Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Μία στις 4 επιχειρήσεις δεν δημοσιεύει ισολογισμό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  αρμοδίων παραγόντων, μετά την άρση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας ένα πέπλο αδιαφάνειας.
ΓΓΕΚ: Για μία ακόμη φορά το ζήτημα της διαφάνειας των οικονομικών καταστάσεων ήρθε στη Βουλή

Στη Βουλή έφθασε το θέμα της μη δημοσιοποίησης ισολογισμών από τις υπόχρεες Α.Ε. και ΕΠΕ, το οποίο πλέον έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αφορμή για την κατάθεση σχετικής ερώτησης αποτέλεσε η επί τριετία μη δημοσίευση των ισολογισμών από τη Μαρινόπουλος, της οποίας, όπως διαπιστώθηκε, το «άνοιγμα» στην αγορά ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.
Στη σχετική ερώτηση απάντησε εγγράφως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.  Δεν είναι μόνο η Μαρινόπουλος η μοναδική εταιρεία η οποία επιλέγει να μη δημοσιεύει ισολογισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  αρμοδίων παραγόντων, μετά την άρση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας ένα πέπλο αδιαφάνειας που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα. Ο κίνδυνος έγινε πολύ σαφής με την περίπτωση της Μαρινόπουλος.

Πλέον εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 1/4 των υπόχρεων επιχειρήσεων δεν δημοσιεύει ισολογισμούς, ενώ όσες επιχειρήσεις τους δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ, η ανάρτησή τους στη βάση δεδομένων γίνεται έπειτα από αρκετό καιρό (σ.σ.: υπάρχουν περιπτώσεις που η καθυστέρηση ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος) εξαιτίας της δυσλειτουργικής συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΜΗ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α.Ε. και ΕΠΕ. Για όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να μη δημοσιεύουν ισολογισμό για τρία συνεχόμενα χρόνια, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία κύρωση. Όπως ορίζει το άρθρο 56 του νόμου 3604/2007, αν η εταιρεία δεν έχει υποβάλει προς καταχώριση οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση, τότε μπορεί με δικαστική παρέμβαση να λυθεί (η εταιρεία). Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα... πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λύσεις παρανομούντων εν λειτουργία εταιρειών δεν έχει καταγραφεί γι’ αυτόν τον λόγο. Πάντως πρόστιμο προβλέπεται για τη μη δημοσίευση ισολογισμού. Πρόστιμο επιβάλλεται για την εκπρόθεσμη υποβολή ισολογισμού, το οποίο ανέρχεται στο αστείο ποσό των 150 ευρώ ανά κατηγορία εγγράφων. Συγκεκριμένα, 150 ευρώ για τον ισολογισμό, 150 ευρώ για τις οικονομικές καταστάσεις και 150 ευρώ για την έκθεση των ελεγκτών...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου