . . . ανάκαμψης δείχνουν τα στοιχεία της οικονομίας


Σε αρνητικό πρόσημο παραμένουν σχεδόν όλοι οι βασικοί παραγωγικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, παρά την αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Βιομηχανία, τουρισμός, λιανεμπόριο, υπηρεσίες και εξαγωγές, εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί φέτος η ύφεση κοντά στο -0,3% και του χρόνου να φτάσει το 2,5%. Ωστόσο, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι ο δρόμος αυτός θα είναι μάλλον δύσκολος. Αν και η πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση επέστρεψε σε θετικό πρόσημο το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου (βέβαια, αυτό είχε ξανασυμβεί και στα μέσα του 2014 αλλά στη συνέχεια χάθηκε η δυναμική), τα δεδομένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευοίωνα. Συγκεκριμένα:

ΔΕΙΚΤΕΣ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΑΕΠ
-0,7%
β’ τρίμηνο
Ανεργία
23,5%
Μάιος
Πληθωρισμός
-1%
Ιούλιος
Οικοδομική δραστηριότητα
-38,9%
Μάιος
Πωλήσεις οχημάτων
+49,5%
Ιούλιος
Τιμές παραγωγού (Βιομηχανία)
-7,8%
Ιούνιος
Βιομηχανική παραγωγή
+7,5%
Ιούνιος
Κύκλος εργασιών (τουρισμός)
-11,7%
α’ τρίμηνο
Εξαγωγές
-9%
Μάιος
Κύκλος εργασιών (Βιομηχανία)
-13,4%
Μάιος
Κύκλος εργασιών (λιανεμπόριο)
-1,5%
Μάιος
Όγκος πωλήσεων (λιανεμπόριο)
-2%
Μάιος
Κύκλος εργασιών (χονδρικό εμπόριο)
-4,5%
α’ τρίμηνο
Κύκλος εργασιών (μεταφορές)
-2,9%
α’ τρίμηνο

Από τις παραπάνω μεταβολές, θετικά μηνύματα έρχονται από το μέτωπο της ανεργίας η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, αλλά παραμένει πολύ ψηλά. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε θετικό πρόσημο και θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή βάση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ο τζίρος στον τομέα της Βιομηχανίας εμφανίζει πολύ μεγάλη υποχώρηση, που σημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγής δεν μεταφράζεται σε ταμιακά κέρδη.
Η εικόνα αυτή, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, αλλά και των τραπεζών, θα αλλάξει μόνο όταν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες και αρθούν τα capital controls.
economy365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου