Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Και προληπτικές κατασχέσεις στη φαρέτρα του ΥΠΟΙΚ


Θα εφαρμόζονται όταν υπάρχει κίνδυνος φυγής στο εξωτερικό ή μεταβίβασης περιουσίας

Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
 gkouros@naftemporiki.gr
Το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να πετύχει τους μνημονιακούς στόχους και την είσπραξη περίπου 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να εκδοθεί άμεσα και να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος που σε εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θέτει σε εφαρμογή το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων.
Επισημαίνεται ότι η σχετική διάταξη θα εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ενώ βασικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της θα είναι ο κίνδυνος μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου ή φυγής του από τη χώρα. Συγκεκριμένα σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχουν οι ανωτέρω πληροφορίες ή υπόνοιες ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να λαμβάνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και πριν από τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής, ή την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, ή την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται για την καταβολή της οφειλής.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως σπεύδουν να επισημάνουν, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ότι οι προληπτικές κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται σε σημαντικές υποθέσεις και μεγάλες οφειλές υπόχρεων, είτε με βεβαρημένο παρελθόν είτε με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με βάση το φορολογικό τους προφίλ.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις όλες οι εφορίες της χώρας είναι αναγκασμένες να βάλουν στο «στόχαστρο» και πάλι μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, προκειμένου να πετύχουν τους κατωτέρω στόχους έως το τέλος του έτους:
* οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί να αφορούν στο 55% των οφειλετών, με αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο 2,5 εκατ. φορολογούμενοι,
* να αυξηθεί κατά 10% το ποσοστό των κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των εκκρεμών περιπτώσεων, ώστε να βεβαιωθούν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας, στην επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας τους, στο «μπλοκάρισμα» μέσω του Taxis και του Elenxis των αφερέγγυων οφειλετών, αλλά και στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου