Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τεχνολογία χρυσού μεταλλίου

Το Ποντίκι


του Βασίλη Γαλούπη
Μετά το Ρίο, σκυτάλη στο Τόκιο, που υπόσχεται «βομβαρδισμό» εκπλήξεων με εικόνες από το... μέλλον
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ολοκληρώθηκαν και τη... σκυτάλη παίρνει το Τόκιο, που έχει αναλάβει την επόμενη διοργάνωση, αυτήν του 2020. Η Ιαπωνία, μάλιστα, έχει μεγάλα σχέδια, που πάνε πολύ μακρύτερα από την κορυφαίου επιπέδου αθλητική άμιλλα και τις επιδόσεις. 
 
Σύμφωνα με τα πλάνα των Ιαπώνων, οι επισκέπτες των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020 θα αρχίσουν να βομβαρδίζονται με εκπλήξεις πριν ακόμα αρχίσουν οι Αγώνες:
  • Θα κυκλοφορούν στην Ολυμπιακή πόλη με υδρογονοκίνητα οχήματα χωρίς οδηγό. 
  • Θα εισέρχονται στο καινούργιο στάδιο δείχνοντας ένα ειδικό high tech πάσο, με ειδικό software αναγνώρισης προσώπου, και θα οδηγούνται στις θέσεις τους μέσω ειδικής smartphone εφαρμογής, που θα μπορεί να «συνεννοείται» σε δέκα γλώσσες. 
Όταν οι θεατές σηκώνουν το βλέμμα στον νυχτερινό ουρανό του Τόκιο θα βλέπουν τεχνητή βροχή μετεωριτών πάνω από τα κεφάλια τους.
Η Ιαπωνία βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες με σκοπό να επαναβεβαιώσει τη φήμη της τεχνολογικής υπεροχής, όπως είχε καταφέρει στους Ολυμπιακούς του 1964. Οργανωτές, ειδικοί στην τεχνολογία, ακαδημαϊκοί κι επιχειρηματίες εργάζονται πάνω σε φιλόδοξα πρότζεκτ που στόχο έχουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ιαπωνικής κοινωνίας και μετά την τελετή λήξης. 
 
Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο Τοσίρο Μούτο έχει δηλώσει ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι και μια ευκαιρία να επιδείξουμε την καινοτομία των επιστημονικών τεχνολογιών».
Γενικώς οι χώρες είναι όλο και πιο διστακτικές να αναλάβουν διοργάνωση Ολυμπιακών λόγω του μεγάλου κόστους. Το Λονδίνο 2012 κόστισε στους Βρετανούς 12,6 δισ. δολάρια, οι χειμερινοί του Σότσι στη Ρωσία 51 δισ. δολάρια, ενώ για το Ρίο ξεπεράστηκε κατά 35% ο αρχικός προϋπολογισμός, εκτοξεύοντας τον λογαριασμό πάνω από τα 11 δισ. 
 
Η Ιαπωνία υπολόγιζε αρχικά το μπάτζετ για τους Ολυμπιακούς 2020 στα 3 δισ. δολάρια, όμως τελευταία η οργανωτική επιτροπή αναθεωρεί διαρκώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις. Τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι το σύνολο των δαπανών θα είναι τουλάχιστον έξι φορές πάνω από το αρχικό ποσό.
 
Ταξί χωρίς οδηγό
Το να επαναλάβει το Τόκιο την επιτυχία των Ολυμπιακών του 1964 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Τότε η χώρα είχε πάρει δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να οργανώσει τους πρώτους Ολυμπιακούς στην Ασία, αλλά κατάφερε να σηματοδοτήσει την άνοδο της οικονομίας της και την εποχή της αυτοκίνησης και των υποδομών.
 
Με τη βοήθεια της έγχρωμης τηλεόρασης και τη συνδρομή της NASA στην πρώτη διεθνή δορυφορική μετάδοση, δημιούργησε ένα θέαμα που βελτίωσε την εικόνα και το κύρος της Ιαπωνίας δυο δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο και τη βοήθησε να αναδειχθεί σε παγκόσμιο τεχνολογικό ηγέτη. Αν και κάτι ανάλογο επιθυμεί να πετύχει και τώρα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η οικονομία της Ιαπωνίας δεν είναι πια δυνατή, έχει το μεγαλύτερο χρέος στον βιομηχανικό κόσμο και τον πιο γερασμένο πληθυσμό παγκοσμίως, κάτι που προκαλεί συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.
 
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε, πάντως, προσπαθεί να ανατρέψει το ζοφερά προγνωστικά. Έχει προβλέψει ότι ώς το 2020, στους δρόμους του Τόκιο θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
Ήδη η ιαπωνική εταιρία Robot Taxi εφοδιάζει υπάρχοντα αυτοκίνητα με τεχνολογία οδήγησης χωρίς οδηγό. Έχουν προς το παρόν μετατρέψει ένα μοντέλο μίνι βαν, το Toyota Estima (σε άλλες χώρες λανσάρεται με το όνομα Previa) για να λειτουργήσει ως ταξί χωρίς οδηγό, Ευελπιστούν ότι θα βγάλουν αρκετές εκατοντάδες τέτοια στους δρόμους του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει δεσμευτεί να περάσει νόμους έως το 2017 που θα επιτρέπουν και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των ταξί χωρίς οδηγό. 
 
Βροχή μετεωριτών
Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό είναι μόνο ένα από τα σχέδια της Ιαπωνίας για το 2020. Πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θεωρούν ότι το 2020 μπορεί να αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τη δική τους έρευνα και τα προϊόντα αιχμής.
Η Panasonic, που είναι και επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, αναπτύσσει διάφορα, από συσκευές αυτόματης μετάφρασης μέχρι ένα επαναστατικό «σύστημα συνολικής επιτήρησης». Πρόκειται για σύστημα που θα ενσωματώνει χιλιάδες σταθερές και κινητές κάμερες, όπως και ειδικούς αισθητήρες, σε ένα τεράστιο δίκτυο για την ασφάλεια του Ολυμπιακού Χωριού, των σταδίων και άλλων περιοχών. 
 
Οι κάμερες θα διαθέτουν ειδικούς φακούς 9 megapixel, 360 μοιρών, ενώ θα συνδυάζονται με λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και ενσωματωμένα μικρόφωνα ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν με ακρίβεια ήχους αλλά και φωνές σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το δίκτυο θα συμμορφώνεται με τις σχετικές νομοθεσίες περί ιδιωτικότητας και θα είναι κατάλληλο να ανιχνεύει και να προλαμβάνει τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακόμη και σε ενδεχόμενα ατυχημάτων ή καταστροφών, το σύστημα θα είναι ικανό να βρει ένα άτομο που έχει πέσει μέσα στο πλήθος, αλλά και να ανιχνεύσει συγκεκριμένες φωνές. 
 
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο σχεδιάζουν να προσφέρουν στους επισκέπτες το «wonder Japan pass», μια συσκευή που θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα. Θα είναι συσκευή «όλα σε ένα» και θα χρησιμοποιείται ως ταυτότητα, πάσο πρόσβασης αλλά και ως μέσο πληρωμών. Θα λειτουργεί βάσει τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, για να κάνει επαλήθευση του χρήστη και να αποκλείει περιπτώσεις απάτης.
 
Για την τελετή έναρξης το Τόκιο εργάζεται ήδη πάνω στη δημιουργία τεχνητής βροχής μετεωριτών. Το πρότζεκτ είναι να εκτοξευθούν μικροδορυφόροι στα 50 μίλια πάνω από τη Γη. Θα απελευθερώσουν πολλά μικρά λαμπερά σφαιρίδια που, καθώς θα πέφτουν στην ατμόσφαιρα, θα καίγονται λόγω τριβής με τον αέρα. Το θέαμα αναμένεται να είναι απείρως εντυπωσιακότερο από τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα και θα είναι ορατό στο έδαφος σε ακτίνα 200 μιλίων. Τα σφαιρίδια που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι 70 φορές πιο λαμπερά από τα δείγματα πραγματικών μετεωριτών σε ίδιες θερμο-αεροδυναμικές συνθήκες. 
 
Μάλιστα το 2018 οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να αρχίσουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις. Η κάθε εκτόξευση κοστολογείται στα 9 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία ALE, που έχει αναλάβει το φιλόδοξο σόου τεχνητής βροχής μετεωριτών, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον ουρανό της ιαπωνικής πρωτεύουσας σαν ζωγραφικό καμβά για μια τελετή έναρξης - σύμβολο μιας νέας τεχνολογικής εποχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου