Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι δανειστές ΔΕΝ επιστρέφουν υποστηρίζουν οι Γερμανοί, ζητούν αποδεκτές προτάσεις

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τη φωτογραφία αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα newpost.gr
Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, υποστήριξε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το κουαρτέτο των Θεσμών δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, που φιλοξενεί το δημοσίευμα του πρακτορείου ΜΝΙ, οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν μάλιστα οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία από την ελληνική πλευρά.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που παραταθούν οι συζητήσεις μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι θα έχουμε περάσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τώρα. Είμαι πιο ευχαριστημένος την Παρασκευή από ό,τι την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενους στους λόγους που πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Αν πείσεις κάποιον για το πού θέλεις να πας τα επόμενα 10 χρόνια, σού δίνει ελευθερία να υπάρχει μια ανοχή. Η αξιολόγηση δεν πάει στις καλένδες. Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση».
Τόνισε ότι «το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχουν και τα δυο δομικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλες σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν γιατί και τα δυο συνεισφέρουν στο βασικό στόχο, στο να συμφωνήσουμε ότι το 2018 θα φτάσουμε στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που δεν έχουμε εφαρμόσει. Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να συζητάμε όταν επιστρέψουν. Συμφωνούμε όμως στη βασική αρχιτεκτονική τους».
Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με χρηματοδοτική κρίση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, οι Θεσμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η όποια προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τις περισότερες χώρες της ευρωζώνης. «Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» αφού δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση», τόνισε η ίδια πηγή. Παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας» να συζητήσουν για ισοδύναμα, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο», ανέφερε ο αξιωματούχος.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: http://mignatiou.com/2016/02/tsakalotos-na-klisi-grigora-i-proti-axiologisi-an-pame-maio-iounio-kaikame/
ΕΠΙΣΗΣ: https://mninews.marketnews.com/

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου