Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους οι ΗΠΑ για τις περιπολίες στο Αιγαίο

U.S. Secretary of State John Kerry [State Department photo]
Δεν έλαβε θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αίτημα της Τουρκίας και της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, για να αναλάβει το ΝΑΤΟ περιπολίες στο Αιγαίο Πέλαγος, με στόχο υποτίθεται να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την τουρκική εισήγηση, που έγινε υπό την κάλυψη της Γερμανίας και τώρα οι τρεις χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες στη σύνοδο υπουργών ‘Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
“Πιστεύουμε, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, πως όλα τα έθνη έχουν την ευθύνη να προσπαθήσουν νε έρθουν κοντά για να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε: “Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε αυτό. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε και να ασχολούμαστε με το πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε τόσο σημαντική την συνάντηση του Μονάχου, για αυτό προσπαθούμε τόσο σκληρά να επιτύχουμε μια πολιτική λύση στην Συρία”.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Σώκου της Καθημερινής, ο εκπρόσωπος είπε ότι αρνείται να προκαταβάλει αποφάσεις που το ΝΑΤΟ έλαβε ή θα λάβει. Αυτό, τόνισε, αφορά τους ηγέτες της συμμαχίας. Υπάρχει σύνοδος των υπουργών Άμυνας αυτή την εβδομάδα και το ΝΑΤΟ θα μιλήσει, όχι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημείωσε ότι πολλά ευρωπαϊκά έθνη αντιμετωπίζουν τις ισχυρές προσφυγικές ροές και αυτό το αναγνωρίζουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών (Κέρι) ήταν στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα , στην σύσκεψη των δωρητών όχι μόνο για να δείξει τη δική μας μεγαλύτερη εμπλοκή, αλλά και για να πείσει άλλα έθνη να εμπλακούν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπογράμμισε και κατέληξε:
“Για αυτό θα υπάρξει και η συνάντηση του Μονάχου ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την κρίση στην καρδία της, στην Συρία, επιτυγχάνοντας μια πολιτική λύση ώστε να πάψει η προσφυγική ροή”.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: H κ. Μέρκελ επισκέφτηκε την Τουρκία και η είδηση είναι ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα καλέσουν το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην προσφυγική κρίση. Ειδικά ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα θέσουν στην ατζέντα της συμμαχίας το ζήτημα ζητώντας άμεση αντίδρασή της, ως αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών από την Συρία και όσον αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης που το ΝΑΤΟ διαθέτει για την επιτήρηση των συνόρων στην Συρία και το Αιγαίο. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, θεωρείται πως το ΝΑΤΟ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο Αιγαίο και ίσως και στα τουρκοσυριακά σύνορα;
Κίρμπι: Πολλά ευρωπαϊκά έθνη αντιμετωπίζουν τις ισχυρές προσφυγικές ροές και αυτό το αναγνωρίζουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών (Κέρι) ήταν στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα , στην σύσκεψη των δωρητών όχι μόνο για να δείξει τη δική μας μεγαλύτερη εμπλοκή, αλλά και για να πείσει άλλα έθνη να εμπλακούν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Για αυτό θα υπάρξει και η συνάντηση του Μονάχου ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την κρίση στην καρδία της, στην Συρία, επιτυγχάνοντας μια πολιτική λύση ώστε να πάψει η προσφυγική ροή.
Δεν θα προκαταβάλω αποφάσεις που το ΝΑΤΟ έλαβε ή θα λάβει. Αυτό αφορά τους ηγέτες της συμμαχίας. Υπάρχει σύνοδος των υπουργών Άμυνας αυτή την εβδομάδα και το ΝΑΤΟ θα μιλήσει, όχι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πιστεύουμε, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, πως όλα τα έθνη έχουν την ευθύνη να προσπαθήσουν νε έρθουν κοντά για να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε αυτό. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε και να ασχολούμαστε με το πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε τόσο σημαντική την συνάντηση του Μονάχου, για αυτό προσπαθούμε τόσο σκληρά να επιτύχουμε μια πολιτική λύση στην Συρία.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
QUESTION: Thank you. On Turkey, please. Mrs. Merkel was in Turkey yesterday, and the news from Ankara is that Germany and Turkey will call on NATO on Thursday to help Europe cope with the refugee crisis, especially the Prime Minister Davutoglu said that Turkey and Germany will present to NATO as an agenda item that NATO should step in regarding the results of the refugee flow from Syria, and in particular a common effort so that NATO’s monitoring mechanism should be used effectively on the border with Syria and in the Aegean Sea. As far as the U.S. is concerned, do you believe that could be a role for NATO to play in the Aegean Sea and maybe even at the Syrian-Turkish border?
MR KIRBY: First of all, many European nations are dealing with this heavy refugee flow, and we recognize that. The Secretary was in London just last week at a donors conference to try to not just increase our commitments but to encourage increased commitments by other nations to deal with this crisis. It’s also why we’re going to Munich tomorrow so that we can try to resolve the crisis from the heart of it, which is in Syria, get a political solution so there doesn’t need to be this refugee flow.
I won’t get ahead of decisions that NATO has taken up or not taken up or decisions that NATO may make. That’s for leaders of the alliance to speak to. As I understand, there’s a defense ministerial this week. And to the degree to which this is an agenda item is really for NATO to speak to and the defense ministers, not here at the State Department.
What we do believe in general that all nations have – as the Secretary said in London, all nations have a responsibility to try to come together and deal with this crisis in ways that are most appropriate. The United States is a leader on this, particularly from the financial perspective. We’re going to stay a leader on this and we’re going to stay involved. And again, for our part here, that’s why the meeting in Munich is so important. That’s why it’s – we’re driving so hard at trying to get a political resolution to this.
Thanks, everybody.
QUESTION: Thank you.



mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου